Férges alma


ct sc mov broken city jpg 20130116

Megtört város (Broken City) amerikai filmdráma, 109 perc, 2013, rendező: Allen Hughes, szereplők: Mark Wahlberg, Russell Crowe, Catherine Zeta-Jones. kh: 16

Valami bűzlik a Nagy Víz túloldalán. New York városában látszólag minden rendben van, azonban a színfalak mögött egyesek piszkos játékot űznek. Mind azon vagyunk, hogy nyugdíjas éveinkre bebiztosítsuk magunknak a jólétet, a szerencsésebbek ingatlanba fektetnek, a kevésbé szerencsések Selmeczi Gabriellára bízzák megtakarított pénzüket. A velejéig korrupt és pénzéhes polgármester úgy látja, maradt még a húsosfazékban, ezért újra jogot formál a merőkanálra. Persze azt is nagyon jól tudja, hogy semmi sem tart örökké, ezért beszáll a felhőkarcoló bizniszbe. A gond mindössze annyi, hogy a tervezett felhőkarcolók helyén jelenleg szegény, de ettől még szavazati joggal rendelkező polgárok élnek. Tervének megvalósításához ezért tudnia kell, hogy kire számíthat és kire nem, mert vagyonát és hatalmát eddig sem a Powerball lottónak köszönhette.

BrokenCityCatherineZetaJonesRussellCrowe300A film kész elemekből építkezik, ezeket nem csak külön-külön, hanem így együtt, ebben a sorrendben is láttuk, nagy meglepetésre ne számítsunk: korrupt városvezetés, a sötét múlt elöl az alkoholba menekülő ex-zsaru, gyanús telekügylet, rejtélyes gyilkosság, ellenségnek hitt barátok és barátoknak hitt ellenségek, zsarolás, választási kampány, egy rossz házasságból kitörni készülő feleség és hasonlók. A lényeg: mindegy hogy szándékosan vagy véletlenül keveredsz bele egy háborúba, előbb-utóbb színt kell vallanod, hogy melyik fél oldalán állsz, még ha látszólag mindkettőén vagy egyikén sem.

Mark Wahlberg századik rendőralakítása ismét jól sikerült. A többiek is tisztességesen eljátsszák a nekik szánt szerepet, Russel Crowe gonosz, Catherine Zeta-Jones titokzatos, Jeffrey Wright ravasz, Kyle Chandler becsületes, Barry Pepper pedig hol kétségbeesett, hol elszánt (na igen, Neki a legnehezebb). Az izraeli származású Alona Tal a film végéig nem tudja eldönteni, szerelmes-e Mark Wahlbergbe, vagy sem, de ettől még végtelenül bájos. A kubai származású Natalie Martinez eldönti, hogy már nem, de ettől még végtelenül szexi.

Igazából semmi újat nem látunk, ha rácsatlakozunk a médiára nagyjából ugyanezt kapjuk. És ha kellő naivitással áldott meg minket a Teremtő, talán még azt is elhisszük, élnek még köztünk olyan emberek, akik a köz érdekét az egyéni érdek fölé helyezik. Kellemes mozi, ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy a valódi oligarchák hogyan dolgoznak, bátran nézzük meg.  A fényképezés szép, a zene jó, a történet elfogadható, végeredményben le vagyunk kötve.

A film végén azért felötlött bennem a kérdés, vajon Tarlós beáldozná-e Békásmegyert, ha tudná, hogy Kiss Ernő vagy valamelyik részeg hasonmása lohol a nyakában?

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Magyar filmek szemle nélkül - nosztalgiavideó
Következő cikk Zenei klipek - az egysnittes

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .