A BBC közzétette minden idők 100 legjobb vígjátékának rangsorát


Milyen a jó vígjáték? Egy olyan film, amin annyit nevetsz, hogy a végére már nem kapsz levegőt, vagy inkább egy olyan amely egyszerre humoros és képes megérinteni a szíved? Ez volt a BBC Culture által 253 filmkritikus számára feltett kérdése, melynek végeredménye a 100 legjobb vígjáték listája lett.

A sorrend kialakításához nemzetközileg 253 filmkritikus járult hozzá, összesen 52 országból, hat kontinensről (hazánkat Pozsonyi Janka a film.hu-tól képviselte). Összetételüket tekintve igen vegyes csoport adta a mintavételt, 118 nőből és 135 férfiból állt a megkérdezettek sora, akik világszerte elismert újságíróknak számítanak a szakterületükön belül. A BBC arra kérte őket, hogy állítsák össze a TOP 10 komédiájukat, melyek eredményeit végül egy 100-as listában közölték.

Meg kell hagyni üdítően színes filmcsomag lett az eredménye mindennek, melyben sokak számára akadhat némi furcsaság és ellenszenv, hiszen  a A híres Ron Burgundy legendája például az előkelő #33-ik helyen végzett, ezzel olyan alkotásokat megelőzve, mint a Tesó-tusa, a Hétköznapi vámpírok, a Bajos csajok és a Koszorúslányok. Edgar Wrighttól viszont két film is felkerült a TOP 100-ba, a Haláli hullák hajnala és a Vaskabátok képében, míg a nagy nevettetőtől, a némafilmek királyától, Charlie Chaplintől összesen négy film is szerepel a legjobbak között, az Aranyláz, a Nagyvárosi fények, A diktátor és  a Modern idők.

A teljes lista nagyszerű keveréke a különböző műfajú vígjátékoknak, amely a résztvevő kritikusok top 10-es listáját is magába foglalja, így mélyebbre merülhetünk szeretett kritikusaink ízlésében és olyan széles skálán mozgó, mindent lefedő listát ismerhetünk meg, amely az 1926-os A generálistól, a ’80-as évek remek paródián, az Airplane!-en át, a Monthy Python társulat Brian életéig minden filmet magába foglal, ami valaha is  alaposan megnevettetett minket.

Persze a lista szubjektív, így mindenkinek akadhat problémája a végső rangsorolással ( A híradó sztárjai miért nem került előrébb?).

 

A lista első 10 helyezettje a következőképpen alakult:

10. A generális (Clyde Bruckman és Buster Keaton, 1926)

9. This is Spinal Tap (Rob Reiner, 1984)

8. Playtime (Jacques Tati, 1967)

7. Airplane! (Jim Abrahams, David Zucker és Jerry Zucker, 1980)

6. Brian élete (Terry Jones, 1979)

5. Kacsaleves (Leo McCarey, 1933)

4. Idétlen időkig (Harold Ramis, 1993)

3. Annie Hall (Woody Allen, 1977)

2. Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni (Stanley Kubrick, 1964)

1. Van, aki forrón szereti (Billy Wilder, 1959)

A BBC által összeállított minden idők 100 legjobb vígjátékának teljes listáját itt böngészheted át, míg a kritikusok TOP 10-es listáját itt éritek el. Nálatok hogyan alakulna a top 10 kedvenc vígjátékrangosra?

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Scorsese Taxisofőr hangulatú Joker filmet tervezget
Következő cikk Logan Lucky - A tuti balhé