Rettegett bohócok a nagyvászon porondján


borito 2 1

Már csak alig másfél hetet kell kibírnunk,  hogy Stephen King Az regényének újbóli feldolgozásán ismét retteghessünk a mozi sötétében ülve, a várakozást tovább nehezíti, hogy a külföldi kritikák alapján az eredeti 1990-es verziót is sikerült túlszárnyalnia  Andrés Muschietti verziójának, sőt, egyenesen minden idők egyik legborzongatóbb horrorjaként aposztrofálják. Ha az állításaik igazak, akkor nem árt megerősödnünk lelkiekben a Krajcáros érkezéséig. Tréning gyanánt összeszedtünk 10 bohócokkal rémisztgető horrorfilmet, melyet érdemes lehet az elkövetkezendő napokban végigülni, hogy még véletlenül se érhessen meglepetés a moziban szeptember 7-től. A bohócfóbia biztosított!

1. Poltergeist – Kopogó szellem (1982)

A klasszikus horrorstílus egyik fő kelléke a horror baba. a Poltergeistben ráadásul az a fantasztikus, hogy a kamera folyamatosan mutatja a rémisztő játékszert, éppen ezért előre tudjuk, hogy mikor fog sunyin nekünk ugrani a nagyvásznon, de a figyelmeztető előjelek ellenére is megugrunk a jelenetek láttán.

poltergeist clown doll

2. Gyilkos bohócok az űrből (1988)

Ez a film leírhatatlan élményt kínál, amely olyannyira rossz, hogy már a nézhető kategóriába soroljuk, köszönhetően a nehezen komolyan vehető főszörnyetegének, Klownzilla-nak. Hírnevének hála manapság a horrorrajongók valódi kuriózumként tartják számon, melynek tervben van a folytatása, ráadásul 3D-ben. Isten segítsen meg mindnyájunkat.

killer klowns

3. Stephen King – Az (1990)

A horror műfaj legismertebb bohócához az eredeti 1990-es Az-ig kell visszanyúlnunk. Egyesek szerint Tim Curry Krajcárosának köszönheti az emberiség a coulrofóbia kialakulását, egy biztos, a színész egy életre megváltoztatta gyerekek tömegeinek viszonyát a cirkuszhoz. Mások számára viszont közel sem annyira rémisztő a lurkók rémálma, mivel az Az sokkalta szórakoztatóbb, mintsem rettegést keltő alkotás, a fura humorának köszönhetően. Abban kiegyezhetünk, hogy Curry mindkét esetben megnyeri a pattanásig feszült figyelmünket.

Pennywise the Dancing Clown

4. A Simpson család (1992)

Ropi bohóc a horror skála minimális követelményeit sem képes megütni, de a zsigereinkig hatoló nevetése miatt nem hiányozhat a listánkról. A széria leghíresebb “Treehouse of Horror” részének, Clown Without Pity alfejezetében Homér megvásárolja Burt számára a bohóc játékbabáját, amely aztán a rosszcsont gyerek életére tör. A baba kibontását követő szekvenciák A Simpson család egyik leghíresebb gegjeivé váltak.

clown without pity

5. Killjoy (2000)

A bohócos film, mely különleges helyet foglal el a kultikus horrorok panteonjában. Jelenleg 2,5 pontos minősítéssel rendelkezik az IMDB-n. Már önmagában a film értékelése a frászt hozhatja ránk, de ha ennyi borzongás még mindig nem elég, akkor is csak a mazochistáknak tudjuk ajánlani, akik arra tették fel értékes szabadidejüket, hogy minden horrorfilmen átrágják magukat.

Killjoy movie

6. Az ezer halott háza (2003)

Rob Zombie egyik legemlékezetesebb karakterét alkotta meg Spaulding képében, aki a briliáns sminkjével és visszataszítóan hátborzongató rossz fogazatával a legrosszabb rémálmunkká vált, aki a főszereplőket a végzetükig vezette ilyen ábrázattal. A folytatásából, A sátán bosszújából Zombie már mellőzte a bohóc karakterét, ezzel a széria meredek hanyatlásnak indult. Pedig a horrorrendezők kézikönyvében szerepel, hogy minimum egy bohócot tartalmaznia kell a filmnek, máskülönben a közönség ásítozni kezd, ezt a szabályt a rendező figyelmen kívül hagyta.

Captain Spaulding Rob Zombie

7. Gacy (2003)

2003-ban a filmvilág eljutott odáig, hogy filmet készítsen a hírhedt sorozatgyilkos, John Wayne igaz történetéből, aki bohócként szedte az eddig 30-ra taksált áldozatait. Megtörtént események, Mark Holton vérfagyasztó alakítása, és egy karakter, aki rajong Pee Wee Herman-ért. Nem is kell több, hogy az éjszakánk pokolian teljen.

 gacy movie

8. Amerikai Horror Story: Rémségek cirkusza (2015)

A sorozat 4. évadát ért kritikák ellenére, napjaink egyik modern horror ikonja született meg a szériával, melyben a megzavarodott bohóc kvázi kabalájaként szolgált a sorozat számára. Twisty a két lábon járó rémség képes volt a rajongók pszichés lelki világára sokkolóan hatni, ráadásul minderre úgy volt képes, hogy nappali jelenetekben hozta rájuk a frászt, így a trükköket mellőzve a karakterekre koncentráltak a sorozatban, ez pedig mesterien gyönyörű pillanatokat eredményezett a szériában.

twisty ahs

9. 31 (2016)

Miután Rob Zombie felismerte a bohócokban rejlő sokkoló hatásmechanizmust, úgy döntött, hogy átáll a bohócos-horror műfajára. A 31 családi borzongásnak is tekinthető, ugyanis a direktor felesége lett a szerencsés főszereplő, aki egy beteges karnevál kellős közepén halálos játékra kényszerül, egy csapatnyi náci bohóc gyűrűjében. Már az is sokkhatásként éri az embert, hogy Zombie élete szerelmét ilyen elborult történetbe csak úgy behajítja, amiből azt is leszűrhetjük, hogy a direktor senkit és semmit sem fog kímélni a játékidő alatt.

10355680 10153111776073323 4962103056595211 o

10. Bohócok (1971)

Ha már végképp meggyűlöltük a bohócokat és a velük szembeni fóbia kezdeti tüneteit is tapasztaljuk, akkor Fellini tiszteletadása a régre visszanyúló történelemmel rendelkező nevettetők előtt, egy csapásra helyrerakja a lelkünket. A rendező személyes emlékeiből merítve a bohócok nyomába ered, hogy megtudja hová tűntek el a régi korszak varázslatos clownjai. Az utóbbi években a nagyvásznon méltatlanul kifordított bohóc szakma és az ebből fakadó megbélyegzésük elleni kiállásnak is tekinthető Fellini műve, mely egy pillanatra újra előhozza belőlünk a porondon történő show-ra rácsodálkozó gyermeket.

bohocok

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Bajuszkötő a jövőből – avagy divattörténeti kisokos sci-fikhez - 1. rész
Következő cikk Sokat kell várnunk a Trónok harca befejező évadára