ZSIFI először Budapesten


zsidófilmSan Francisco, London, Denver és Torontó után 2012-től Budapesten is lesz Zsidó Filmfesztivál (november 22-25). Higgy a szemednek! A 4 nap alatt 8 játékfilm és 10 dokumentumfilm kerül vetítésre A Kino és a Cirko-Gejzír mozikban. A filmfesztivál célja, hogy minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidóság rendkívül színes és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról.

A fesztiválon mutatják be a Nyomokban zsidót tartalmaz elnevezésű pályázatra beérkezett, s a zsűri (Gigor Attila, Szabó Simon, Till Attila) által kiválasztott, zsidó témájú kisfilmeket. A győztes kihirdetésére a fesztivál nyitóeseményén kerül sor.

Helyszínek és menetrend itt !

Játékfilmek:

David (David, színes, feliratos, dráma, USA, 80 perc, r.: Joel Fendelman, Patrick Daly)

A történet Daudról, a 11 éves muszlim kisfiú felnőtté válásáról és életéről szól. Komoly vallásos neveltetésének ellenére Daud összebarátkozik egy csapat zsidó fiúval, akik befogadják és csapatuk teljes jogú tagjaként kezelik. Igaz barátság szövődik Yoav és Daud között. Azonban amikor a zsidó fiú rájön barátja valódi kilétére, Daud világa összetörik, és egyedül próbál küzdeni identitása megmentéséért…

9.99 $ (9.99$, színes, animáció, Izrael/Ausztrália, 78 perc, r.: Tatia Rosenthal)

Dave Peck 28 éves, munkanélküli és még a szüleivel él. Dave szokatlan életét még szokatlanabb szomszédjaival osztja meg: egy zsémbes öregemberrel, egy eladósodott mágussal, egy varázslatos nővel, egy összetört szívű emberrel és egy kisfiúval. Történeteik különleges módon fonódnak össze…

9 99
A szerelem nevei ( Le Nom des Gens, színes, feliratos, vígjáték, Belgium, 100 perc, r.: Michel Leclerc)

A gyönyörű, fiatal francia-algír lánynak, Bayának különleges „küldetése” van: megváltoztatni az embereket a lehető legszokatlanabb módon. Baloldali aktivistaként a szexet használja eszközként, hogy megnyerje jobboldali vetélytársait. Ez egészen addig remekül működik, amíg nem találkozik Arthurral…


Rúzs (אודם, színes, feliratos, dráma, Izrael/Anglia, 90 perc, r.: Jonathan Sagall)

Lara, a Londonban élő palesztin nő életét beárnyékolják múltjának emlékei: a Jeruzsálemben töltött gyermekkor, valamint egy furcsa kapcsolat barátnőjével, Inammal. Tizenhárom évvel később Lara férjnél van, egy fiút nevel, és csöndes középosztálybeli életét éli a külvárosban. De a szintén Londonban élő Inam másképp gondolkodik az életről…

Helyben vagyunk (This Must Be the Place, színes, feliratos, dráma, Franciaország/Olaszország/Írország, 118 perc, r.: Paolo Sorrentino)

A film főszereplője a kétszeres Oscar-díjas Sean Penn (Cheyenne), aki egy öregedő rocksztárt alakít. Miután Cheyenne tudomást szerez apja auschwitzi kínjairól, Amerikába utazik, hogy egykori fogva tartóját, Aloise Lange SS tisztet megkeresse…


Kósercsapat (The Yankles, színes, feliratos, vígjáték, USA, 110 perc, r.: David R. Brooks)

A film Charlie Jones-ról szól, az ex-baseball játékosról, és arról, hogyan kap egy második esélyt az élettől egy ortodox zsidó csapat kapitányaként.

Legenda-A szegedi diák-Hamlet története (színes, játékfilm, Magyarország, 90 perc, r.: Radó Gyula)

Egy hetven évvel ezelőtti, kora tavaszi estén, Szegeden legendás Hamlet-előadást mutattak be. A szakma, a közönség, a kritika az egekbe emelte az előadást. A rendező, a 19 éves Horváth István és a Gertrúdot játszó színésznő, Tóth Kata azonban nem sokáig örülhetett a sikereknek. A közöttük szövődő szerelmet felülírta a történelem…

Joanna (Joanna, színes, játékfilm, Lengyelország, 105 perc, r.: Feliks Falk)

II. világháború, Lengyelország. A megszállás alatt egy lengyel nő, aki elvesztette férjét, úgy dönt bújtatni fog egy zsidó kislányt. A gyermek megmentése érdekében még románcba is bonyolódik egy német férfival.

