Sokkal több mint testőr – kritika


Sokkal több mint testőr (The hitman’s bodyguard), rendező: Patrick Hughes, szereplők: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Elodie Yung, Salma Hayek, amerikai akció-vígjáték, 118 perc, 2017, (16)

Nem sok tisztességes akció-vígjáték készül mostanában, illetve úgy általában a vígjáték felhozatal is elég gyenge az utóbbi pár évben. Ha pedig Buddy cop filmekről van szó, még gyengébb a mezőny. Idén a Sokkal több mint testőr próbálja meg kielégíteni a stílus rajongóinak az igényeit, több kevesebb sikerrel.

Igaz, a tavalyi Rendes fickók azért visszahozott valamit napjainkba a ’80-’90-es évek jellegzetes akció mozijainak hangulatából, azért még így is hiánycikk ez a zsáner. Szóval nem meglepő, ha a műfaj szerelmesei nagy reményekkel várták a Sokkal több mint testőrt. A reklámkampány és a kedvcsináló előzetesek mind abba az irányba mutattak, hogy egy egyszerű, de szórakoztató filmet kapunk majd. Az biztos, hogy nem kifogástalanul, de végül is megkaptuk.

Az alaphelyzet szerint Ryan Reynolds, Michael Brycet, a vérprofi testőrt alakítja, akinek kettétörik a karrierje, mikor egy ügyfelét megölik az ő felügyelete alatt. Pár évvel később felkeresi őt az Interpolnál dolgozó volt barátnője, hogy segítsen a Samuel L. Jackson által alakított Darius Kincaidet, egy profi bérgyilkost, eljuttatni a hágai bíróságra, hogy aztán a véreskezű fegyenc tanúskodhasson egy fehérorosz diktátor (Gary Oldman) ellen, mint az egyetlen még életben maradt tanú.
Az a helyzet, hogy a Sokkal több mint testőrben semmi meglepő nincs. Ryan Reynolds hozza a kötelezőt a merev, szabálykövető (és egyébként elviselhetetlen) testőr szerepében. Sam Jackson szintén csak annak a minimumát nyújtja, amit tőle elvárhatnánk, szóval rengeteget káromkodik, és jól érzi magát, de azt viszont nagyon. Olyannyira, hogy sanszos, a két főszereplő sokkal jobban érezte magát a forgatás közben, mint mi a film alatt, de nehéz rájuk haragudni, mert tagadhatatlan, hogy megvan közöttük a kémia, és sokat javít a mi élményünkön, hogy ők tényleg imádták, amit csináltak.A sztori rettentően hézagos, ráadásul sokszor megpróbál indokolatlanul komollyá válni, ami nagyon nem áll jól neki. Voltak jelenetek, amikor nem igazán jött át a vásznon, hogy épp viccelni próbálnak, vagy tényleg komolyak akarnak-e lenni, ilyenkor többnyire kínos csend lett úrrá a mozitermen, ami valljuk be, sosem jó, egy vígjátéknál meg főleg nem. Mindezektől függetlenül egész sokat nevettem a játékidő alatt, Salma Hayek jelenetei magasan vitték a pálmát, pedig ő sem tesz sokat, szimplán csak végtelenül seggfej mindenkivel, akivel közös jelenete van.

Az alacsony költségvetés, a kezdő rendező és író párosa érződik a filmen, és ez sajnos felveti annak a gondolatát, hogy mennyivel több is lehetett volna ebből, ha legalább egy kicsit több szakértelemmel készítik el, mert akció-vígjáték ide vagy oda, azért elkél egy kis rutin ehhez a műfajhoz is. Mindezektől függetlenül nem csalódtam a Sokkal több mint testőrben, lehet azért, mert kellett már egy ilyen stílusú film, mint egy falat kenyér. Biztosan nem lesz a nyár filmje, de limonádénak tökéletes, a színészek kisujjból hozott karaktereinek és annak a pár működő poénnak hála.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Last Flag Flying előzetes - Richard Linklater ismét formában
Következő cikk Így készültek a Terminátor 2 korszakalkotó effektjei