Melyik a kedvenc Tarantino-filmed? – Szavazás


maxresdefault 1

Az 55 éves Quentin Tarantino a mondák szerint videotékásként ismerte fel az elfeledett (ha úgy tetszik Zs-kategóriás) trashfilmek értékeit, amiket aztán tökéletes érzékkel mixelt a 35 éves rendezői karrierje során. Ezt nevezhetjük másolásnak vagy tiszteletadásnak, mindegy is, hiszen vitathatatlan, hogy bár a múltból konkrét jelenetek is visszaköszönhetnek filmjeiben, mindez alig tűnik fel, az új végkicsengéseinek és értelmezéseinek hála. Éppen emiatt nevezhetjük őt nyugodt szívvel a posztmodern műfajfilmek géniuszának, aki nem szereti ha beskatulyázzák, ezért folyamatosan újabb műfajokban próbálja ki magát. Készített már thrillert, krimit, háborús filmet, westernt, horrort és harcművészeti filmet is, így nincs olyan mozirajongó, aki ne találna kedvére valót a színes pályafutásában (hamarosan a geekeket is megnyerheti magának a készülő Star Trek mozijával).

Ezért minden valamire való Tarantino-rajongó tudja, hogy filmjeiben nem a történet a hangsúlyos, hanem a karakterek, azok egymáshoz, az átlagosnak tűnő szituációkhoz és a világhoz való viszonya, amit a vérrel átitatott erőszakos jelenetek tesznek teljes egésszé. Főhősei cigarettázása, és első és utolsó jelenetei, a látottak lassítása, a felülről-alulról bemutatott perspektívája, a női lábak középpontba kerülése adja különleges szemléletmódját.

Tarantino születésnapja alkalmából eljött az ideje, hogy ti rangsoroljátok a filmjeit, a legjobbtól a legrosszabbig (tudjuk nincs ilyen, szóval a legjobbtól a jobbakig)! A lista a szavazásokkal folyamatosan frissül (a képek jobb felső sarkában a nyíllal), így azonnal látjátok, a kedvenc filmetek jelenleg hányadik helyen tartózkodik. Több filmre is tudtok szavazni, ha esetleg szeretnétek előrébb juttatni azt!

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Az összes f*ck az Erőszakikból
Következő cikk Wes Anderson hangjai