Filmvárosok: Barcelona


barcelonaNemcsak a foci meg Gaudí

Róma, Párizs és London után következzék Barcelona, a katalán főváros. Annyi mindenről ismerős: Gaudí csodálatos épületeinek terepe,  Picasso korai festészetének szemtanúja, az FC Barcelona gigantikus sikereinek helyszíne, az 1992-es olimpia főszereplője… de mi van a mozikkal? Mintha a filmkészítőket nem ihletné meg a tengerparti város, ha gyorsan kellene 3 filmet mondani, ami Barcelonában játszódik, nem biztos, hogy menne.

Elsőre talán mindenkinek a Vicky Cristina Barcelona című Woody Allen-film ugrik be, pedig az amerikai rendezőt sokan támadták, amiért nem fest valós képet a városról és a katalán művészek életéről – mondhatjuk úgy is, hogy Woody kicsit amerikanizálta a helyszínt. De a táj gyönyörű (Güell park, Tibidabo, Miro Múzeum, Ramblas, Gótikus negyed), a történet fergeteges, és hát a Bardem-Cruz házaspár is sokat köszönhet Woody-nak (Penélope Cruz még egy Oscart is, a férjén kívül).

De talán illetlenség volt nem a helyiek legjobbjával kezdeni. Igaz, hogy Pedro Almodóvar madridi, viszont az egyik legjobb filmjében Barcelonába kíséri főhősét: az Oscar-díjas Mindent anyámról egy csodás légifelvétellel köszönti a várost, de közelebbről feltűnik például a Sagrada Família és a Katalán Zene Palotája is.

Ha egy kicsit messzebb megyünk vissza az időben, találunk egy igazi klasszikust,  amely az olimpia előtti Barcelonában (is) játszódik: Antonioni 1975-ös Foglalkozása: riporter című filmjének a fiatal Jack Nicholson a főszereplője.

Barcelona sötét oldalát mutatja meg Iñárritu csodálatos filmje, a Biutiful, amely Javier Bardemnek és Mexikónak Oscar-jelölést hozott. A film leginkább olyan helyeken játszódik, ahova nem nagyon visznek turistákat. Egy másik súlyos film a Salvador, amely 1973-ban játszódik: a Franco-rezsim utolsó óráinak vészterhes időszakát mutatja be egy igaz történeten keresztül, Daniel Brühl főszereplésével.

De hogy vidámabb vizekre evezzünk, rögtön itt van a Gördülő kung-fu című Jackie Chan-film 1984-ből. A város csodásan asszisztál a motoros jelenetekhez, az autós üldözésekhez, a tengerparti sétákhoz és az utcai verekedésekhez.

Az 1994-es Barcelona című amerikai film nem különösebben kavarta fel a kedélyeket, pedig állítólag Stanley Kubrickot rendkívül lenyűgözte, és az egyik szereplőnek, Thomas Gibsonnak próbafelvétel nélkül odaadta az egyik szerepet a Tágra zárt szemekben, csak a barcelonai filmben nyújtott alakítása alapján.

A Lakótársat keresünk viszont annál sikeresebb volt a magyar mozikban is: a film egy francia egyetemista barcelonai kalandjait mutatja meg. A nemzetközi társaság sorsát követve bejárjuk a város nevezetes helyeit, a Ramblától a Güell parkon át a Barceloneta negyedig. A film annyira népszerű lett, hogy trilógiává nőtte ki magát: a második rész (Még mindig lakótársat keresünk, 2005) Párizsban, a harmadik rész (Már megint lakótársat keresünk, 2013) pedig New Yorkban játszódik.

A 2012-es Péntek Barcelonában főleg a La Ribera negyedben játszódik, és a spanyol nyelvű színjátszás krémje vonul fel benne. Egy kevésbé sikerült vígjáték a 2001-es Galiba a Gaudí házban, pedig a szereposztás nem rossz: Judy Davis, Marcia Gay Harden, Lili Taylor és Juliette Lewis játszik benne.

Ha valaki borzongani szeretne Barcelonában, nézze meg a Rec című zombifilmet (ezt még három folytatás követte) vagy az Árvaház című horrort, amely négy Európai Filmdíj-jelölést is hozott a készítőknek. És hogy egy akciófilm is szerepeljen a felsorolásban: A bűn hálójában című Steven Soderbergh-filmben is felbukkan Barcelona, de a szép helyszín és a jó nevekből álló színészgárda ellenére sem lett siker a film.

Ugyan nem filmek, de végül pár videoklipet is megemlíthetünk, amelyben a hátteret a katalán város adja. Az Evanescence My Immortal című klipje Barcelona Gótikus negyedében játszódik, míg Kylie Minogue emlékezetes Slow c. klipje úgy kezdődik, hogy egy műugró leugrik a Montjuïc uszoda medencéjében, miközben pazar látvány nyílik a városra. Shakira is Barcelonában forgatta a Loca című klipjét, ebben a város igazán vidám arcát mutatja. Érdekesség, hogy a városi hivatal büntetést szabott ki Shakirára a klip láttán, amiért az egyik szökőkútban pancsikolt.

De hát ezt Rómában is csak híres színészeknek engedik.

Ha pedig odaértetek, csak velük bringázzátok körbe a várost!
https://www.facebook.com/bounce.around.barcelona/?fref=ts

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Emlékezzünk felejthetetlen szinkronszínészeinkre!
Következő cikk Luke Cage 1. évad - kritika