Oliver Stone – Amerika elhallgatott történelme – kritika


Oliver Stone - Amerika elhallgatott történelmeA megmondóember

Nálunk elképzelhetetlen, de az Egyesült Államokban természetes, hogy a hírességek felsorakoznak egy-egy politikai irányzat (és annak vezetője) mögé.

Oliver Stone életművét senkinek nem kell bemutatni: Vietnam, Bíborszív, Bronzcsillag, 3 Oscar (és még 4 jelölés), tabudöntögető (főleg politikai és háborús) filmek, Panasonic Viera reklám.

A – nem én mondtam – liberális beállítottságú forgatókönyvíró/rendező Bush családról szóló W. című filmje teljesen véletlenül az amerikai elnökválasztás előtt három héttel került a mozikba. A Fehér Ház szóvivője Gilligan – a hatvanas évek népszerű amerikai sorozatának kétbalkezes tengerésze – navigációs képességeihez hasonlította Stone történészi képességeit.

Oliver Stone Vietnámban 1968Stone 2012-ben fejezte be 10 részes dokumentumfilmjét (melyet a következő év végétől láthattunk itthon is a Spektrumon és most újra adásba került). Felelős szülőként úgy érezte, hogy iskoláskorú gyerekeinek joguk van megtudni az igazságot, hiszen a tankönyvek és a jelenkor amerikai történelemről szóló alkotások elferdítik azt.  Apu az egykori híradók és saját filmjeinek (és közel 60 más film) részleteit ollózta össze, majd önkéntes történelemtanárként felmondta rá a saját verzióját. Vannak még fotók, térképek, diagramok és hasonlók…minden, ami egy ilyen trendi dokumentumfilmbe kell.

A sorozat a jelentéktelen elsőt átugorva a második világháborúval nyit és Obamával zár. Megtudhatjuk belőle többek között az atombomba ledobásának, a vietnámi háborúnak, a Kennedy-gyilkosságnak, a berlini fal leomlásának, az iraki és afganisztáni háborúnak, a terrorizmus elleni harcnak a valós okait.Oliver Stone

Stone, Peter J. Kuznick történész és Matt Graham brit forgatókönyvíró 2008-ban kezdtek el dolgozni az Oliver Stone – Amerika titkos története című projekten. Az első három rész 2012. októberében debütált a New York-i Filmfesztiválon, ahol rendkívül meggyőzőnek és merésznek találták. A teljes sorozat novemberben indult a Showtime csatornán és egy 750 oldalas könyv formájában is kiadták. A titkos helyett végül az el nem mondott lett a nyerő, mert félő volt, hogy az emberek csalódottak lesznek, amiért nem összeesküvés elméleteket kapnak. A lemezes változat az extrák mellé kapott két bevezetőt is, amiből már az első világháború és az azt követő időszak sem maradhatott ki.

Stone munkáját megnézve igazából két dolog juthat eszünkbe: 1. Ugye megmondtam!, 2.  Édes istenem!. A döntésünket nem feltétlenül fogják befolyásolni a korábban látottak. Ettől még ugyanúgy lehet szeretni vagy gyűlölni, mint előtte, látókörünk kiszélesítéséhez ugyanakkor mindenképpen ideális választás.

Stone ígérete szerint még az idén belekezd a Snowden film forgatásába. Snowden orosz ügyvédje, Anatolij Kucserana Time of the Octopus címmel írt könyvet. Főszereplője Joshua Cod, aki az oroszoktól kér menedékjogot, mert amerikai államtitkokkal selfiezett a facebookon. Miközben három hétig dekkol a moszkvai repülőtér tranzitvárójában és már a borscsleves szó puszta hallatán is összerezzen, egy orosz ügyvédnek meséli el történetét, aki nem Tom Hanks. A valós elemeket Luke Harding The Snowden Files: The Inside Story of the World’s Most Wanted Man című könyvéből emeli át.

Ezt is várjuk.

7 szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (42.)
Következő cikk Egy ágyban a kamerával