A mozi születésnapján


great train robbery 1903 grangerA tél nem csak azért jó apropó még több filmnézésre, mert hideg van, latyak és sötét, valamint téli szünet is, ráadásul az éves filmtermés pótlása mellett a karácsonyra kapott dvd-ket is meg kell nézni, de a mozi is ekkor ünnepli születésnapját.

1895. december 28-án volt az első kereskedelmi célú filmvetítés Párizsban, a Grand Caféban, ahol a közönség egy tíz filmből álló összeállítást láthatott a Lumiére fivérek alkotásaiból (A megöntözött öntöző, A kisbaba reggelije, A munkaidő vége, stb.). Ez volt az első alkalom, amikor a közönség fizetett az előadásért, ezért tartják számon ezt a dátumot a mozi születésének napjaként. A városi legenda szerint a vetített filmek közt volt a Vonat érkezése is, ami akkora riadalmat keltett a nézőkben, hogy a közeledő vonat látványának hatására kirohantak a teremből. A filmet valójában csak később mutatták be, valószínűleg csak a szenzációkeltés miatt terjedt el ez az összefüggés.

Ennek alkalmából most mi is összegyűjtöttünk néhány híres filmet a századforduló környékéről. Van köztük gengszter, western, horror, sci-fi, burleszk, animációs és katasztrófafilm is.

Úgyhogy irány a mozi, és ne csak a Hobbitot nézzétek!

A vonat érkezése

A megöntözött öntöző (burleszk)

A kisbaba reggelije

 Ördög a kastélyban (horror)

A nagy vonatrablás (western)

A kameraman bosszúja (animáció)

A Pig Alley muskétásai (gengszter)

Röntgen

Tűz! (katasztrófafilm)

Frankenstein

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A 2012-es mozis esztendő képekben
Következő cikk Equus - színház kontra filmszínház

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .