Nathan for You 1-3. évad – kritika


borito 19Kisvállalkozói Jackass

Nathan for You, készítők: Nathan Fielder, Michael Koman, szereplő: Nathan Fielder, amerikai dokumentum és vígjátéksorozat, 30 perc, 3. évad, 2013-

A Nathan for You az egyik legkínosabb és legviccesebb sorozat, amit valaha készítettek. Van egy fickó, aki valódi kisvállalkozásokat keres föl, hogy segítsen nekik fellendíteni az üzletüket. Az ötletei azonban borzasztóan bizarrak, iszonyat kellemetlenek és szinte semmit nem segítenek az üzleten. Hiába vannak azonban ezek a koncepciók előre megírva, érdemes tudni, hogy a vállalkozások valóban léteznek és az emberi reakciók benne abszolút valóságosak. Olyan, mint egy kész átverés show, amiben az ember pontosan tudja, hogy át fogják verni, de mégis bevállalja.

A Nathan for You rettenetesen rétegsorozat. A humorát leginkább az Office-hoz lehetne hasonlítani, mert pontosan ugyanannyira érzik benne magukat kínosan a szereplők és a nézők. A Nathan for You azonban azért tesz túl rajta egy lapáttal, mert itt a szituációk tényleg megtörténtek és azok az emberek, akik ebben a show-ban szerepeltek, valóban kínosan érezték magukat, ugyanis ők nem színészek, hanem hétköznapi emberek, akiket úgy szívattak meg, hogy ők maguk vállalták be. kep 2 1Nathan Fielder önmagát alakítja (vagyis valószínűleg a fiktív alteregóját) aki különböző cégeket, kis üzleteket keres föl azzal, hogy segít nekik fellendíteni az üzletüket. Ez eddig rendben is volna, hiszen hány reality szól pontosan erről. Nathan azonban mindig olyan lehetetlen ötletekkel áll elő, ami mindenki számára kellemetlen. Vegyünk egy példát, ami talán a legjobban kivágta a biztosítékot és ebből egyből be is fogja tudni kategorizálni az ember a sorozatot. Van egy szálloda, aminek kevés a vendége. Nathan felkeresi az igazgatót és tart neki egy prezentációt arról, hogy valahogy ki kellene tűnnie a tömegből ennek a szállodának, ha nagyobb forgalmat szeretne. Az igazgató itt még lelkesen bólogat és várja a megoldást. Nathan folytatja az előadását és előáll egy valószínűleg valós problémával, amiről amúgy soha senki nem beszél. Amikor egy család elmegy nyaralni, akkor a szülőknek nagy valószínűséggel hanyagolniuk kell a szexuális életüket, hiszen a gyerekek is a szobában vannak. A szállodatulajdonos már itt kap egy kisebb sokkot, de mielőtt közbeszólna, Nathan máris előáll a megoldással. Kéne lehetőséget biztosítani arra, hogy a felnőttek bezárják a gyereküket egy teljesen hangszigetelt, űrhajó formájú dobozba, amit teleraknak játékokkal és ott volna a szülők ágya mellett. Így amíg a gyerek lefoglalja magát, addig a házaspárok tudnak szeretkezni anélkül, hogy aggódniuk kéne csemetéjük holléte miatt. Az ilyen és ehhez hasonló ötleteknél látszik, hogy a legszívesebben azonnal elküldenék Nathant melegebb éghajlatra, aki ezt az egészet halál komoly fejjel vázolja föl, de tudható a sorozatról, hogy ennél a pontnál még általában meggyőzik a tulajdonosakat, hogy hadd próbálhassák ki az ötletet. Nathan tehát pár szakemberrel megépítteti a a játékdobozt, amibe bezár egy gyereket, akit betol egy szállodai szobába, majd fölbérel két valódi pornósztárt, hogy folytassanak le egy aktust és ne fogják vissza magukat, miközben ott egy gyerek mellettük egy hangszigetelt dobozban.

