A beavatott-sorozat: A lázadó -kritika


Insurgent

A beavatott-sorozat: A lázadó (Insurgent), rendező: Robert Schwentke, szereplők: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Kate Winslet, miles Teller, amerikai kalandfilm, 119 perc, 2015 (16.)

film-insurgent.jpeg-1282Igazán kedves Hollywoodtól, hogy amikor már azt hittük, hogy végleg kifutott az összes utópisztikus/varázslatos sorozat (Harry Potter, Gyűrűk ura, Hobbit, Alkonyat, stb) piacra dobnak egy újat, hogy tuti legyen programunk a következő két évre. Bizony, ugyanis a Beavatott-trilógia (tri=három) harmadik, elvileg befejező részét jó szokás szerint ketté osztották, így 2017-ig izgulhatunk mi lesz Tris sorsa.

Az első rész végén úgy búcsúztunk el főhősünktől, hogy egy száguldó vonaton robogott a szabadság és a béke felé. Miközben Tris csapata a városon kívül próbálnak szerencsét, addig Jeanine halomra öli az embereket elfajzottak után kutatva, mivel talált egy rejtélyes dobozt, amit csak ők tudnak kinyitni. Hogy megdöntsék Jeanine diktatúráját, Tris és Négyes hadsereget gyűjt a csoportnélküliek és a Bátrak segítségével, és közösen készülnek fel egy mindent eldöntő harcra.

Elég sokat elmond a társadalmunkról, hogy nem nagyon készült még olyan poszt-apokaliptikus film vagy könyv, ami jó képet festene a jövőnkről. Általában elnyomó diktatúrák jönnek létre és egymást eszik az emberek. Talán a Beavatott-sorozat ennyiben különbözik a többi hasonló történettől, mivel itt egy egészen békés társadalomról beszélünk, hiába derül ki végül, hogy az emberek nem képesek békében élni egymás mellett és valaki biztosan uralkodni akar majd felettük.
Veronica Roth megtalálta az arany középutat a cukormázas tini sztori és lövöldözős akciófilmek között. Itt nem megy annyi szenvedés, nem kell egy végeláthatatlan évődést kibírnunk, annál nagyobb hangsúlyt kapnak viszont a fontosabb problémák, mint a gyilkosság utáni bűntudat és a szülők elvesztése. Ebből a szempontból Tris jóval szimpatikusabb karakter, mint mondjuk Katniss (Az éhezők viadala).

A Beavatott nem akar és nem is tud több lenni annál, ami: egy ifjúsági regény adaptációja,sok izgalommal és némi mondanivalóval. Szép fiúk, csinos lányok és high-tech kütyük. Ettől persze nem lesz élvezhetetlen. Jó kis stábot sikerült összeválogatni, olyan húzónevekkel, mint Kate Winslet, aki persze ebben a környezetben is otthonosan mozog. A főszereplő Shailene Woodley is már több filmben bizonyított, Tris szerepében sincs ez másként.Ez egy igen sarkalatos pont az ilyen filmeknél, lehet az Alkonyat sem bukott volna ekkorát, ha rendes színészeket alkalmaztak volna.
Itt azonban minden a helyén van: sem a szereplőkön, sem a látványvilágon nem lehet fogást találni. Ha nem várunk tőle többet annál, hogy pár órára kikapcsoljon, akkor egész jól el lehet veszni benne.10_7

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Samba - kritika
Következő cikk Hetediksor kvíz 6.0