Kern András 70


kern

A ma 70 éves Kossuth-és Jászai Mari-díjas Kern András, a mi Woody Allenünk, akit Bujtor István oldalán Kardos doktorként egy ország imádott 56 éves pályafutása során a kamera előtt és mögött állva, a színház világában, szinkronszínészként és énekesként is nem egyszer elvarázsolt minket. Összeszedtük az érdemes és kiváló művész karrierjének legfontosabb állomásait, egészen a gyerekként debütált Kaland az állatkertbenig visszanyúlva. Isten éltesse!

A kis Kern a Kazán István rendezte Kaland az állatkertben (1958) című filmben debütált. Az alábbi jelenetben azzal a Szabó Ernővel látható, aki a Hannibál tanár úr (1956) Nyúl Béláját alakította.

Az 1962-es Ki mit tud?-on Pintér Gáborral közösen előadott paródiájában első ízben csillogtatta meg komikusi vénáját a nagyközönség előtt.

1956-ben elnyerte a XIII. országos amatőrfilm-fesztivál fődíját Mi lesz? című filmjével.

1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Vígszínházhoz tagja, színházi szerepeinek száma közelít a másfél százhoz.

1965-ben Arthur Miller: Közjáték Vichyben című darabjában kapott szerepet először.

Kern András fortepan 88409

Jelenleg – többek között – a Velencei kalmárban (Pesti Színház), a Szentivánéji szexkomédiában (Pesti Színház), a Játszd újra, Sam!-ben (Pesti Színház), a Balfácánt vacsorára!-ban (József Attila színház), a Hitted volna?-ban (Belvárosi Színház), Az élet mint olyanban (Vígszínház, Házi Színpad), vagy az Illatszertárban (Centrál Színház) láthatjuk, de gyakran lép fel vidéken is.

Játsz újra, Sam! 450. jubileumi előadás a Pesti Színházban:

Rendszeresen ír és lép fel a rádiókabaréban, olyan örökzöld paródiákat köszönhetünk neki, mint az Evőolimpia, a Kőműves Kelemen (Nemzetközi kőművesverseny), a Bognár Tiborral közösen jegyzett Halló, Belváros! (NDK turmixgép – 1979), a Verebes Istvánnal együtt írt Taxi (1979), vagy az Anyuka (1995). A Halló! Itt vagyok! (1982), melynek Szilágyi János volt a társszerzője, és amelyből rádióműsor és könyv is létezik.

A Guváti (1989) szövegírója Kern András és Sztefanovity Dusán, zeneszerzője Presser Gábor.

Rádióbemondó:
Kossuth rádió, Budapest. Tizenkilenc óra, huszonöt perc. Most kapcsoljuk a Guváti vállalat nagytermét. A riporter Tóth Péter Sándor.

Riporter:
Kedves hallgatóink. Közvetítést adunk a Guváti zenés-táncos nőnapi ünnepségéről. Kandi mikrofonunkkal meglessük a dolgozók emelkedett hangulatú, egyben mégis bensőséges boldogságát, mert a hangulat bizony már a tetőfokára hágott.

eszenyi eniko kern andras
Eszenyi Enikő és Kern András

Rádiós és televíziós partnerei mind nagyszerű színészek – a teljesség igénye nélkül -, a távszerelőt Gálvölgyi Jánossal együtt adta elő, az Alkoholt Bajor Imrével és Nádas Györggyel, a Foglalkozása kortárst Bárdy Györggyel.

NDK turmixgép:

Indiába sóért Gobbi Hildával:

1990-es szilveszteri álhíradó Koltai Róberttel (operatőr: Zsigmond Vilmos):

Nem csak játszik és parodizál, énekel is, 1985 és 2010 között hét lemeze jelent meg (ebből egy válogatáslemez, egyet pedig közösen jegyez Hernádi Judittal Kernádi címmel).

Lövölde tér (1985):

Az 1989-es Ez van! című lemezén kijelentette, hogy nem megy moziba többé, de szerencsére ezt nem tartotta be:

Énekelt Leonard Cohent magyarul:

1958-as debütálása óta több mint száz sorozatban, tévé- és mozifilmben láthattuk őt, rendezőként 9 filmet jegyez, első rendezése a Szembesítés (1966). Filmjeiben is gyakran dalra fakad.

A jó tanuló felel (1977):

Woody Allen magyarul kizárólag az ő hangján hiteles:

Bujtor Istvánnal való barátsága legendás, az Ötvös Csöpi-filmek Kardos doktoraként is egy ország imádta:true detective


Egyedül nem megy
(Ripacsok – 1981):

A Macskafogóban is emlékezetes szinkronhang, Buddy a patkánybanda vezetőjeként:

Ez történt Lellén (Sztracsatella – 1996):

A Heti hetes című közéleti szórakoztató műsor (1999-2016) vendégeként elfogott levelein egy egész ország elmélkedett és röhögött.

Hoffman néni levele:

Tucatnyi elismerésben részesült, Jászai Mari– (1978) és Kossuth-díjas (2007) Érdemes (1989) és Kiváló Művész (3003), a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja (2003).

70. születésnapján a Budapest Kongresszusi Központban különleges, ünnepi koncertet ad, melyen – többek közt – Hernádi Judit, Zorán, Hegyi Barbara, Eszményi Viktória, Verebes István, Fesztbaum Béla és Heilig Gábor lépnek fel.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Tom Cruise kaszkadőröket faragott a közönségből
Következő cikk Bud Spencer és Terence Hill Star Wars-filmjének előzetese