5 éve halt meg Heath Ledger


Remembrance Heath Ledger fallen idols 22440943 1024 787

Hihetetlen hogy repül az idő, de már öt év telt el azóta, hogy megjelent a médiában a hír, esti híradókban beszéltek róla, hogy gyógyszertúladagolásban meghalt Heath Ledger. Mindig szomorú, ha egy ilyen ostoba véletlen miatt hal meg valaki, ráadásul ilyen fiatalon. Ledgernél különösen, hiszen 28 évesen olyan filmek után hagyta itt ezt a világot, amikkel éppen hogy csak átlépte a figyelemreméltó színészek csarnokának kapuját. Lehet azt mondani rosszindulatúan, hogy az Oscar-díjat is csak azért kapta meg Joker szerepéért, mert épp akkor halt meg, de nem érdemes. Már előtte sem volt sok kétségünk, hogy ajánlott odafigyelni rá, akár csak a Túl a barátságon, vagy a Candy című filmjei után. Joker megformálásával, ha nem tartanánk annyira nagyra Jack Nicholsont, azt is mondhatnánk, hogy jóval megugrotta ’89-es elődjét, de legalábbis aktualizálta a huszonegyedik század fogyasztói társadalmához. Rövid élete ellenére kacskaringós útja volt Ledgernek, filmjei közül ugyan megtagadhatna párat, de különc és furcsa szerepeiben nem volt hiány, és ezekben szerettük őt igazán. Íme néhány, csak említésképpen.

Mint a legtöbb színész, Ledger is sorozatokkal kezdte filmes pályafutását, még a ’90-es években. Nálunk talán a Conor, a kelta csenghet ismerősen, amiben ő játszotta a címszerepet és amit a TV2 is sugárzott (hasonló kaliberű műsor volt, mint az Ifjú Herkules Ryan Goslinggal). A néhány felejthető tévéfilmes szerep mellett az első áttörést az 1999-es 10 dolog, amit utálok benned című romantikus tinivígjáték hozta, amiben Ledger oldalán a fiatal Joseph Gordon-Levitt is feltűnik. Az Amerikai pite ebben az időben minden más tinivígjátékot méltatlanul elnyomott, és ugyan a 10 dolog sem egy filmtörténeti klasszikus, de sok tinédzsernél ez hozta el a Ledger-lázat. Ebben a filmben Ledger egy lázadó és különc srácot alakított, akit – roppant egyedülálló módon – lefizetnek, hogy hívja randira a suli lázadó és különc lányát. A nem túl furfangos történet azért tartogat egy-két felejthetetlen pillanatot, akár csak a Can’t take my eyes of you című énekére gondolunk a suli udvarán.

Innentől kezdve Hollywood mintha elkönyvelte volna Ledgert egy átlagos szépfiúnak: a Hazafiban Mel Gibson makacs és szerelmes fiát alakította, a Lovagregényben (ami lehetne akár egy középkorban játszódó tinifilm) pedig szintén ezt az önfejű, kitartó és szerelmes lelkű ifjút játszotta. Későbbi filmjeiből a Casanova című, szintén kosztümös romantikus filmben övé volt a címszerep, ahol nem sokban különbözött a korábbi romkom szerepeitől.

A komolyabb hangvételű filmek a különös hangulatú Szörnyek keringőjétől érték, melyben még kisebb szerepben tűnt fel, Billy Bob Thornton fiaként. Ám még mindig voltak kosztümös-háborús-történelmi szerepei a Hazafin kívül: a sikertelen Gyávaság tollaiban középszerű angol katonaként vergődött, az izgalmas Ned Kelly – A törvényen kívüliben pedig a címszerepben remekelt.

Sok furcsa figurát is megformált a vásznon, és kiderült, hogy ez áll neki a legjobban. A Lovagregény alkotóitól a félresikerült Bűn rendjében katolikus papként próbált a felszínen maradni, az igaz történetet feldolgozó, pörgős Dogtown uraiban deszkásként láthattuk, a horrort és mesét összemosó Grimmben pedig Matt Damonnal alakítják az újraértelmezett szélhámos Grimm-testvéreket.

A 2005-ös Túl a barátságonért kapta első Oscar-jelölését a legjobb férfi főszereplő kategóriában, amiben Jake Gyllenhaal-lal homoszexuális cowboyokat alakítottak. A különös ritmusú, egyszerre megható és ijesztő Candy című filmben drogfüggő szerelmes, aki kedvesével együtt egyre jobban veszti el a kontrollt önmaga és élete felett. Az igazán rendhagyó I’m not there – Bob Dylan életei című életrajzi filmben egy volt a hat Dylant alakító színész közül, ami azért is érdekes, mert legutolsó filmjében, a Doctor Parnassus és a képzelet birodalmában éppen ezt használta filmje megmentésére Terry Gilliam: egy szerepet több színésszel játszatott el. A Parnassusban Ledger halála miatt még hárman alakították Doctor Parnassus segédjét (Johnny Depp, Jude Law, Colin Farrell), ezzel plusz csavart adva Gilliam amúgy is szürreális világának.

http://youtu.be/UjfSLUhIFB8

És az a szerep, amivel valóban mindenki emlékezetében ott van, a Sötét lovag ellenfele, a lila öltönyös, kockás inges, zöldhajú, bohócképű Joker, amiért Ledger képes volt elzárkózni a külvilágtól egy hotelszobába, és ott gyakorolni ezt a kiszámíthatatlan, infantilis, eszelős, határokat nem ismerő és kegyetlen figurát. Munkája nem volt hiábavaló, sokszor felülmúlta szárnyas ellenfelét, és ezzel a filmtörténet legnagyobb gonoszai közé lopta be Nolan Jokerét.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Fater a Hegylakó
Következő cikk The Rolling Stones a Corvinban

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .