A bolygó neve: Halál kiskáté


aliens-001
Aliens pA film
 

Ahogy az Hollywoodban lenni szokott, az első rész hatalmas sikere szinte kikövetelte magának a második elkészítését. Amíg angolszász nyelvterületen a címet egyszerűen többes számba tették, addig nálunk folytatódott a frappáns Halál széria. Máshol csak simán visszatértek az idegenek.

James Cameron 1983-ban kezdett dolgozni a forgatókönyvön, de ez még jelentősen eltért attól, amit a vásznon lát(t)tunk.

Sigourney Weaverrel nagy nehezen sikerült megegyezni a gázsit illetően, azonban a Diplomás örömlányon dolgozott, ezért csak három hét késéssel tudott bekapcsolódni. Mivel csak egy jelenetben nem szerepelt, addig felvették azt, hogy ne vesszen kárba az idő.

A legtöbb színész már játszott Cameron korábbi filmjeiben.

A rendelkezésre álló rövid idő miatt James Horner zeneszerző elhatározta, hogy soha többet nem fog Cameronnal együtt dolgozni, de végül nem így lett.

A forgatás 1985. szeptember 30-án kezdődött és 1986. február 28-án ért véget, mert 1986 nem volt szökőév.

Az USA-ban 1986. július 16-án mutatták be (az első hétvégén 1.437 vásznon vetítve 10 millió dollár értékben keltek el a jegyek).

Sokan megjegyezték, hogy a film szemcsés, ami persze nem véletlen, a kábeleket és a háttérvetítést akarták kevésbé észrevehetővé tenni.

VHS-en 1987-ben jelent meg az USA-ban és az eladási listán a 10. helyet szerezte meg abban az évben.

1992-ben (más források szerint 1991-ben) VHS-en és lézerlemezen is kihozták a rendezői változatot, mely 17 perccel hosszabb és ismertebb, mint az eredeti mozifilm.

Weaver korábban azzal fenyegetőzött, hogy nem fog több Alien filmben szerepelni, ha nem jelenik meg a rendezői változat

A hazai mozik 1988. április 21-én mutatták be először (Mokép). A rendezői változat jelent meg 1995-ben VHS-en (Guild Video) és 2004. március 23-án DVD-n, a mind a 4 filmet tartalmazó 9 lemezes változatnál a forgalmazó már ránk bízta a választást. 2011. május 11. óta BluRay lemezen is megnézhetjük itthon.

Az 1995-ös szinkron a bővített kiadáshoz készült, talán csak Tolnai Miklós maradt meg Bishop magyar hangjaként.

Egy örökzöld részlet a szinkronból.

ÉrdekességekLance Henriksen

A késes jelenetet a forgatókönyv nem tartalmazta, azt Lance Henriksen találta ki. Mindenkivel megbeszélte, kivéve Bill Paxtont.

Más filmekhez hasonlóan az egyes jeleneteket nem időrendben vették fel. Azt a jelenetet, melyben először találkozunk a katonákkal, James Cameron utolsónak forgatta le, mert addigra teljesen összeszokott a stáb.

Egyes díszletek a ’89-es Batmanben is visszaköszönnek. Akkortájt nagy divat volt a fekete.

Mikor Apone azt mondja, 10 másodperc van a landolásig, a filmben valóban 10 másodperc telik el. Fő a pontosság.

Sigourney Weaver egy interjúban elmondta, hogy minden színésztársának, aki aznap „meghalt”, egy csokor virágot akart adni a forgatás kezdete előtt. Mikor eljött az idő, Paul Riser egy marék halott virágot kapott tőle. Kedves.

Először jelöltek valakit legjobb színésznőnek járó Oscar-díjra akciófilmben nyújtott teljesítményéért.

Lance Henriksen megfogadta, hogy abbahagyja a színészkedést, ha a film nem lesz sikeres. Nem hagyta abba.

Bill Paxton szétimprovizálta a forgatást.

A film nyitójelenetében látható fegyvert még Ripley hagyta ott 57 évvel ezelőtt, A nyolcadik utas: a Halál zárójelenetében.

Cameron félbehagyta a forgatókönyvet a Terminator rendezése miatt, de a stúdiónak annyira tetszett, amit addig írt, hogy megvárták vele.

