Vicky Cristina Barcelona – kritika


vicky cristina

Úgy látszik, Woody Allen is azon nyugdíjasok közé tartozik, akik hatvan felett kezdik a világot körbeutazni. Közel 70 évig ki sem mozdult neurózisának Mekkájából, New Yorkból, majd váratlanul két film erejéig (Match Point, Kasszandra álma) átmerészkedett Londonba, hol humorát vesztve, könnyedén hagyta hőseit elsüllyedni a bűn mocsarában.
A 165 centiméteres rendezőóriás hamar ráunt a ködös Albionra, és melegebb éghajlatra vágyva, repülőjegyet váltott Spanyolországba.

Vicky (Rebecca Hall) házassága előtti utolsó kirándulásnak, míg Cristina (Scarlett Johansson) friss szakításának kiheverésére szánja a barcelonai utat. Hiába barátnők, az életről vallott nézeteik, merőben eltérőek. Míg az egyik tudja, mit akar és merre tart, addig a másik naivan botorkál, elveszve az önkeresés útvesztőjében. Vakációjuk akkor veszi igazán kezdetét, mikor vacsoraasztaluknál feltűnik Juan Antonio (Javier Bardem) a bohém festő. Nem sokat kertelve, meginvitálja őket egy szexszel kecsegtető ovideói hétvégére. Ahol aztán dőlnek a papírformák, és a lányok is idejekorán belátják, hogy ez a nyár bizony forrónak ígérkezik.

Vicky Cristina Barcelona

Az öreg mester visszatért a kaptafához, ahhoz, amihez a leginkább ismer, a férfi és nő összeférhetetlenségének örök témájához. A káprázatos Barcelona és a spanyol ajkú színészek, Bardem és a hisztérika exfeleséget alakító Penélope Cruz, remek ízt kölcsönöznek a mindenki mindenkivel alaptézist követő, míves humorral átitatott, párkapcsolati hercehurcának. Megtudhatjuk, hogy a katalán vérmérsékletet még véletlenül sem a pszichiáterek hűtik normális hőfokra. Itt bármikor előkerülhet a pisztoly és teljesen hétköznapi egy, az utcán lefolytatott hajcibálós veszekedés.

Woody az elmaradhatatlan jazzt most stílszerűen spanyol gitárra cserélte, ezzel tökéletesre festve a barcelonai tablóját, és bebizonyítva nekünk, hogy igazi világpolgár.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Szeszélyes nyár és Az én kis falum könyv és filmajánló
Következő cikk Ne csak nézzünk, lássunk is filmeket!

2 hozzászólás

  1. marlasinner
    2009. június 23. kedd

    hallo 🙂

    a VCB szerintem “genial”. egyrészt benne van a nyári kiruccanások izgalma, a nő-férfi közt fellobbanó szikra, mely szerelemként érkezik, de aztán szelíd emlékké csendesül.. a párkapcsolatok csontig lerágott forgatókönyve, mely általában az idő múlásával házasságba torkollik, szemellenzőt erőltetve a pár mindkét tagjára.
    mert mindenkinek van élete, csak nem mindenki meri élni…

    (egyébként a Scoopot is Angóliában forgatta az öreg, ha jól emlékszem… 🙂

  2. 2009. június 28. vasárnap

    @marlasinner: igen-igen jogos…csak annyira jelentéktelenre sikeredett, leszámítva Woody üdítő felbukkanását, hogy teljesen törlődött.

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .