Zsolt kedvencei 2011-ben


BlackSwanNem akarok klasszikus TOP 10, 20, 50-es listát írni 2011-ről, viszont összekapartam azokat, amiket a legjobban szerettem idén. Tehát nem azt, amelyikben a legprecízebb a vágás vagy a legtöbb a robbantás, hanem amelyiket jó volt nézni és még nézném is párszor. Tudom, hogy ez nem a legnépszerűbb szelekciós elv, de néha azt hiszem, még mindig ezért van az egész mozi. Az öt kedvencem között nem állítok fel rangsort, de egymás mellé meg nem tudom tördelni őket. És neked mik voltak a kedvenceid 2011-ben?

Fekete hattyú
A szeretetével és féltésével fojtogató zsarnok anya szárnyai alatt beforduló balerina valószínűleg a pszichológusok egyik kedvence is volt 2011-ben. Próbálok keresni valamit ahelyett, hogy “Natalie Portman beragyogja a vásznat”, de nem jut eszembe, úgyhogy ez marad.

Felperzselt föld
Kicsit egy modern Odüsszeiához merném hasonlítani ezt közel-keleti családi drámát, ami két idősíkon megy előre, hogy egyre inkább összecsavarodjon. Nagy történelmi és szűkebb családi tragédiák egymásra hatásában omlik ki a történet, amelyet sokszor lélegzetvisszafojtva figyel az ember. Kemény, kemény, de megéri.

A Guardista
Én nem értem, amikor elküldöm a kurva anyjába a kommentelőt, akkor én bunkó vagyok, ha egy dagadt rendőr teszi a vásznon, akkor mindenki tapsol, mert milyen bátor és provokatív. Úgyhogy kapjátok be. Lelki társam, a kurvázó ír az In Bruges-család újabb ellenállhatatlan figurája, sok bazmeggel. Szentestére ajánlom.

http://www.youtube.com/watch?v=cVR4ynGxZj8

A gyerekek jól vannak
Azért is lopta be magát a szívembe, mert tipikusan az a pályázaton tutira befutó filmötlet, amit két mondatban elmesélve is simán el lehet adni a bizottságnak. “A leszbikus házaspár tini gyerekei felkeresik genetikai apjukat, aki aztán viszonyt kezd az egyik anyával.” Nem, egy mondat is elég.

A majmok bolygója: Lázadás
Igyekeztem nem píszí megoldásokat választani mint valami Oscar-döntnök, hanem tényleg a kedvenceimet összeírni, de mégis úgy sikerült, hogy az ötbe bekerült egy klasszikus mainstream darab, egy ízig-vérig hollywoodi cucc, ami ráadásul remake/reboot/prequel vagy akármi. A majmok bolygója leporolásához nem sok reményt fűztünk, de remek élmény lett és tényleg képes volt hozzáadni valamit az eddig ismert és kifacsart franchise-hoz, nem pedig csak újabb bőrt lehúzni róla. CGI, dráma, kacsintások, le a kalappal.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Mire fogunk emlékezni 2011-ből?
Következő cikk Sajen kedvencei 2011-ben

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .