1985 Top 30 filmje (1. rész)


Távol Afrikától1985-ben volt a Live Aid, a We Are The World, Gorbacsov hatalomra kerülése, a Videoton parádéja az UEFA kupában, a Heysel-tragédia, meghalt Orson Welles, azonban megszületett Cristiano Ronaldo, valamint rengeteg jó film. A 1995-ös visszatekintésben összeválogattuk annak az évnek a húsz legjobb filmjét, most 1985-ból harmincat.

Az én szép kis mosodám30. Én szép kis mosodám (My Beautiful Launderette)

Stephen Frears a máig aktuális bevándorlási problémákat feszegeti, a nagyon fiatal Daniel Day-Lewis-szal a főszerepben.

29. Bíborszín (The Color Purple)

Nyolc évvel a Schindler listája előtt Steven Spielberg egy másik népcsoport szenvedését tárja elénk, kellően hatásvadász eszközökkel.

28. A Prizzik becsülete (Prizzi’s Honor)

John Huston utolsóelőtti filmje, melyért lánya, Anjelica, Oscar-díjat kapott.

27. Kutyasors (Mitt Liv Som Hund / My Life As A Dog)

Egy másik Oscar-díj, csak ez a legjobb külföldi film kategóriában – bizony, volt idő, amikor Lasse Hallström még jóval kevésbé giccses műveket rendezett.

 26. Egészséges erotika

Tímár Péter egyik legjobb filmjének forgatásán hátrafele mozogtak a színészek, a végeredmény pedig viccesen zavarba ejtő. Rajhona Ádám kefírrázása méltán került be a magyar filmtörténelem megkerülhetetlen pillanatai közé.)

25. Kémek, mint mi (Spies Like Us)

„Doktor.” „Doktor.” „Doktor.” „Doktor.” „Doktor.” „Doktor.” „Doktor.” „Doktor.” „Doktor…”  John Landis filmje 1985 bevételi toplistáján a 10. helyet foglalja el, ami szép teljesítmény egy vígjátéktól, de talán nem meglepő, hiszen ez volt a két SNL veterán Chevy Chase és Dan Aykroyd legsikeresebb időszaka.

24. Frászkarika (Fright Night)

Bravúros fényképezett vámpírfilm, aminek negyedszázaddal később remake-je is készült Colin Farrell főszereplésével.

23. Fakó lovas (Pale Rider)

A nyolcvanas évek legnagyobb bevételű westernje, amit még a cannes-i filmfesztiválra is beneveztek.

22. Az élőhalottak visszatérnek (The Return Of The Living Dead)

Egy film, amit nem szabad komolyan venni, főleg annak tükrében, hogy itt a zombik tudnak beszélni, igaz, csak egy szó erejéig: „Agy!”

William-Hurt-as-Molina-in-Kiss-of-the-Spider-Woman-kiss-of-the-spider-woman21. A pókasszony csókja (Kiss Of The Spider Woman)

Brazíliában játszódó, a homoszexualitás témáját komolyan érintő dráma, William Hurt főszereplésével, aki Oscar-díjat nyert alakításáért.

20. Szökevény vonat

Tíz évvel a Száguldó erőd előtt már kaptunk egy sokkal emlékezetesebb megállíthatatlan szerelvényt, Andrey Konchalovsky vezénylésében.

19. Élni és meghalni Los Angeles-ben

William Friedkin sajnos nem sok emlékezeteset tett le az asztalra Az Ördögűzőt követően – viszont ez egy egészen kitűnő akció-krimi, melyben minden benne van, amit a 80-as évek ilyen típusú filmjeiben szeretni lehetett. Akár Michael Mann is rendezhette volna.

18. Redl ezredes

Négy évvel a Mephisto után ismét összegyűlt a nyerő brigád (Szabó / Brandauer / Koltai), és egy Oscar jelölés azért most is összejött. Ja, és itt még Rátonyi Róbert is felbukkan!

17. Silverado

Lawrence Kasdan, a Star Wars-filmek forgatókönyvírója egyre jobban a nyeregben érzi magát ebben a westernben, melyben legnagyobb meglepetésünkre John Cleese játssza a genya seriffet.

16. Káosz (Ran)

Kuroszava Akira talán utolsó nagy pillanata, elképesztő látványvilággal és lenyűgöző jelmezekkel.

15. Lidérces órák

After-Hours(After Hours); amerikai fekete komédia; rendező: Martin Scorsese; főszereplők: Griffin Dunne, Rosanna Arquette, Teri Garr, John Heard; amerikai premier: 1985. szeptember 13., magyarországi bemutató: 1988. január 21.

Miről szól?

Egy hivatalnok kálváriájáról, aki semmi mást nem szeretne, csak hazajutni SoHóból.

Miért szeretjük?

Mert ez egy igazi modern Kafka mese, és Scorsese egyik legalábecsültebb filmje, pedig nem véletlenül nyert rendezői díjat Cannes-ban.

Legjobb jelenet

A főszereplő fokozatosan olyan alakot vesz fel, mint a Sikoly című híres festmény főszereplője.

Legemlékezetesebb duma

Miért nem mész haza?” „Haver, én is ezt kérdezem magamtól egész este.”

14. Távol Afrikától

(Out of Africa); amerikai romantikus dráma; rendező: Sydney Pollack; főszereplők: Meryl Streep, Robert Redford, Klaus Maria Brandauer, Suzanna Hamilton; amerikai premier: 1985. december 10., magyarországi bemutató: 1987. május 14.

Távol AfrikátólMiről szól?

Előkelő hölgy menni gazdag báróval Afrika, aztán hamar rádöbben a házas élet visszásságaira, de szerencsére jön egy jóképű kalandor és átmenetileg kékre festi az eget a szavanna felett.

Miért szeretjük?

Mert Meryl Streep és Robert Redford párosának örülni kell a mozivásznon, és ez volt Az angol beteg a 80-as években, nagy, epikus, szélesvásznú románc.

 Legjobb jelenet

Az oroszlánvadászat, és az, ahogy Redford megtörli Streep vérző száját, aki  beleharapott a nagy harc hevében.

Legemlékezetesebb duma

“Miért csinálja? Nem tudok varrni.”

13. Európai vakáció

(National Lampoon’s European Vacation), amerikai vígjáték, rendező: Amy Heckerling; főszereplők: Chevy Chase, Beverly D’Angelo, Dana Hill, Jason Lively; USA preimer: 1985. július 26.

Európai vakációMiről szól?

Régi ismerőseink a tuskó amerikai Griswold család útra kell, hogy ezúttal Európában kerüljenek viccesebbnél viccesebb kalandokba.

Miért szeretjük?

A film tökéletes paródiája az egyszerű amerikai ember európai országokról alkotott sztereotípiáinak. Chevy Chase és Beverly D’Angelo a tökéletes amerikai házsapár. Nem túl okosak, de mindvégig szerethetőek.

Legjobb jelenet

Körforgalom Londonban a Big Bennél!

Legemlékezetesebb duma

„Ez lenne az srácok, az édes anyaföld!”, „De a nagyi chicagoi!”, „Fogd be a szád!”

12. A néptelen Föld
(The Quiet Earth), új-zélandi sci-fi, rendező: Geoff Murphy; főszereplők: Bruno Lawrence, Alison Routledge; USA preimer: 1985. október 18.

A néptelen FöldMiről szól?

6:12-kor Zac Hobson tudós arra ébred, hogy ő az egyedüli életben maradt ember a földön.

Miért szeretjük?

Az egyik legjobb sci-fi premissza, félig poszt apokaliptikus, félig fantasztikus. Ki ne játszott volna el a gondolattal, milyen lenne egyedül lenni a világban?

Legjobb jelenet

A partyjelenet diktátorok képmásával.

Legemlékezetesebb duma

„Isten pislogott és az egész világ eltűnt!”

11. Reanimátor
(Re-Animator); amerikai horror-vígjáték; rendező: Stuart Gordon; főszereplők: Jeffrey Combs, Bruce Abbott, Barbara Crampton, David Gale; amerikai premier: 1985. október 18., magyarországi bemutató: nem volt, csak DVD-n jelent meg a film

Re-AnimatorMiről szól?

Egy igazi Frankenstein történet, ami még ráadásul Svájcban is játszódik.

Miért szeretjük?

Mert valahogy hihetetlenül vicces filmet csináltak az alkotók, még ha talán nem is ez volt a szándékuk. Nem csoda, hogy a Reanimátor még az Amerikai szépségben is hivatkozási pont lett, és a folytatások sem lettek olyan borzalmasak.

Legjobb jelenet

Vitathatatlanul az az orális aktus, ami egy laboratóriumi asztalon zajlik.

Legemlékezetesebb duma

„Én segíteni akarok az embereknek, nem pedig agyatlan szörnyeket kreálni!”

2. rész >>>

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Star Wars: Az ébredő Erő utolsó trailere
Következő cikk 1985 Top 30 filmje (2. rész)