2017-ben esélyt adtunk a magyar filmeknek – SZAVAZÁS


magyar film 2017A 2017-es év fordulópontnak számít a hazai filmgyártásban, ugyanis a honi közönség az elmúlt évekhez képest csak úgy özönlött befele a magyar filmekre a Filmforgalmazók Egyesülete adatai szerint.

Tavaly összesen 23 magyarnak minősülő produkciót mutattak be a mozik, melyek között a Kincsem toronymagasan tarolt a 455268-as nézőszámával, ahogy Antal Nimród új rendezésének, A Viszkisnek a több mint 286 ezres nézettségére is nyugodtan ihat egy felest (ráadásul még jelenleg is gyűjtögeti a nézőit). Mögöttük a Pappa Pia is remekül teljesített, ahogy Enyedi Ildikó fesztiválokat végigsöprő Testről és lélekről filmje is bizonyította, hogy a moziba járók még mindig igénylik a fajsúlyosabb, lelkükig hatoló, lassabb ütemben építkező darabokat. A negyedikként végzett Brazilok arra is választ adott, hogy a stadion nagyhatalommá vált kicsiny hazánk lakosai bár inkább kórházak felújítására költené az igen “hasznos” pályák helyett az állami pénzeket, annyira még nem keseredtek el, hogy a focival csalogató film ne érdekelte volna őket egy röhögés erejéig.

Kár azonban, hogy az összképet némileg rombolja az a tény, hogy minden sikeres hazai filmre jutott legalább egy csúfos bukás is. Mundruczó Kornél Hollywoodot is megszégyenítő látvánnyal bíró Jupiter holdja (8985), a rólunk szóló Kojot (2474), vagy  a menekültproblémát kendőzetlenül boncolgató Az állampolgár (12118) sem csigázta fel a közönséget. Sőt utóbbit a Tékasztorik blogból készült komédia is megelőzte.

De koncentráljunk a pozitívumokra: tavaly összesen 1,3 millió nézőt sikerült bevonzania a magyar filmeknek a mozitermekbe, ezzel a piaci rész 9%-át megszerezve, ami azt jelenti, hogy az elmúlt évekhez képest (amik 3-5%-át fedték le a piacnak), 4-7%-os növekedést értek el. Reméljük a felfelé ívelő tendencia megmarad, a minőségi filmeken nem fog múlni, ahogy azt az elmúlt év is bizonyította.

Íme a 2017-ben bemutatott magyar filmek 10-es listájának nézettségi és bevételi adatai:

bevetel 2
Forrás: Filmforgalmazók Egyesülete

Szavazzátok meg a 2017-es hazai gyártású filmek közül a legjobbat!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Egy robot új Harry Potter könyvet írt
Következő cikk Kicsinyítés - kritika