A mozi születésnapján


A tél nem csak azért jó apropó még több filmnézésre, mert hideg van, latyak és sötét, valamint téli szünet is, ráadásul az éves filmtermés pótlása mellett a karácsonyra kapott dvd-ket is meg kell nézni, de a mozi is ekkor ünnepli születésnapját.

1895. december 28-án volt az első kereskedelmi célú filmvetítés Párizsban, a Grand Caféban, ahol a közönség egy tíz filmből álló összeállítást láthatott a Lumiére fivérek alkotásaiból (A megöntözött öntöző, A kisbaba reggelije, A munkaidő vége, stb.). Ez volt az első alkalom, amikor a közönség fizetett az előadásért, ezért tartják számon ezt a dátumot a mozi születésének napjaként. A városi legenda szerint a vetített filmek közt volt a Vonat érkezése is, ami akkora riadalmat keltett a nézőkben, hogy a közeledő vonat látványának hatására kirohantak a teremből. A filmet valójában csak később mutatták be, valószínűleg csak a szenzációkeltés miatt terjedt el ez az összefüggés.

Ennek alkalmából most mi is összegyűjtöttünk néhány híres filmet a századforduló környékéről. Van köztük gengszter, western, horror, sci-fi, burleszk, animációs és katasztrófafilm is.

Úgyhogy irány a mozi, és ne csak a Hobbitot nézzétek!

A vonat érkezése

 

A megöntözött öntöző (burleszk)

 

A kisbaba reggelije

 

Ördög a kastélyban (horror)

 

A nagy vonatrablás (western)

 

A kameraman bosszúja (animáció)

http://youtu.be/vIC0Sb6pLvI

 

A Pig Alley muskétásai (gengszter)

http://youtu.be/kG5hbpL8Njo

Röntgen

 

Tűz! (katasztrófafilm)

 

Frankenstein

http://youtu.be/TcLxsOJK9bs

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A 2012-es mozis esztendő képekben
Következő cikk Equus - színház kontra filmszínház

No Comment

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..