Újra mozikban Az édes élet, A halál 50 órája és a Terminátor 2


21298746 10213518373216772 1671065204 o

A Pannónia Entertainment jóvoltából három klasszikus film tér vissza a nagyvászonra, Fellinitől Az édes élet, Kenn Hankintól A halál 50 órája és James Camerontól a Terminátor 2. Nosztalgiázóknak igazi csemege lesz ez az ősz.

Az édes élet

 

Federico Fellini kultikus alkotása Marcello Mastroianni és Anita Ekberg felejthetetlen alakításával rövid időre visszatér a mozikba. A digitálisan restaurált filmklasszikust Budapesten kizárólag a Puskin Moziban vetítik, ahol premier előtt már augusztus 31-től látható, majd szeptember 7-től országszerte számos további filmszínház műsorra tűzi.

Az epizódszerű történetekből összeálló, erősen társadalomkritikus film főhőse Marcello (Marcello Mastroianni), aki valaha komoly írói ambíciókkal érkezett Rómába, ám végül egy harmadrangú bulvárlapnál kötött ki, és a fényűző, cinikus társasági élet ismert figurája lett. Noha a hamis csillogású filmipar sztárjainak orgiáin, a letűnt arisztokrácia, az értékválságba került értelmiség, a szenzáció- és pénzhajhász tömegkommunikáció szánalmas és kegyetlen “szertartásain” egyaránt teljes erkölcsi és érzelmi kiüresedést tapasztal, végül mégis ennek a világnak adja el magát.

Nehéz ma elképzelni, hogy Fellini egyik legismertebb filmje a bemutatása idején mekkora botrányt kavart Olaszországban. A pápa nyilvánosan elítélte és obszcénnek titulálta a filmet, a Vatikán a betiltását követelte  éppúgy, mint a polgári sajtó. Mindez az erőteljes társadalomkritikának köszönhető, amely áthatja a film minden kockáját: Az édes élet leleplezi a modern világ dekadenciáját, a sztárok és a médiaszereplők hatalmát, akik pár perc képernyőn töltött idő után ismertebbek az igazi művészeknél és értelmiségieknél.

A feldúlt hangú kritikák ellenére – vagy éppen azért – a film óriási sikert aratott, mérföldkő lett Fellini életműve alakulásában és egyúttal a modern európai filmművészetben is. Cannes-ban megkapta a Legjobb filmnek járó Arany Pálmát, később a Legjobb jelmez és díszlet Oscar-díját és világszerte kasszasiker lett, megdöntve az Elfújta a szél évtizedes nézettségi rekordját. Talán ez volt az első alkalom – Charlie Chaplint leszámítva – hogy egy rendezőből szupersztár válhatott. Az édes élet fogalommá vált: a szépség, a szerelem, az elzüllés, a bomlás szimbólumává. Az olasz paparazzi kifejezés például a film egyik szereplője, egy Paparazzo nevű fotós megjelenése óta használatos, a jelenet pedig, amikor Anita Ekberg a Trevi kútban pancsol, a mai napig a filmtörténet egyik legikonikusabb képévé vált. “A La Dolce Vita sokkal több, mint egy művészeti alkotás – valódi filmtörténeti mérföldkő, mely az olasz és európai társadalom legjelentősebb változásait ábrázolja.”– írta Peter Bondanella, az Olasz mozi története c. könyv szerzője. Az, hogy Fellini rátalált a hagyományos történetmeséléshez képest egy lazább, epizódszerű építkezésre, és dramaturgiája fő eszköze nem a lineáris történetvezetés, hanem az epizódok egymáshoz kapcsolása, a film „komponálása” lett, felszabadító erővel bírt sok más filmesre, a korszerű filmnyelvre magára is.

Az édes élet a Pannónia Entertainment jóvoltából szeptember 7-től országszerte megtekinthető, a megyeszékhelyek többségén vetítik, digitálisan felújított kópiáról, eredeti nyelven, magyar felirattal. A vetítési helyszínek részletes listája a https://facebook.com/PannoniaEntertainment oldalon olvasható.

A halál 50 órája

Kenn Annakin háborús drámája Henry Fonda, Charles Bronson, Telly Savalas, Robert Shaw főszereplésével limitált vetítéssorozatban újra mozivásznon, digitálisan felújítva, magyar felirattal! A film csupán egy hétig lesz műsoron a Corvin Mozi Korda termében és vidéki művészmozikban, szeptember 15-től, a filmklasszikusok újra-bemutatására specializált Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Terminátor 2 – Az ítélet napja

A Terminator 2 3D Magyarországon szeptember 14-től országszerte több mint húsz moziban látható, a Pannonia Entertainmentnek köszönhetően. A budapesti Corvin Moziban vetített Cameron kultfilm, ráadásul különleges technikai megoldással nézhető: a mozi legnagyobb vászonméretű Korda termét kifejezetten a T2 premier kedvéért az országban egyedülálló módon két egyforma, nagy teljesítményű 4K vetítőgép összehangolásával létrehozott ún. Double Stack Dolby 3D technikával szereltek fel, a Christie Digital projektorgyártó és a Cinema Next Kft. támogatásával. Szeptember 14-től kezdve országszerte számos helyszínen, Budapesten és a megyeszékhelyek többségén is vetítik a filmet, a klasszikus ’91-es magyar szinkronnal, Gáti Oszkár, Fehér Anna, Minárovits Péter, Józsa Imre magyar hangjával. A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán, a https://facebook.com/TerminatorMozi  oldalon olvasható. A premier előtti vetítésen levetített 23 perces James Cameron interjúból pedig megtudhatjátok, hogy a mester milyen újításokat eszközölt a halálosztók kalandjának felújításakor, melyet most megnézhettek.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Hivatalosan is készül a True Detective 3. évada
Következő cikk A Hetedik alabárdos előzetes - Nagy Ervin ujja is lerepül egy poén kedvéért