Godzilla x Kong: Az Új Birodalom – kritika


kong godzillaGodzilla x Kong: Az Új Birodalom (Godzilla x Kong: The New Empire), rendezte: Adam Wingard, szereplők: Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Dan Stevens, amerikai kalandfilm, 115 perc, 2024., 16 éven aluliaknak nem ajánlott!  

Majomparádé

A MonsterVerse korábbi részeiben Kong és Godzilla nem igazán szívlelték egymást, aztán ahogy az ilyenkor lenni szokott, egy közös ellenség legyőzése érdekében kénytelenek voltak együttműködni. Most egymástól elkülönítve élnek, ki-ki a maga világában, de megint bejelentkezik egy főgenya, semmit sem tanulva az eddigiekből. A Godzilla x Kong: Az Új Birodalom nem igazán viszi előre a történéseket, ráadásul az emberi szál szinte teljesen hiányzik belőle, így kénytelenek vagyunk olyan lényeknek szurkolni, akiket (amiket?) egyébként teljesen hidegen hagy a létezésünk.godzilla x kongA Hollywood által felélesztett és újragondolt univerzum legutóbbi etapjában a két ádáz ellenség, Godzilla és Kong egy fémszörnyetegen aratott közös győzelmet, majd dolguk végeztével egyikük a Föld belseje felé vette az irányt, míg a másik annak felszínén jelölte ki vadászterületét. Kong hiába tudhat magáénak egy privát (és inverz) Jurassic Parkot, mivel fajának utolsó képviselője, képtelen kiélvezni a VIP bérlettel járó kiváltságokat. Godzilla ezzel szemben sosem unatkozik, hanem afféle óriás polgárőrként teszi ártalmatlanná az emberiség ellenségeit, amiért még azt is elnézik neki, hogy eközben módszeresen radíroz le létesítményeket az UNESCO világörökségi listájáról. Piramisok, Gibraltár, Colosseum, Copacabana? Ha ez így megy tovább, a teljes hűtőmágnes ipar a csőd szélére kerül.godzilla x kong 1 Egy nap aztán furcsa jelek érkeznek a Föld belsejéből, amit Jia is érzékel. Furcsa viselkedése nyugtalansággal tölti el nevelőanyját, Dr. Andrewst, aki az összeesküvés-elmélet hívő, podcaster (ezt most találtam ki) Bernie Hayes segítségét kéri. Kong egy fájós fog miatt a felszínre látogat, majd visszatér otthona magányába, miközben Godzilla jól felszívja magát, mintha egy nagy összecsapásra készülne. Hogy kiderítsék, mi okozza ezt az őrületet, Jia, Dr. Andrews, Hayes, az óriáslényekre szakosodott állatorvos Trapper, valamint sokat látott és harcedzett pilótájuk (értsd: táplálék) elindulnak Üreges Föld felé, mely olyan titkokat rejt, amire sem ők, sem pedig a néző nincs felkészülve.
A vs-t, vagyis versust x váltotta a címben, amiről a trendek követői jól tudják, hogy mindig valamiféle kollaborációt, együttműködést jelent, amiért jó sok pénzt lehet elkérni. Godzilla és Kong tehát újra összefognak, amolyan ellenségem ellensége a barátom alapon egy eddig nem látott gonosz ellen. Az eredmény kétórányi tömény zúzás, egy masszív CGI orgia, ahol az ember csak statiszta, konkrétan van benne egy baromi hosszú jelenet, ahol a színészeknek nyoma sincs. Az egész olyan, mintha egy begombázott Verne Gyula követte volna el az Országúti diszkó forgatókönyvét. godzilla x kong 2És igen, vannak benne – az előzetesben látott – nagyon, de nagyon gonosz majmok, egy mini Kong, aki amúgy egy igazi kis köcsög, valamint egy pink tonikot sugárban hányó Godzilla is. Az előző rész színészeinek többsége más produkciókban találta meg a számításait és a boldogságát, a cselekmény pedig zömében a földfelszín alatt játszódik. Sztorit is kapunk, csak hogy szóljon is valamiről a mozi, bár kérdésként merül fel, miért kell előzetesen összefogni valami ellen, amit tulajdonképpen ők hívnak majd csak ezután életre, vagyis az ok és okozat felcserélődik, de lehet, hogy ez csak engem zavar. Sok minden kavargott a fejemben, miközben néztem, többek között az, vajon véletlen-e, hogy Bodrogi Gyula alakította a főtitánt Bacsó Péter és Tolmár Tamás 1988-as klasszikusában, egyben ő kölcsönözte a hangját Süsünek is? Aligha.

Levezetésként este megnéztem a lassan 20 éves Kongót (istenem, de vén vagyok!) és magamba szippantottam annak bájos bárgyúságát. A játékidő közel azonos, de ebben emberek vannak a maguk eltérő személyiségével, motivációjával és hülyeségével. Ennyit változott a mozi, életünk annyira felgyorsult, hogy egy ilyen filmnek ma már esélye sem lenne meghódítani a nézők szívét, valószínűleg el sem készülne. A zseniális Stan Winston gonosz majmai alig vannak jelen, az akció mindössze néhány perc, a lávafolyam megmosolyogtató, akárcsak a dialógusok és a vicces odamondogatások. Tény, a Godzilla x Kong egy baromi látványos és tulajdonképpen szórakoztató, színes, szagos, zajos alkotás, de a világnak igenis szüksége lenne Herkermer Homolkákra.10 6

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Bad Boys 4. előzetes! Will Smith és Martin Lawrence közel 30 éve ugyanazt nyomják
Következő cikk Harkányi 90 - születésnapi videó