A szigorú költséggazdálkodás miatt a hibernáló kapszulákból csak hat darab (darabja 4.300 dollár) készült és egy tükörrel duplázták meg a számukat. Olcsójánosok.Aliens

Al Matthews volt az első fekete, aki a tengerészgyalogságnál megkapta az őrmesteri rangot, mikor Vietnamban szolgált. Apone őrmestert már rutinosan játszotta el.

Weaver nehezen állt kötélnek, rendre elutasította a stúdió folytatásra vonatkozó ajánlatait, de meggyőzte őt a forgatókönyv, melyben Cameron precízen kidolgozta a karakterét és az anya-lánya kapcsolatot, ami közte és Newt között kialakul. Döntésében talán az is közrejátszhatott, hogy a forgatókönyv erősen rá fókuszált.

Az egyik tojást a washingtoni Smithsonian Intézetben állították ki.

Az idegenek hangját páviánoktól kölcsönözték.

Az egész filmet kékes megvilágításban vették fel. A színek kiválasztásánál ezt bele kellett kalkulálni.

Egy törölt jelenetben Ripley lányát az édesanyja játszotta el.

14-16 ember felelt az idegen királynő életre keltéséért. Szolgák hada.

A Narcissus egyetlen modellje sem került elő, A nyolcadik utas: a Halál alapján újból el kellett készíteni azokat. A gyűjtők gyorsabbak voltak.

aliens-James-CameronH.R. Gigert Cameron nem hívta meg a produkcióba, hogy még több idegent tervezzen. A rendező szerint erre nem volt szükség, egyedül az idegen királynő az új elem, de azt végül saját elképzelései szerint alkotta meg.

A „Társaság”-ot a különleges kiadásban nevezik először a nevén (korábban történik egy apró utalás a Weyland-Yutanira az első részben). A cég logója azonban mindenhol ott van.

A filmet soha nem vetítették le tesztközönség előtt, mert az utolsó pillanatban készült el.

25-ször hangzik el a „fuck” szó, ebből 18-szor Hudson szájából.

A csapatszállító járművet eredetileg a British Airways használta repülőgépek vontatására. Ezt alakították át a filmhez. A legnagyobb problémát a 75 tonnás tömege okozta, amit kitartó munkával sikerült levinni 30-ra.

Henriksen ugyanebben az időben forgatta az Acéllövedéket, ráadásul egy közeli helyszínen. A két stáb gyakran bandázott együtt.

Hickset eredetileg James Remar játszotta, de a rendezővel nem értették meg egymást, ezért Michael Biehn ugrott be a helyére. Biehnre ugyanazt a göncöt adták, így a Remarról oldalról s hátulról készített felvételek benne maradhattak a filmben. A lövöldözős résznél ezért nem látszik Hicks szemből. Egyszerűen túl drága lett volna újraforgatni.

James Horner nagyon kevés időt kapott a zene megírására, így kénytelen volt saját magától lopni (Űrszekerek II – Khan bosszúja, Star Trek III – Spock nyomában). A rettenthetetlen zenéje annyira bejött Cameronnak, hogy a Titanicon és az Avataron megint együtt dolgoztak.

Hudson a leszállóegységben elhangzott monológjában megemlít egy olyan plazmafegyvert, amit Schwarzenegger is keres a Terminátorban.

Négy színész a Terminátor első (Michael BiehnLance Henriksen, Bill Paxton) és második (Jenette Goldstein) részében is játszott.

Háromféle füstöt használtak, ezek közül az egyiket már betiltották.

Az angliai forgatási helyszín miatt olyan amerikai színészeket válogattak a produkcióhoz, akik akkoriban ott éltek. A Newtot alakító Carrie Henn szintén amerikai, de családjával Angliában élt és ez hallatszik is a kiejtésén. Filmbeli bátyja (a bővített változatban tűnik fel csak) a valóságban is a bátyja, Christopher Henn.

Vasquez és Drake öltözete valójában Steadicam felszerelés.

A legideálisabb forgatási helyszínnek egy leszerelt széntüzelésű erőmű bizonyult Nyugat-Londonban, de tele volt azbeszttel, így meg kellett tisztítani a területet. Ez olyan jól sikerült, hogy a levegő szennyezettsége jobb értékeket mutatott, mint a Pinewood Stúdióban.