 

Dokumentumfilmek:

Felkattanva (Connected, színes, feliratos, USA, 82 perc, r.: Tiffany Shlain)

Vívott már internetért életre menő harcot, csak azért, hogy ellenőrizze az e-mailjeit? Aludt már a laptopjával? Ebben a vicces, elgondolkodtató filmben a rendező igyekszik a szemünk elé tárni, hogy mit jelent ma „kapcsolódva” lenni.


A törzs (The Tribe, színes, feliratos, USA, 18 perc, r.: Tiffany Shlain)

Vajon mit képes a manapság leghíresebb játékbaba elmondani a zsidóságról? A Peter Coyote által narrált film érdekes kapcsolatokat talál a Barbie-babák és a zsidó történelem között, és korszerű kérdésekre is képest választ keresni… Mit jelent ma amerikai zsidónak lenni? Mit jelent egy közösség tagjának lenni a 21. században?

Elszabadulva (színes, feliratos, USA, 60 perc, r.: Beverly Siegel)

A történet a hagyományos zsidó jog modern kori problémáját mutatja be: a zsidó válást. Ugyanis a nő csak akkor válhat el, ha a férjétől engedélyt kap rá. A film érdekes történelmi hivatkozásaival mutatja be a nő szerepét a zsidó tradícióban.


Emlékezz (Yizkor, színes, feliratos, USA/Csehország/Izrael, 23 perc, r.: Ruth Fertig)

„A nagyszüleim holokauszt túlélők, de sosem beszélnek erről a korról. Mikor megtaláltam a nagymamám emlékiratait, végre megismertem történetüket, évekkel haláluk után. A ’Yizkor’ az ő történetüket mondja el- a nagyanyám szavaival.”

Petyhüdt karok ( Fluchkes, színes, feliratos, Izrael, 54 perc, r.: Ofer Inov)

Öt idősödő nő létrehoz egy táncelőadást. A történetben meg ismerjük valamennyi asszony személyes félelmeit, szenvedéseit és motivációit.

Lázadj zsidó! (Punk Jews, színes, feliratos, USA, 60 perc, r.: Jesse Zook Mann)

A punk jews az underground zsidó életet bemutató dokumentumfilm: haszid punk rockerek, jiddis performanszok, afrikai-amerikai zsidó kultúrgerillák… Egy identitás különös megnyilvánulása a New York-i kavalkádban.


Oma és Bella (Oma & Bella, színes, feliratos, USA/Németország, 76 perc, r.: Alexa Karolinski)

Oma és Bella együtt élnek Berlinben. Holokauszt túlélőként Németországban maradtak, és gyerekkorukra már csak főztjük emlékezteti őket… Van-e lehetőség újrakezdésre? A film a választ a két nő életútján keresi.


Vodka Birodalom (színes, feliratos, Anglia/Ukrajna, 75 perc, r.: Daniel Edelstyn)

A film a rendező saját élettörténetén alapszik: Edelstyn az ukrán családi hagyaték hatalmas veszteségét felmérve úgy dönt, hogy újjáéleszti nagyapja egykor virágzó vodkagyárát. A film varázslatos utazás tér és idő, száműzetés és haza között.

Szerelem, házasság, marimba (Married to the Marimba, színes, Izrael, r.: Alan Rosenthal)

 

JÁTÉK!

November 24.-re (szombat) van 3 db páros jegyünk a Kinoba, ahol 18 órai kezdéssel megnézheted a 9.99$-t, Tatia Rosenthal stop-motion technikával készült filmjét.

Írjatok olyan felnőtt animációs filmcímeket, ahol a történetben fontos szerepet játszik az alkotók származása! (Apró segítség, hogy az elmúlt pár évben számos ilyen volt a Kino műsorán).

http://youtu.be/hQnTfn5bNio

Minden információ:

http://zsifi.org

Jegyek 1000 Ft-os áron vásárolhatók A Kino és a Cirko-Gejzír mozikban.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk George Lucas kiegészítő keresete
Következő cikk Retró erőszak

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .