Sokkal több mint testőr – kritika


samuel ryan

Sokkal több mint testőr (The hitman’s bodyguard), rendező: Patrick Hughes, szereplők: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Elodie Yung, Salma Hayek, amerikai akció-vígjáték, 118 perc, 2017, (16)

Nem sok tisztességes akció-vígjáték készül mostanában, illetve úgy általában a vígjáték felhozatal is elég gyenge az utóbbi pár évben. Ha pedig Buddy cop filmekről van szó, még gyengébb a mezőny. Idén a Sokkal több mint testőr próbálja meg kielégíteni a stílus rajongóinak az igényeit, több kevesebb sikerrel.

Igaz, a tavalyi Rendes fickók azért visszahozott valamit napjainkba a ’80-’90-es évek jellegzetes akció mozijainak hangulatából, azért még így is hiánycikk ez a zsáner. Szóval nem meglepő, ha a műfaj szerelmesei nagy reményekkel várták a Sokkal több mint testőrt. A reklámkampány és a kedvcsináló előzetesek mind abba az irányba mutattak, hogy egy egyszerű, de szórakoztató filmet kapunk majd. Az biztos, hogy nem kifogástalanul, de végül is megkaptuk.

kep 1 2

Az alaphelyzet szerint Ryan Reynolds, Michael Brycet, a vérprofi testőrt alakítja, akinek kettétörik a karrierje, mikor egy ügyfelét megölik az ő felügyelete alatt. Pár évvel később felkeresi őt az Interpolnál dolgozó volt barátnője, hogy segítsen a Samuel L. Jackson által alakított Darius Kincaidet, egy profi bérgyilkost, eljuttatni a hágai bíróságra, hogy aztán a véreskezű fegyenc tanúskodhasson egy fehérorosz diktátor (Gary Oldman) ellen, mint az egyetlen még életben maradt tanú.
Az a helyzet, hogy a Sokkal több mint testőrben semmi meglepő nincs. Ryan Reynolds hozza a kötelezőt a merev, szabálykövető (és egyébként elviselhetetlen) testőr szerepében. Sam Jackson szintén csak annak a minimumát nyújtja, amit tőle elvárhatnánk, szóval rengeteget káromkodik, és jól érzi magát, de azt viszont nagyon. Olyannyira, hogy sanszos, a két főszereplő sokkal jobban érezte magát a forgatás közben, mint mi a film alatt, de nehéz rájuk haragudni, mert tagadhatatlan, hogy megvan közöttük a kémia, és sokat javít a mi élményünkön, hogy ők tényleg imádták, amit csináltak.kep 3 2A sztori rettentően hézagos, ráadásul sokszor megpróbál indokolatlanul komollyá válni, ami nagyon nem áll jól neki. Voltak jelenetek, amikor nem igazán jött át a vásznon, hogy épp viccelni próbálnak, vagy tényleg komolyak akarnak-e lenni, ilyenkor többnyire kínos csend lett úrrá a mozitermen, ami valljuk be, sosem jó, egy vígjátéknál meg főleg nem. Mindezektől függetlenül egész sokat nevettem a játékidő alatt, Salma Hayek jelenetei magasan vitték a pálmát, pedig ő sem tesz sokat, szimplán csak végtelenül seggfej mindenkivel, akivel közös jelenete van.

Az alacsony költségvetés, a kezdő rendező és író párosa érződik a filmen, és ez sajnos felveti annak a gondolatát, hogy mennyivel több is lehetett volna ebből, ha legalább egy kicsit több szakértelemmel készítik el, mert akció-vígjáték ide vagy oda, azért elkél egy kis rutin ehhez a műfajhoz is. Mindezektől függetlenül nem csalódtam a Sokkal több mint testőrben, lehet azért, mert kellett már egy ilyen stílusú film, mint egy falat kenyér. Biztosan nem lesz a nyár filmje, de limonádénak tökéletes, a színészek kisujjból hozott karaktereinek és annak a pár működő poénnak hála.

7 szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Last Flag Flying előzetes - Richard Linklater ismét formában
Következő cikk Így készültek a Terminátor 2 korszakalkotó effektjei