Ilyen és ehhez hasonló elmebeteg ötletekkel áll elő minden 20-30 perces részben, sőt egy épizódban akár két hülyeséget is végigvisz. A néző csak ül és annyit tud mondani, hogy ezt nem hiszem el! Pedig jobb, ha elhiszi, mert kisebb kutakodás után a neten konstatálhatjuk, hogy ezek a vállalkozások igaziak, ezek az emberek léteznek és ezzel együtt ezek a reakciók valóságosak. Mindehhez persze elengedhetetlen Nathan Fielder, a sorozat egyik atyja és főszereplője, akinek az a nagy titka, hogy ezeket az ötleteit a legnagyobb jó szándékkal, halálosan komoly fejjel tálalja és egyszerűen el tudod képzelni, hogy tényleg nem lehet neki nemet mondani. Ahhoz képest, hogy félig doku, valójában az egyik legnagyobb színészi alakítás, hogy Nathan nem röhögi el magát félpercenként. A kezdetben csak ártatlan arccal bunkónak tűnő főszereplő azonban minden résszel egyre közelebb visz minket a megoldáshoz. Egyre inkább leesik az embernek, hogy ez az egész egy baromi nagy szatíra és nem csak cél nélküli prank. Valahol mélyen kiparodizálja az összes reality show-t.

kep 3 1

Azzal a humorral dolgozik, aminek a lényege, hogy mindenkit a végletekig kínos szituációkba hozzon: az eladót és a vevőt is, de olyan bizarrak az elképzelései, hogy az ember nem bírja nem nézni. Tudni akarja, hogy mi lesz a vége, amikor egy italboltot meggyőz arról, hogy gyerekeknek áruljon alkoholt, a ruhaboltot, ahol szerinte jó ötlet engedélyezni a zsebtolvajlást vagy a dohányozni tilos kocsmában engedélyezteti a cigizést. A műsor külön körítése, hogy azt is megmutatja, hogy jogilag hogyan használja ki a kiskapukat, rávetítve ezzel Amerika mindent szabályozni akaró, de ezzel a legtöbbször csak önmagát kigáncsoló szabályrendszerére.

kep 1 1A Nathan for You elmebeteg ötletei azonban már azelőtt nagy port kavartak, hogy műsorba kerültek volna. Az egyik részben például egy kis kávézót úgy kíván fellendíteni, hogy egy az egyben, pontról pontra teljes mértékben lemásolja a Starbucks kávézókat. A színek, az áru minden teljesen egyezik, csupán egyetlen eltérés van: minden Starbucks szó elé odarakja, hogy dumb. Amerikában ugyanis nem számít lopásnak, ha paródia céljából koppintanak valamit. Ez az ötlet már azelőtt meglepett mindenkit, mielőtt lement volna adásban a rész és fogalma sem volt az ott élőknek, hogy a kamu Starbucks valójában csak egy TV-műsor miatt nyitott meg.

Három évad ment le eddig a sorozatból és kisebb kihagyás után ősszel érkezik a negyedik évad a Comedy Central jóvoltából. Nem lesz mindenkinek az esete a Nathan for You, pedig akármilyen kínos is és gonosz néha, valójában egy iszonyatosan okos sorozat, ha úgy vesszük marketing, ha úgy vesszük társadalomtudományi szempontból is. Mondhatnánk rá, hogy aljas, de valójában tényleg nem tesz olyat, amire előtte ne kért volna engedélyt. Az emberi reakciók iszonyat viccesek és tényleg azért, mert borzasztó kellemetlenek, de ha elég kitartóan nézzük a szériát, akkor egy idő után megvilágosodunk, anélkül, hogy a szánkba rágnák, hogy Nathan lehet, hogy radikális baromságokat csinál, de van benne jó szándék és a multikat mindig kigúnyolja a kisvállalkozókkal szemben. Az, hogy ehhez réteghumort használ, az már más kérdés, de mi nagyon jót röhögtünk rajta.

8.szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Forrest Gump szerepében Kern András
Következő cikk 25 híres színész egykori munkahelye