Tökéletlen idők, Vicky Cristina Barcelona… vakációzós filmek


Hóbortos hétvégeA sorrend és a kiválasztás teljesen szubjektív, így maradhatott ki a felsorolásból a Péntek 13 és úgy általában a menjünk valahova nyaralni, ahol minden szép és jó, de legalább próbáljunk meg nem lerobbanni típusú horrorfilmek vagy az Amerikai pite és annak megannyi folytatása.

Cápa (1975)

Bár mostanában gyanús dolgok úszkálnak a Balatonban, de azt bátran kijelenthetjük, hogy aki két lábbal megy be a vízbe, az ugyanennyivel is jön ki. Düdü…düdü…düdü…düdü…3 Oscar.

A grund (1993)

A hatvanas évek Amerikájában Nemecsek és Boka a baseball alapjaival ismerkednek. Kint nagy siker volt, 20 évvel később le is húztak róla még néhány bőrt, nálunk csak videón. Pedig jó.

Állj mellém! (1986)

Az ifjú Indiana Jones és Jack Bauer egy hulla után nyomoznak. Stephen King novellájának adaptálását Oscar-díjjal jutalmazták.

Tökéletlen idők (1993)

Richard Linklater 1976-ba visz minket. 3 középiskolás próbálja minél emlékezetesebben eltölteni a nyarat, miközben Matthew McConaughey végleg eldönti, hogy színész lesz.

A végtelen nyár (1966)

Szörfös film szörfösökkel szörfösöknek. Bruce Brown a szörf dokumentumfilmek királya 30 évvel később elkészíti a második részt is…szörfösökkel szörfösöknek.

Vicky Cristina Barcelona (2008)

A film címéhez igazodva Vicky és Cristina Barcelonába indulnak nyaralni, ahol Gaudí helyett élő férfiakkal ismerkednek. Woody Allen mozija rengeteg díjat besöpört, de talán Penélope Cruz örült legjobban az Oscarnak.

Vicky Cristina Barcelona – kritika

Woodstock a kertemben (2009)

Minden kornak megvannak a maga Gerendai Károlyai. Ang Lee a szabadtéri könnyűzenei fesztiválok rendezésének kulisszatitkaiba avat be minket valami Woodstock nevű zenés-táncos mulatságon keresztül.

Hóbortos hétvége (1989)

A házigazda halála még nem ok arra, hogy rosszul érezd magad. Igazi sírva-röhögős klasszikus. Valamiért ebből is készült egy második rész.

A tehetséges Mr. Ripley (1999)

Matt Damon karaktere hazudik, hogy Olaszországban nyaralhasson. Megértjük őt. A film 53 jelölést kapott (köztük 5 Oscar) és 15 díjat nyert, Jude Law legjobb férfi mellékszereplőnek járó BAFTA-ja mindenképpen említésre méltó. Ez a minimum, amiért meghal.

Majdnem híres (2000)

Régebben még kötetlenebb formájúak voltak a CV-k, fényképet sem kellett csatolnunk magunkról, éppen ezért senki ne lepődjön meg azon, ha egy 15 éves srác kap megbízást a Rolling Stone magazintól. Utazás, koncertek, lányok, díjeső.

Diploma előtt (1967)

Tegye fel a kezét, aki többet szexelt a kiszemeltje anyukájával, mint a kiszemeltjével. Bizonyára szép számmal akadnak köztünk olyanok, akinek a diplomaosztó évéből nem a diplomaosztó a legkedvesebb emléke. Dustin Hoffman, Simon and Garfunkel, Mike Nichols, Oscar, Mrs. Robinson.

Super 8 (2011)

Pesti gyerekként gyakran töltöttem a nyarat vidéken, ahol láthattam tehenet, tyúkot, kacsát, libát és hasonlókat. De UFO-t soha. Kameráról még csak nem is álmodhattam, be kellett érnem egy Szmenával.

Gyilkos túra (1972)

Jon Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty és Ronny Cox kenuba szállnak, hogy aztán a folyón való leereszkedés egyet jelentsen az életért való küzdelemmel. A városiak a vadonban típusú filmek egyik legszebbike. A Veszélyes vizeken most nem számít.

Dilibogyók – Táborparádé (1979)

A nyári táboros filmekből sosem elég. Bár ez elég haloványra sikerült, Bill Murray filmes debütálása miatt talán mégis érdemes leporolni.

Bódulat (2008)

Luke Shapiro ahelyett, hogy élvezné a szünidőt, pszichiáternél köt ki. Aztán a doktorral közös marihuánázás és annak lánya véget vetnek az unalomnak.

Kalandpark (2009)

Micsoda szívás, európai utazás helyett nyári meló a helyi vidámparkban. Egy kis fű és a Facebook alapító, valamint a tiszteletbeli vámpírlány egymás karjaiban kötnek ki, miközben a hangosbemondóból a Rock me Amadeus csendül fel…negyedóránként. Falco frankó.

A nagy kiruccanás (1988)

Dan Aykrod John Candy idegeire megy. A VHS-korszak egyik szerethető alkotása. Az Isten nem ver Bobbal (1991) persze mindent visz.

A család kicsi kincse (2006)

Egy kevésbé átlagos család egy kisbusszal egy vetélkedőre indul Kaliforniába. Menő dolog, ha 10 évesen Oscarra jelölik az embert.

+1

Tökmag és Gázolaj – Vakáció négy keréken – kritika

és még a témában:

Röhögve nyaral a mozi avagy kedvenc vakációzós filmjeink

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Godzilla, Aquaman és Shazam előzetes is érkezett
Következő cikk A hét röhögései (251.)