Az utolsó pillanatig töröltek vagy megváltoztattak bizonyos jeleneteket.

aliens

A katonák páncélját Terry English készítette – mindenkinek három garnitúrát alumíniumból, egy méretben, azokat utólag igazították a színészekhez -, akinek erre két hét állt a rendelkezésére. A nagy rohanás eredménye végül az lett, hogy az egyenruha és a testpáncél színe és mintája (emlékezetből fújta rá) különbözik egymástól, de Cameronnak tetszett ez a megoldás. A páncélzaton a feliratokat az azt viselő színészek követték el.

A katonai szakkifejezéseknél a Starship Troopers volt az etalon.

A katonákat alakító színészeket az SAS képezte ki.

Al Pacino a szomszédban forgatta az Amerika fegyverbent és néhányszor átnézett.Aliens

Ripley fürdőszobáját a British Airwaystől kölcsönözték.

Amíg a stúdió Weaver javadalmazásáról tárgyalt, megkérték Cameront, hogy írjon egy Ripley nélküli változatot is. Nem írta meg. Cameron nem tudta Ripley nélkül elképzelni a filmet.

Ray Lovejoy vágó munkája nem tetszett a rendezőnek, ezért ki akarta rúgni és a Terminátor vágóját, Mark Goldblattot akarta megbízni a munkával. Lovejoy annyira megijedt, hogy bezárkózott és újravágta az egészet, amivel visszanyerte Cameron bizalmát.

Mindössze hat idegen jelmezt használtak.

Sulaconak hívják a várost Joseph Conrad Nostromojában.

Hudson 35-ször mondja azt, hogy „man”.

Weaver egy könnyű Newt bábut cipel magával.
Ripley

Az ugró arctámadó mechanizmusa Cameron egyik korai, repülő piranhás filmjéből van. 9 ember kellett a működtetéséhez.

A hordozható számítógépeket a NASA használta az űrsikló programban.

A hang effektek egy ausztrál kütyüvel készültek. A ma már megmosolyogtató – 8 bites – technológia akkor a legmodernebbnek számított, ami az árán is meglátszott, 30 ezer dollárt kértek érte. Ilyet használt Jan Hammer, Kate Bush és Prince is.

Azt a jelenetet, amelyikben a telepeseket megtámadják az idegenek, végül kivágták, de a Terminátor 2-höz felhasználta Cameron.

AliensDick Bush operatőrt Cameron kirúgta, mert nem volt elégedett a munkájával. A helyette felkért Derek Vanlint nem mutatott érdeklődést a produkció iránt és Adrian Biddle-t ajánlotta.

Az M-56 fegyvert a német MG 42-ből alakították át.

Cameron a forgatás alatt elvette Gale Anne Hurd producert. 4 év múlva elváltak. Hurd 2 évig Brian De Palma felesége volt, majd hozzáment Jonathan Hensleigh-hez. Cameron feleségeit mind ismerjük.

Carter Burke karakterét eredetileg Stephen Lang játszotta volna. Az Avatarban aztán együtt dolgozhatott Cameronnal.

Sok színész a saját keresztnevét használja a filmben.

Cameront ugyanaznap bízták meg a Rambo 2 forgatókönyvének megírásával is.

A leszálló egység az Apache helikopter alapján készült.

A katonák fő fegyvere egy Thompson M1A1, egy Remington 870 és egy Franchi SPAS 12 szerelemgyereke, a pisztoly egy HK VP 70-es, a sisak pedig egy átalakított M1-es.

Az LV-426 lakóinak száma 158 fő. Volt.

Fogadtatás

 A filmet 7 kategóriában jelölték Oscar-díjra, a vizuális- és hangeffektekért meg is kapta.

18 millió dollárból forgatták, ebből az első hétvégén 10-et visszahozott, világszerte pedig összesen 85 milliós bevételt termelt.

Az USA-ban 1986. július 18-án mutatták be, nálunk 1988. április 21-én.

Meglepő módon a film a hazai kritikusok tetszését is elnyerte.

Január 15-tól újra mozivásznon látható a kultikus Aliens – A bolygó neve: Halál, Budapesten a Corvinban és országszerte számos moziban vetítik! Még több infó: itt!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Ti mozitok (10.) - Egypár régi kísértet
Következő cikk Donovan Clark dollárokra rajzolt filmjei