Jurassic World – kritika


jurassic worldJurassic World; rendező: Colin Trevorrow; szereplők: Chris Pratt, Lauren Lapkus, Bryce Dallas Howard, Vincent D’Onofrio, Jake Johnson; színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 2015 (12)

Nem lepődnék meg, ha a Jurassic World producerei is a filmben elhangzó „több fog kell” kijelentéssel ültek volna neki a forgatókönyvnek.

Chris-Pratt-raptor-jurassic-worldEnnek ellenére így is sok minden szól Colin Trevorrow mellett, ugyanis ez a film lehetett volna katasztrofális is, ha nem állítja le azonnal John Sayles ámokfutását, akinek eredetileg az lett volna a bombasztikus ötlete, hogy dinoszaurusz génekkel felpumpált katonák harcoljanak az őslények ellen. Külön kiemelendő, hogy megfékezte az ötletet támogató párost Rick Jaffa és Amanda Silver személyében, akik túlburjánzó kreativitása olyan felejthetetlen jelenetekkel ajándékozott meg minket, mint A majmok bolygója: Forradalom gépfegyveres majmai. Michael Crichton azonos című regénye (idehaza Őslényparkként található meg) túl okosan volt felépítve, ahhoz hogy Zs kategóriás szörnyharccá váljon, de Hollywood már mindent megtenne lassan csak, hogy mentse magát. Steven Spielberg 22 évvel ezelőtti remekművét 2 rész követte, amelyekről a készítők nem vettek tudomást, és csak az első folytatatásaként beszélnek a mostani filmről. Trevorrow folyamatosan visszanyúl az elődök által ikonikussá vált elemekhez, legfőképpen John Hammond karakteréhez, akit a tavaly elhunyt Richard Attenborough (Hammond szobor és épület, illetve a 29-es autó, amit megszerelnek a fiatalok)  játszott volna ismét ebben a részben. További két visszatérőről beszélhetünk, az egyik Dr. Henry Wu (BD Wong), illetve a T-rex az első részből, ami ugyanúgy van számítógépesen megrajzolva, mint az első rész robot dinója. Merthogy ebben a részben már nem használtak animatronikus robotokat, ám Stan Winston kollégáinak új cégét (Legacy Effects) keresték meg, akiknek azóta át kellett térniük a számítógépes effektekre, mert az olcsóbb a gyártók számára. Ezekkel a kis kitekintésekkel nem is volna gond, ha nem ugyanazokat a jelenetek köszönnének vissza folyamatosan, mint amiket már láttunk. Az előzetesbe is bekerült Gallimimusokon keresztül (amely ugyanott lett felvéve), a jelzőfényes T-Rex futtatáson át, egészen a helikopterről látható Pteranodon repülésig sok minden ismerősen köszön vissza, amin persze egy picit tekertek.

A J.J. Abrams filmjekhez írt zenéiről híres Michael Giacchino (akinek első munkája Az elveszett világ: Jurassic Park playstation játék zenéje volt) olyan sokszor használja a Star Wars 7-nél őt váltó John Williams eredeti témáját, hogy monotonitása miatt a nosztalgia hangulat egy idő után idegesítővé válik.
Chris Prattről, aki eddig még nem hitte el, hogy tökéletes Indiana Jones szerepére, az ez után a film után már biztos lehet benne. Már csak azért is, mert majdnem hasonlóan űrbeli kalandor/csempész szerepe után főszerepet kapott Spielberg (noha csak produceri) felügyelete alatt, ahogy anno Harrison Ford (Han Solo később Indiana Jones). Mindezek ellenére a Jurassic World – amely nevét Michael Crichton Westworld  című filmje után kapta – az egyik legerősebb 4. rész, amit eddig láttam hasonlóan sokat megélt szériák közül. Természetesen anyagi bukta kizárva (125 millió dolláros nyitóhétvégét jósolnak odaát), de gyakorlatilag csak ettől függ, mennyi időre zár be megint a Park.

10_7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Vegyél filmes órákat bakeliten!
Következő cikk A japán film és mozi története 2. rész