80 éves Sir Ray Davies a legendás The Kinks frontembere, 5 dal a tiszteletére


the kinks album80 éves a legendás The Kinks együttes frontembere, Sir Raymond Douglas Davies, vagyis röviden: Ray Davies. 1963-ban a Davies-tesók (Ray és öccse, Dave) alapították a bandát, és a beatkorszak kezdetén vegyesen játszottak saját dalokat, valamint feldolgozásokat. A negyedik lemezükkel, az 1966-os Face to Face albummal Ray teljesen átvette a kreatív irányítást, és ez a szintlépés egyben meghozta a várva várt sikert is, legalábbis Angliában. Persze a Beatles mellett ők sem rúghattak labdába népszerűség terén, hiába a sok remek lemez, a mai napig várat magára az a fajta elismerés, ami kijár nekik. Attól még temérdek híres rajongójuk van, pl. az ex-Oasis tag Noel Gallagher, aki minden idők legjobb dalszerzőjének tartja Ray-t. Maga Luke Skywalker, azaz Mark Hamill is évtizedek óta hatalmas Kinks-rajongó és nem egyszer örömmel posztolgatott szelfiket a fiatalabbik Davies-tesó és fél tucat Kinks-bakelit társaságában. the kinks 2Ray Davies dalai elsősorban az alsó-középosztály mindennapjairól, az egyszerű, átlagos életről szólnak, ami miatt nagyon szerethetők maradtak egész karrierjükben. Ez nem feltétlenül szándékos dolog volt részükről, ugyanis a Beatlesszel ellentétben a Kinks a 60-as évek második felében – a kreativitásuk és a zenei szcéna csúcsán – ki volt tiltva az USA-ból, így kénytelenek voltak a házuk táján zenélni.rayA szülinapos tiszteletére kiválogattam 5 dalt az együttesétől, melyek ismert filmekben jó helyen és jó időben szólalnak meg ahhoz, hogy zenéjük még maradandóbbak legyenek.

1.) Kapj el, ha tudsz – You Really Got Me

Spielberg remek macska-egér fogócskájában a még tinédzser csekkhamisító Frank Abagnale, Jr. (Leonardo DiCaprio) hatalmas bulit csap a haverjainak, ahol orsós magnóról szól a Kinks első slágere, egészen 1963-ból:

2.) Utazás Darjeelingbe – This Time Tomorrow

Wes Anderson nem először kért segítséget a Kinks-től, jelen film esetében három daluk is felcsendül. Az egyik rögtön akkor, mikor Bill Murray nyúlfarknyi szerepében hiába is próbálja elérni a vonatot:

3.) Vaskabátok – Village Green

A kultikus vígjátékban két Kinks-dal is szerepel ugyanarról az albumról. A szívemhez egy picit közelebb áll a Village Green, ami a falunapos jelenet alatt szól:

4.) Rockhajó – Sunny Afternoon

Richard Curtis kissé elfeledett feelgood filmjében szintén két dal szerepel az együttestől. Már a film kezdése során felcsendül a All Day And All Of The Night, ami egy igazán dögös kezdésnek bizonyult. Ennél is jobban sikerült jelenet az, mikor egy montázsban megmutatják, hogyan hallgatták 1966-ban az angolok a kalózrádió adásán a Sunny Afternoon c. számot:

5.) Bosszúállók: Végjáték – Supersonic Rocket Ship

A Kinks ebben a szuper blockbusterben is otthagyta lábnyomát. Mégpedig annál a jelenetnél, mikor New Asgardba érkeznek a Bosszúállók, hogy megpróbálják Thort elcsábítani a söröshordói mellől:

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Jim Henson az ideák embere - kritika
Következő cikk Jeremy Allen White elmeséli, hogyan készült igazi séfekkel