1985 Top 30 filmje (2. rész)


Brazil-1985Az első etap után jöjjön a maradék tíz, megtoldva még a kor más szempontból fontos filmjeivel és a 30 legjobb lemez listájával. 

10. Kairó bíbor rózsája
(The Purple Rose of Cairo); amerikai romantikus vígjáték; rendező: Woody Allen; főszereplők: Mia Farrow, Jeff Daniels, Danny Aiello, Dianne Wiest, Edward Herrmann; amerikai premier: 1985. március 1., magyarországi bemutató: 1988. március 31.

purple-rose-of-cairoMiről szól?

A harmincas években tombol a gazdasági világválság, Cecilia a pincérnő inkább a mozi varázslatos világába menekül, mígnem kedvenc filmjének sztárja egyszer csak lesétál hozzá a vászonról.

Miért szeretjük?

Mert benne van az a báj, ami miatt beleszerettünk a moziba, és ilyen alaphelyzetet csak Woody Allen tud kitalálni.

Legjobb jelenet

Amikor először lép le Jeff Daniels a vászonról, és kitör a pánik.

 Legemlékezetesebb duma

“Azt akarom, hogy ami a múlt héten történt a filmben, az történjen most is! Különben mit ér az élet?”

 9. Rendőrsztori
(Police Story), hongkongi akció, rendező: Jackie Chan; főszereplők: Jackie Chan, Maggie Cheung; hongkongi preimer: 1985. december 14., magyarországi bemutató: 1988. március 24.

police-story-1985Miről szól?

Kevin Chan felügyelő harca a helyi kábítószer-király ellen, miközben egy koronatanút is meg kell védenie.

Miért szeretjük?

A teljesen feledhető sztori mellé Jackie Chan olyan kaszkadőrorgiát kreált, hogy még mai szemmel nézve is csak az állunkat próbáljuk összeszedegetni a padlóról.

Legjobb jelenet

Jackie Chan egy verekedés során leamortizál egy bevásárlóközpontot.

Legemlékezetesebb duma

„Nézze, nekem nincs szükségem a védelmére, szóval hagyjon békén!”, „Biztos ebben, tudja mi történt másik négy szemtanúval, aki ezt mondta?”, „Na mi? Valaki lelőtte őket? Ne próbáljon megfélemlíteni. Szóval mondja… Mi történt?”, „Ő… Semmi sem. Igazából jól vannak, de bármi megtörténhetett volna.”

8. A holtak napja

(Day Of The Dead); amerikai horror; rendező: George A. Romero; főszereplők: Lori Cardille, Joseph Pilato, Terry Alexander, Jarlath Conroy, Rixhard Liberty, Sherman Howard; amerikai premier: 1985. július 19., magyarországi bemutató: nem volt, csak DVD-n jelent meg a film

day-of-the-dead-1985Miről szól?

Romero zombitrilógiájának utolsó részében már átvették az élőhalottak a hatalmat, és egyre kilátástalanabb a helyzet.

Miért szeretjük?

Mert a rendező ebben a részben sem adta alább, már ami az ijesztgetést, a gore-t és a társadalomkritikát illeti. Később aztán ennek a filmnek is készült remake-je, de a Holtak hajnalával ellentétben sikerült súlyosan alulmúlni az eredetit.

Legjobb jelenet

Hiábavaló zombiidomítás

Legemlékezetesebb duma

„Ők már nem mások, mint mi.”

7. Kincsvadászok

(The Goonies); amerikai kalandfilm; rendező: Richard Donner; főszereplők: Sean Austin, josh Brolin, Corey Feldman, Robert Davi, Joe Pantoliano, Martha Plimpton; amerikai premier: 1985. június 7., magyarországi bemutató: 1990. március 29.

KincsvadászokMiről szól?
Egy csapat gyerkőc élükön Csavardi Samuval, nekivág megkeresni a Félszemű Willy kincsét, nyomukban egy családnyi bűnöző.

Miért szeretjük?
Mert azonnal velük tartanánk, akár most is. A VHS-korszak bármikor elővehető darabja volt.

 Legjobb jelenet
A csontváz orgonán való játék, barlangcsúszda, turmixdarálós kihallgatás… (megannyi)

Legemlékezetesebb duma
Az egész kamu spanyolfordítós jelenet magyar szinkronja.

6. Nulladik óra
(The Breakfast Club); amerikai tinivígjáték-dráma; rendező: John Hughes; főszereplők: Emilio Estevez, Molly Ringwald, Judd Nelson, Anthony Michael Hall, Ally Sheedy, Paul Gleeson; amerikai premier: 1985. február 15., magyarországi bemutató: nem volt, csak DVD-n jelent meg a film

breakfast-clubMiről szól?

Öt fiatalnak büntetésből be kell mennie szombaton is iskolába. És nem viselik könnyen.

Miért szeretjük?

Mert John Hughes, a nyolcvanas évekbeli tinikomédiák nagymestere kitűnően értett a fiatalok nyelvén, pedig a film készítésekor már a harmincas évei közepén járt.

Legjobb jelenet

Bármelyik, amelyikben megszólal a Simple Minds (akik helyett eredetileg Billy Idol énekelte volna a nagy slágert)

Legemlékezetesebb duma

„Szívélyes üdvözlettel, a Reggelizők Klubja.”

5. Az én kis falum

(Vesnicko má stredisková); csehszlovák vígjáték; rendező: Jirí Menzel; főszereplők: Bán János, Marián Labuda, Petr Cepek, Rudolf Hrusinsky; csehszlovák premier: 1985. augusztus 1., magyarországi bemutató: 1987. október 8.

Az én kis falumMiről szól?

Kárel és Otík, Stan és Pan párosának, a hirtelen haragú köpcös és a kissé ügyefogyott nyurga barátságának viharos időszakáról mesél. Ehhez asszisztál a helyi lakosság krémje: a vezetni nem, de az életet tisztán látó doktor, a felszarvazott férj, a hősszerelmes ifjú, az átutazó festő…

Miért szeretjük?

Hamisíthatatlan cseh humor, a vidéki kisemberek szívvel teli himnusza, ahogyan csak Menzel tud mesélni róluk.

Legjobb jelenet

Amikor Jaromír rádöbben, miért nem szabad az elégetett gyufákat visszatenni a dobozba.

Legemlékezetesebb duma

“– Ide figyelj Karel! Hogy jöttél rá, hogy a hetedik lépcső a legideálisabb hőmérséklet

4. A tuti dolog
(The Sure Thing); amerikai vígjáték; rendező: Rob Reiner; főszereplők: John Cusack, Daphne Zuniga, Nicollette Sheridan, Anthony Edwards, Tim Robbins, Boyd Gaines; amerikai premier: 1985. március 1., magyarországi bemutató: 1988. október 13.

Tuti dologMiről szól?

Egy Új-Angliában tanuló srác elstoppol egészen Kaliforniáig, a „tuti dologért”, de vele tart egy csoporttársnője is, akivel ki nem állhatják egymást.

Miért szeretjük?

Teljesen kiszámítható a végkifejlet, mégsem lehet haragudni erre a filmre. John Cusack az átlagos jófej csávó iskolapéldája, és ki ne koppintotta volna le tőle a tollal való sörnyitást?

Legjobb jelenet

Tim Robbins-ék musicalbetéteket énekelnek a kocsiban.

Legemlékezetesebb duma

„Van egy hitelkártyád.” „Igen, de apám azt mondta, hogy csak vészhelyzetben használhatom.” „Talán majd adódik egy.”

3. A kis szemtanú

(Witness), amerikai krimi, rendező: Peter Weir; főszereplők: Harrison Ford, Kelly McGillis, Lukas Haas; USA preimer: 1985. február 8., magyarországi bemutató: 1988. október 20.

A kis szemtanúMiről szól?

Egy amish kisfiú szemtanúja lesz egy gyilkosságnak. Az őt védelmező rendőr beköltözik a zárt vallási közösségbe, ahol a fiúra vadászó tettesek mellett a közösség ellenérzéseivel is meg kell kűzdenie.

Miért szeretjük?

Talán az első szélesebb körben sikert aratott film, amely testközelbe hozza az amish közösségek furcsa és zárt világát egyedivé varázsolva egy viszonylag egyszerű krimit.

Legjobb jelenet

Harrison Ford és Kelly McGillis tánca a fészerben.

Legemlékezetesebb duma

„Titokban ácsmester?”,  „Igen. Az is.”, „Máshoz is ért talán?”, „A püföléshez. Istenien püfölök.”, „Annak nem túl sok hasznát veszik a farmon.”

2. Brazil
brit-amerikai sci-fi; rendező: Terry Gilliam; főszereplők: Jonathan Pryce, Kim Greist, Michael Palin, Robert De Niro, Ian Holm, Bob Hoskins; brit premier: 1985. február 22., magyarországi bemutató: 1988. május 5.

BrazilMiről szól?

Légy kerül egy számítógépbe, egy veszélyes terrorista helyett kivégeznek egy ártatlan embert, egy hivatalnok pedig megpróbál utánajárni az eseményeknek.

Miért szeretjük?

Mert ez lett az ex-Python Terry Gilliam rendezői mesterműve, szédületes díszletekkel, abszurd orwelli áthallásokkal és bombasztikus bossanovával.

Legjobb jelenet

De Niro körül életre kelnek a papírgalacsinok.

Legemlékezetesebb duma

„Sam! Nem tudnál csinálni valamit ezekkel a terroristákkal?” „Ebédidőm van. És ők különben sem az én részlegemhez tartoznak.”

1.VISSZA A JÖVŐBE

külön cikket kapott a győztes:

1985 legjobb filmje a Vissza a jövőbe

A Reagan-korszak

Harmincas listánkban 1985 legjobb filmjeit szedtük össze, de ha erre az évre visszatekintünk, nem szabad elhallgatnunk azokat az alkotásokat sem, amik nem annyira jó színvonaluk, hanem inkább bevételük és politikai üzenetük miatt maradtak benne a kollektív emlékezetben. Ekkor lépett a színre az Amerikai nindzsa Michael Dudikoff főszereplésével, Chuck Norris három filmben (Ütközetben eltűnt 2 / A csend kódja / Tomboló terror) tarolta le sztoikus arccal a kommunista antikrisztusokat, viszont a pálmát Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone vitte el. Sly szintén a vörösöket vette célba mind a dzsungelben (Rambo 2), mind a ringben (Rocky 4), míg Arnie egy fiktív latin-amerikai szigetet lőtt cafatokra, és egy vörössel ő is összeszűrte a levet. Ez a vörös nem volt más, mint Vörös Sonja, vagyis Brigitte Nielsen, aki később Sly-nál talált menedéket (még szerepelt is vele a Rocky 4-ben, aztán a Kobrában). Ez volt az oka annak, hogy a két akciósztár sokáig orrolt egymásra, de ma már országos cimborának számítanak, és csak röhögve gondolnak vissza erre a korszakra. Mely ontotta magából a silányabbnál silányabb filmeket, óriási örömforrást okozva mindazoknak, akik ezeket az alkotásokat nyolcszoros átmásolást követően, magyar hangalámondással nézték meg. A Golan/Globus kettős vezette Cannon Films jeleskedett leginkább a hulladékgyártásban, csak 85-ben 16 mozifilmet készítettek, köztük olyan aranybecsű alkotásokat, mint a fent említett Amerikai nindzsa vagy a Charles Bronsonból idős Chuck Norris-t csináló Bosszúvágy 3.

1985 legjobb lemezei

30 Freddie Mercury – Mr. Bad Guy

29 INXS – Listen Like Thieves

28 Pete Townsend – White City: A Novel

27 Falco – 3

26 Phil Collins – No Jacket Required

25 Simple Minds – Once Upon A Time

24 Prince & The Revolution – Around The World In A Day

23 Peter Gabriel – Birdy

22 Nick Cave & The Bad Seeds – The Firstborn Is Dead

21 Talking Heads – Little Creatures

20 OMD – Crush

19 Bryan Ferry – Boys And Girls

18 Run-D.M.C. – King Of Rock

17 Suzanne Vega – Suzanne Vega

16 a-ha – Hunting High And Low

15 R.E.M. – Fables Of The Reconstruction

14 Sting – The Dream Of The Blue Turtles

13 The Cult – Love

12 Sonic Youth – Bad Moon Rising

11 The Fall – This Nation’s Saving Grace

10 Prefab Sprout – Steve McQueen

9 Dire Straits – Brothers In Arms

8 The Sisters Of Mercy – First And Last And Always

7 Tom Waits – Rain Dogs

6 New Order – Low-Life

5 The Jesus And Mary Chain – Psychocandy

4 The Smiths – Meat Is Murder

3 Kate Bush – Hounds Of Love

2 The Cure – The Head On The Door

1 Tears For Fears – Songs From The Big Chair

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 1985 Top 30 filmje (1. rész)
Következő cikk 1985 legjobb filmje a Vissza a jövőbe