Tetthely, Az Öreg, Két férfi, egy eset


tatort desktop 1024 768 1 1NDK vagy NSZK? Mindegy, nyomozni kellett itt is, ott is! Németország az a hely, ahol 4 krimisorozatból 3 még ma is zakatol, és a színészektől a rendezőig előbb-utóbb mindenki szomszédolt a másik szériában.

Tetthely (1969-…)

Bár nosztalgiával gondolunk vissza rá, pedig a mai napig forgatják az újabb 90 perces (!)részeket 2016-ban is zakatol. A sikertörténet nem kizárólag német érdem, mert Ausztria és Svájc is oroszlánrészt vállalt az gyártóként és felvevőpiacként egyaránt. Az elmúlt négy évtizedben számtalan Hauptkommissar göngyölítette fel az ügyeket (még az azóta két Oscar-díjjal bíró Christoph Waltz is!), ám a Duisburgban tevékenykedő Schimanski felügyelővel vált igazán kultikussá a sorozat. Götz George a bajuszos berlini Franco Nero ezidáig 35-ször alakította a közkedvelt figurát, aztán később a karakter nevével egy külön sorozat is futott (Schimanski 1997-2013 között).
Az ismerősen csengő főcím Klaus  Doldinger munkája, ki később A tengeralattjáró és a Végtelen történet filmzenéjével vált világhírűvé.

 

2:1 a rendőrség javára (Sonderdezernat K1, 1972-1982)

A magyar címére kevesen emlékezhetnek, inkább csak arra az egy betűre és számra, de azt meg idővel elhalványította Dobray György prostituáltakról forgatott műve. Tíz esztendőn át futott ez az NSZK produkció (ennek folyományaként született a K3) . A konfekció zakókban dolgozó különleges ügyosztály 60 perc alatt oldott meg hétköznapian bonyolult eseteket. A sorozat egyik állandó rendezője később Az Öreg és Derrick nyomozásait is felügyelte. Kortörténeti dokumentumként talán még használható.

Az Öreg (Der Alte 1977-…)

Egy széria, mely a nevével ellentétben csak fiatalodik. Pár címszereplőt túlélt (nekem Siegfried Lowitz volt az igazi, pláne Bodrogi Gyula szinkronjával), de ezen azért sem lehet csodálkozni, mert tavaly októberben fejeződött be a 44. évad.(:) Bár nem ugrált háztetőkön és nem kapaszkodott fel száguldó autókra, mégis komótos bájjal bírt. 

Két férfi, egy eset (Ein Fall für zwei, 1981-…)

A kedves pufók államügyész (eredetileg Günter Strack (Szabó Gyula szinkronjával) és azóta még hárman) és a forrófejű magánnyomozó Matula (Claus Theo Gartner -34 éve játssza, októberben fejeződött be a 35. évad) cimbi párosa kiváló összmunkával Frankfurtban göngyölítette fel az eseteket. Matula bőrdzsekije legalább annyira legendássá vált, mint Belmondóé  A profiban.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Aljas nyolcas - kritika
Következő cikk Férfiak és csirkék előzetes

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .