Zenei klipek – az egysnittes


Autozamm-You-Don’t-Know-Me

Autozamm-You-Don’t-Know-Me

A múlt héten kezdtem el ezt a sorozatot, akkor a vendégszínészes videoklipek közül válogattam, most azok jönnek, amikor egyetlen vágás nélküli jelenetben vették fel az egész filmet, mint Kenyeres Bálint a Before Dawnt. Valójában ezzel a módszerrel annyi klip készült, mint a szemét, Björk, Garbage, U2, Spice Girls, Green Day – a sor sokáig folytatható, és nem mindig a legnagyobb szupersztárok számára születtek meg a legmegdöbbentőbb képi világok. Illetve ismerünk néhány olyan esetet is, ami csak olyan, mintha. Kicsit megúszósak ebben a stílusban az olyanok, mint például Madonna Love Don’t Live Here Anymore-ja, de a másik, számomra sokat jelentő zene, a Guns N’ Roses Garden of Edenje is (bár utóbbiban azért a halszem optika meg a zaklatottra gyorsítás sokat dob), az igazi megmérettetés a rendezőnek és a stábnak, amikor ebben az egyetlen snittben több minden történik, mint a Transformers-összesben.

Na mit gondoltok, mikor készült az első ilyen one shot music video? Nos kérem, 1965-ben Bob Dylan Subterranean Homesick Blues c. felvételéhez készült promóciós videó, amikor ugye még a videoklip mint olyan nem volt épp egy elterjedt műfaj. Ez az a híres beállás, amikor Dylan szavakkal ellátott papírlapokat tart a kamerába és folyamatosan dobja el azokat – ezt azóta sokan átvették, lehet, hogy egyszer épp ez lesz majd egy ilyen lista témája.

http://youtu.be/OwKXggW7naI

A Foo Fighters My Heroja számomra érthetetlen okból az elején vág kettőt-hármat, biztos, hogy nem muszájból, hanem eleve így találták ki. Nem értem, minek, itt még semmi nem történik, de valamiért már a Hős bemelegítő futásánál bemutatja a zenekari tagokat is – akik aztán egy égő házban adják elő a dalt, ahányszor a fickó visszamegy a lángok közé kimenekíteni valakit, mindig más szobában tépve a húrokat. Just listen!

Alap a témában az R.E.M. Imitation of Life-ja, de nem tökéletes példa, hiszen oda-visszajátszások és egy sor trükk is díszíti ezt a kvázi-egysnittest. Viszont zseniális.

Itt is van aktuális kedvencem, ez az Autozamm You Don’t Know Me-je, ami tele van meghökkentő lassítás-gyorsításokkal (Guy Ritchie óta ezt mindenki szereti), ám a szájszinkron mégis mindig tökéletes. Mert hogy közben nyilván énekel is a frontember, pedig mintegy mellesleg össze is verik egymást. Beszarsz.

Elvileg az alábbi videó lenne a non-plus-ultra. Az OK Go együttes többször is elsütötte ezt az ötletet, a This Too Shall Pass official videojában is egysnitteznek, egy mezőn, kicsit bohóckodva, de bevonva egyre többeket, végül egész komoly koreográfiát rakva össze. Viszont van a dalnak egy másik változata is: a Rude Goldberg Machine version láttán mondtam azt, hogy na elmész a kurva anyádba. Még akkor is, ha egy alkalommal gyanús volt, hogy itt csalás történt, utólag pedig elolvastam, hogy valójában három vágás is van benne. Megtalálod, hol vannak?

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Férges alma
Következő cikk Valenti-napi mozi: I love you

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .