Kinek kell a forgatókönyved?


Andrew G. Vajna (egy olvasói megfigyelés szerint amióta kinevezték kormánybiztosnak, senki nem meri azt írni, hogy Andy, holott húsz évig így jelent meg) és a Barátok közt írója egy asztalnál ülve mesélnek arról, milyen a jó filmsorozat-forgatókönyv.

Az MNA és a Fade In Filmíró Napok c. rendezvénysorozatának első előadása a televíziós sorozatok, szappanoperák témakörét járja majd jól körül szerdán 16 órától a Millenáris Csodák Palotája földszinti nagyelőadójában. (Korábban a Millenáris fogadó volt megjelölve, de megváltozott, ne menjetek oda, legalább is ezért ne.) Illetve egyelőre csak reméljük, hogy előadás-sorozatról van szó, a terv és a szándék mindenestre ez, vagyis a filmírás egy-egy szűkebb témakörét (legközelebb pl. a forgatókönyv-fejlesztés lesz terítéken) meghívott előadókkal, köztük a szakmájukat tényleg kenő-vágó nagyágyúkkal járva be, beszélve át, vitatva meg stb. Mindez egyébként nem kizárólag azok számára lehet érdekes, akik maguk forgatókönyvet írnak / akarnak írni, hanem mondjuk az olyan kritikusoknak is, akik rendre kiposztolják, hogy nem értik, miért van szükség még egy ilyenre meg olyanra. Mert például ott lesz a két kertévé rivális szappanoperájának, a Barátok közt és Jóban-rosszban c. hétköznapjainkat megédesítő sorozatoknak vezető írója, illetve producere, akik évek óta sikerrel ültetik le a tévé elé minden rohadt este a magyar lakosság elsősorban kevéssé iskolázott vidékiekből álló részét, amely pedig már választásokat eldöntő mértékű piac. De ott lesz az MTV elnöke, Medveczky Balázs és az HBO-tól Krigler Gábor, akinek ha minden igaz script development executive áll a névjegyén, szerintem ez a forgatókönyv-fejlesztés szakértőt jelent, de ne dobáljatok meg villáskulccsal, ha tévedek. Na, lényeg a lényeg, hogy három meglehetősen különböző irányból is hallhatunk előadást (kerekasztal-beszélgetést?) arról, hogy akkor mi is a helyzet ma Magyarországon a sorozatírással, e felé kell-e fordulnia az egyszeri bérírónak, mielőtt egy új Sztalkert akar papírra vetni és egyáltalán, milyen követelményeknek kell megfelelni a szakma ezen vállfajában. Gyertek el, mi is megyünk, mert ebből a bloggerkedésből nem élünk meg.

Részt vesznek:

Andrew G. Vajna, filmügyi kormánybiztos (‘Terminátor – Sarah Connor krónikák’)
Fodor Gergely, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Fonyódi Tibor, a ‘Tűzvonalban’, ‘Hacktion’, ‘Géniusz’ c. sorozatok vezetőírója
Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. Vezérigazgatója, több televízió volt műsorigazgatója
Kalamár Tamás, a ‘Barátok közt’ producere
Krigler Gábor, HBO script development executive
Medveczky Balázs, a Magyar Televízió elnöke
Nagy Tamás, a ‘Jóban rosszban’ producere
Zakál Edit, a ‘Jóban rosszban’ vezetőírója és az ‘Átok’ írója

Moderátor: Köbli Norbert, forgatókönyvíró, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének alapító elnöke

Facebook event itt>>

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Alkonyat - Hajnal hasadás I. - kritika
Következő cikk Nonconform

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .