Megjött apuci 2 – kritika


will ferrell and mark wahlbergs comedy daddys home 2 gets a funny holiday trailer social

Megjött apuci 2 (Daddy’s Home 2), rendező: Sean Anders, szereplők: Will Ferrell, John Lithgow, Mark Wahlberg, Mel Gbson, amerikai vígjáték, 100 perc, 2017. (12)

Kiskarácsony, nagyszülők

A Kids’, a Teen Choice és a Young Entertainer jelölések és díjak elégnek bizonyultak a folytatáshoz és talán egy kicsit az 50 milliós gyártási költségre jutó 240 millió dolláros összbevétel is. Itt a második rész, ezúttal a nagyszülőkkel és egy közös karácsonyi őrülettel.

MV5BZDA5MThlMTAtM2EwMi00YzU2LTgwNjAtYmE3NmZiNzI3YWVkXkEyXkFqcGdeQXVyMjcyNzA2MjE@. V1

A Megjött apuciba bele volt írva minden, ami egy másik férfi gyerekeit nevelő férfit frusztrálhat, de – tudom, nem mindenki ért ezzel egyet – viccesen. Az, hogy a két férfi homlokegyenest különbözik egymástól elsőre talán erőltetettnek tűnik, de miért ne lehetne így az életben is, miért ne választhatna egy nő másodszorra kevésbé tökös, de családcentrikusabb és megbízhatóbb pasit? Egy családba (kapcsolatba) bekerülni és onnan kikerülni egyformán felkavarja az embert mind érzelmileg, mind gondolatilag.  A gyerekek bizalmát elnyerni vagy éppen megtartani talán a legnehezebb dolog, miközben egy másik férfival kell folyamatosan versenyezni. Szülőként ráadásul el kell fogadnunk azt, hogy mi is gyerekei vagyunk valakiknek és ez így marad, amíg világ a világ.

daddys home 2 mel gibson john lithgow image

A Megjött apuci második részében előkerülnek a nagyszülők is és ebből a szempontból leginkább Bekúrékra hasonlít a történet. Az óriáscsecsemő Ferrell és Wahlberg van annyira vicces, mint Sandler és Wilson, a nagyszülői posztra bejelentkező Mel Gibson és John Lithgow is van annyira ciki (nem cuki), mint De Niro és Hoffman. Ha figyelembe vesszük, hogy egy ideig De Niro és Chevy Chase voltak a legesélyesebbek, akkor tudunk csak igazán örülni a végeredménynek. Szülőként a legtöbb ember törekszik arra, hogy ne kövesse el azokat a hibákat, amiket az ő szülei. Egyrészt jobb szülő akar lenni náluk, másrészt a meg nem valósult álmokat akarja elérni a gyereken keresztül, a gyerek által. Ha ő nem mehetett el valahova, majd a gyerek elmegy, ha ő nem kapott meg valamit, majd a gyerek megkapja, ha ő nem lehetett az, ami, majd a gyerek az lesz.

Egy tökös nagyapa tökös unokákat akar, de ha azokat már egy másik férfi neveli, akkor ezt a tökösnek nevelt gyerekén kéri számon. Egy kevésbé tökös nagyapa kevésbé tökös unokákat akar, és az sem zavarja, ha a saját gyereke éppenséggel máséit neveli. Ilyen körülmények között egy közös karácsony igazi „áldás” a család minden tagja számára. A Megjött apuci 2 ugyanaz, mint az első rész, csak pepitában: bő másfél órányi többé-kevésbé családbarát farok méregetés. Forralt boros, almás-fahéjas illatfelhőben úszó, csillogó papírba csomagolt, poénokkal töltött bejglis, mindenkit agyonpuszilgatós, savlekötős őrület. Tömegfilm? Az. Meg tudnék-e nézni belőle egy harmadik részt? Miért is ne.

10 6

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Wonder Wheel: Az óriáskerék - kritika
Következő cikk Antal Nimród kirakózik