91 éves korában elhunyt Harry Dean Stanton


91 évesen korában egy Los Angeles-i kórházban elhunyt a szeretnivaló Harry Dean Stanton, David Lynch kedvenc karakterszínésze. A hollywoodi legenda legismertebb szerepei: Twin Peaks, A Keresztapa 2, Kelly hősei és A nyolcadik utas: a Halál…

harry

David Lynch rendező kabalája, akivel olyan közös projekteken dolgoztak együtt, mint az Inland Empire, a Straight Story – Az igaz történet, a Veszett a világ vagy az 1992-es Twin Peaks – Tűz, jöjj velem!, a nemrégiben újraindított Twin Peaks-ben is visszatért Rodd karaktereként:

A nagy Harry Dean Stanton itt hagyott minket. Senki sem volt hozzá hasonló. Mindenki szerette. Nem hiába.

Nagyszerű színész volt (valójában túlságosan is) – és kiváló ember – annyira jó érzés volt a közelében lenni.

Nagyon hiányzik Harry Dean! Rengeteg szeretet küldünk neked, legyél bárhol is!

A közel két évtizedes kisebb szerepek után Stanton számára 1984-ben, 58 éves korában jött el az áttörés lehetősége a Párizs, Texas című film főszerepével. Ebben Travis Hendersont az elveszett, megtört férfit alakította, aki emlékezetét elveszítve a sivatagon keresztül sétál. Későbbi nagyobb szerepei voltak a ’86-os Álmodj rózsaszínt, a ’84-es Segítő kezek és a ’88-as Krisztus utolsó megkísértése.

2013-ban a The Killers Christmas in LA videóklipjében is feltűnt Owen Wilsonnal.

Stanton jó barátja volt Jack Nicholsonnak, A Virginiában található Laurel Canyonban egy ideig lakótársak is voltak. kep 1 4Az 1966-os Lovasok a forgószélben című filmben, melyet Nicholson írt, együtt is szerepeltek. Olyan jó barátságot ápoltak, hogy Nicholson megtalálta annak is a módját, hogy társa nevének kezdőbetűi, a HDS több filmjében felbukkanjon, hol egy fába vésett vagy gyakran falra írt formában.

Amikor az NME.com egy 1999-es interjúban megkérdezte Elliot Smith zenészt, hogy ki számára minden idők egyik hőse, akkor így válaszolt: Az egyikük Harry Dean Stanton. Ő egy valódi személyiségnek tűnik.

Az 1956 óta színészkedő Harry Dean Stanton 61 éves pályafutása során feltűnt még olyan filmekben, mint a Kelly hősei, a Pat Garrett és Billy, a kölyök, a Menekülés New Yorkból, vagy a Halálsoron. A színész utolsó filmjét, a Lucky-t még be tudta fejezni, melyben egy 90 éves ateistát alakít, a premierje Angliában október 9-én lesz. Nyugodjék békében!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Roland Emmerich megcsinálja a saját Dunkirkjét
Következő cikk Amerikai bérgyilkos - kritika