Zenei klipek – a VHS-style


get yourself high

get yourself high

Mielőtt belemegyünk ebbe a gyönyörű válogatásba, hadd hívom fel a figyelmetek a KI MIT ZÚZ tehetségkutatóra, ahol rockzenekarok videoklipekkel tudnak nevezni. A nyeremény fellépés a Gödörben, valamint videoklipkészítés, de minderről bővebben itt olvashattok>>

Heti témánk a begyűrődött szalagok, fakó színek és ugráló képek tárháza, vagyis amikor egy elhasznált, roncsolt VHS-kazetta képi minőségét idézik meg egy videoklipben. Hangsúlyozottan nem egyszerűen a retróra gondoljunk itt, hiszen attól, hogy barkóval szaladgálnak mondjuk a Sabotage-ban, a hetvenes évek krimijeit idézve, attól még maga ez a matéria, a mágnesszalag és annak fogyatékossága nem jelenik meg a filmen. Ellenben ezekben:

Chemical Brothers: Get Yourself High

Itt se nagyon akartam hinni a szememnek, amikor először láttam az MTV-n; a Chemical Brothers a VHS-korszak egyik legjelentősebb szeletét, a távol-keleti kung fu filmeket idézi meg. Figyeld a hirtelen zoomokat, amiket mostanában Tarantino szeret használni, épp ezekre az évekre utalva vele, pl. a Django elszabadulban is!

Foo Fighters: White Limo

A Foo Fighters már a múlt héten is bekerült a rovatba, nemhiába, rendkívül karakteres klipjeik vannak és egyébként az ilyen hülyéskedős jobban is jellemzi őket, mint amaz.

http://youtu.be/0Z3nBokjZyE

Realistic Crew: Synchron

Örömömre egy magyar banda is bekerülhetett a válogatásba, az azóta már nem igazán létező Realistic Crew készített egy ilyen nagyon-nagyon minimál videoklipet az egyik legjobb trackükhöz, jól eltorzítva VHS-effektekkel.

Duchess Says: Black Flag

Erre a dologra itt nem nagyon tudok mit mondani, valószínűleg ilyen lehet, amikor Lars von Trier a gyülekezetben forgat.

Snoop Dogg: Sensual Seduction

Gondolkodtam, hogy van-e helye Snoopnak ebben az összeállításban, mert amúgy csak egy diszkóparódia a klip, az a kevés gyűrött szalag effekt, amit mutatóba rátett, nem igazán elég ahhoz, hogy hivatkozzak rá, ha el akarom magyarázni az ötletet valakinek. Mindegy most már, kikerestem.

Mark Ronson feat. Boy George: Somebody To Love

Itt Boy George titkos szülinapi videóját láthatjuk, amint a barátok meglepik őt. Aztán a buli előrehaladtával jönnek a szaladgáló meztelen fiúk is.

EE – Curiosity Kills

És a végére hagytam a dél-koreai agymenést, hogy lássátok, a Gangnam Style azért nem minden előzmény nélkül pattant ki a helyi popszakma hátsó konyhájából.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Ha már unod a Szerelmünk lapjait…
Következő cikk Szép remények - kritika

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .