Who the f*ck is Tyler Perry?


Alonzomosl tylerperry1ey tollából:

Ki a fene ez a Tyler Perry?

Már régóta foglalkoztatott a kérdés, hogy ki lehet ez a – Amerikát leszámítva gyakorlatilag totál ismeretlen – afro-amerikai fickó, aki minden évben két vígjátékkal jelentkezve a bevételi listákon első hétvégés eredményeivel rendre maga mögé löki nagykaliberű ellenfeleit. A függetlenül tevékenykedő ezermester, aki írja, rendezi, produceli és több szerepben végig is komédiázza a maga filmjeit éppen az elmúlt hétvégén ünnepelhette 40-ik szülinapját – és persze legújabb pénzesőjét: a I Can Do Bad All By Myself (2 pontnál jelenleg) az első helyen nyitva Amerikában 24 millió dollárt csöngetett a kasszájába.
Mindezt tette annak ellenére, hogy az IMDb-n az igen gyengusz három és négy közötti pontokat osztogattak filmjeinek a nézők – a Rotten Tomatoes például első munkáját, a 2002-es Diary of a Mad Black Womant lesújtó 16 százalékkal jutalmazta –, a mostani csinnadrattához hasonlóan minden egyes vígjátéka az első helyen nyit a kinti box office listán. De többnyire csak odaát, mert a mozik főleg a tengerentúlon játsszák a filmjeit, ha elvétve felbukkannak máshol is, akkor pár ezer zöldhasúig jutnak – e sorok írójának tudomása szerint hozzánk egyedül a 2007-es Apu boldogsága című érkezett meg; 990-es DVD kategóriában.
tyler perry Bevallom még Perry egyetlen alkotását sem láttam, de most már biztos, hogy szerzek belőle egyet-kettőt.
Hiszen az afro -amerikai filmes – még ha mifelénk nem is lehet róla hallani – az óceán másik partján a legismertebb és leggazdagabb arcok közé tartozik. Már nagyon régen volt az, amikor szül. Emmitt Perry Jr. 16 évesen kimaradt a suliból, sőt az az időszak is, amikor csaknem egy évig hajléktalanként a saját kocsijában tengette az életét. Perry 18 éves kora óta ír színdarabokat és eddigi pályafutása alatt elsősorban afro-amerikai témákhoz nyúlva – gyakran idézget kedvencéből a Bíborszínből – igen hálás közönségre talált. Első nyolc színműve – jelenleg tíznél tart – színházi jegybevételei és későbbi DVD-eladásai megközelítették a 75 millió dollárt és bár a kritika sorozatosan sárba gyalázza a filmjeit, azok összbevétele szépen átrobogott a 400 millió dolláros határon. A piszkos anyagiaknál maradva: szintén 75 milliót zsebelhetett be gázsiként a tavalyi évben, így például George tylerperry3Lucas mellé bekerült a legjobban kereső sztárok top 5-ös listájába – és mivel okosan ő rendelkezik minden joggal a filmjei felett, az unokái megélhetése miatt sem kell aggódnia. Emellett olyan nevekkel parolázhat, mint Will Smith, nagy példaképe, Oprah Winfrey vagy a karizmatikus keresztény püspök T.D. Jakes. Saját neve alatt futó stúdiójában készült produkciói címében, főcímében már a hangzatos Tyler Perry’s-t használja, ami mára egyfajta védjegyévé vált. Csakúgy, mint – Eddie Murphy és Martin Lawrence után – kitalált nőalakja, kedvenc karaktere, akinek az otthonkájába előszeretettel bújik bele: a nagyszájú, mindig optimista Madea, akit egyik Georgia-i nénikéjéről mintázott még évekkel ezelőtt és azóta is majd minden filmjében bedob, sőt főszereplővé is tesz. Bár a férfias nénike megítélése is igen ellentmondásos, sikeréhez semmi kétség sem férhet: az idén februárban bemutatott Madea Goes to Jail (IMDb: 3,3) 41 milliós amerikai nyitó után egészen a 90,5-ig tornázta reumás derekát!
Ez pedig önmagáért beszél. Még ha a legtöbb filmes csóka csak megvetően legyint is Tyler Perry munkáira – meglehet, hogy köztük mi is, akik ezen az oldalon irkálgatunk így teszünk majd ha egyet-egyet megnézzük a filmjeiből –, ám az biztos, hogy az aranytojást tojó tyúkot ő szorongatja a hóna alatt. Mert ahogy mondja, „Én ismerem a közönségemet és ők nem azok az emberek, akikről a stúdiók bármit is tudnának.” Ezt azért mindenkinek, aki filmek között mozgolódik, érdemes feljegyeznie.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hülyeség kora ajánló
Következő cikk Bréking: Megéri a barátunknak lenni

2 hozzászólás

  1. kimball
    2009. szeptember 19. szombat

    Hát igen………Tyler Perry karrierjére tényleg igaz ez a rettenetes közhely……..”A közönséget nem lehet leváltan.i”
    Hiába fikázzák őt a halálba, már eddig annyi pénzt keresett, hogy vasvillával forgatja át a dollárkötegeket a háza kertjében.

  2. 2012. február 5. vasárnap

    seirznt:ugye, milyen jó, hogy most ezt nem kórházból írod? Nem biztos, hogy a járgány járt volna a legrosszabbul…

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .