Latinovits Zoltán, a Színészkirály


1931. szeptember 9-én Latinovits Zoltán Kossuth – és Jászai Mari-díjas színművészünk, legendájához hozzájárul máig tisztázatlan halála. Film (Szindbád, Isten hozta őrnagy úr!, Az ötödik pecsét) és színházi szerepei felejthetetlenek, verset sem sokan tudtak úgy mondani. Ráemlékezünk.


Búcsú
L. Z.-tól

Rendjén úgy lett volna, hogy amikor
szembe szöktél, düh-köpésként, a vonatnak:
az hátrál meg. A bűn!

Az: a konok vakvilág fröccsen szét: a pokol!

Illyés Gyula

 “Tört fényű kagylókkal érkeztem a világra, babonás füvekkel, virágszirmokkal, ördögfintorral, gömbölyű boszorkánykavicsokkal. Felhők, napok, csillagok szikráinak barlanghomályos rajzát hurcoltam magammal, elkezdett kanyaros vonalakat, kis görcsös köröket, befejezetlen görbéket. Fura-Maugli, majdhogynem az Állatkertben szület- tem, mégis kicsit idébb születtem, ép -pen Krúdy Gyula bácsi sörkerti asztala fölött, felejthetetlen emlékű nagya- pám, Gundel Károly vendéglőjében, ebédszünetben, fél egykor. A munka és a tisztesség házának falinaptárain 1931. szeptember 9-et jegyeztek– írta önvallomásként Latinovits Zoltán többször megcibált, hosszú ideig “elhallgattatott” Ködszurkáló című könyvében.

Szinbád (1971)

 A világot számtalanszor megpróbálta feje tetejére állítani… Lógok a szeren (1968)

 Volt Ady Endre, József Attila, Nagy László, mert verset csak úgy mondott, hogy költővé vált.

“A legnagyobb, legszebb dobozokat természetesen a németek csinálják majd, de ez nem zárja ki azt, hogy az oroszoknak is, ha már legyőztük őket szabad lesz dobozokat hajtogatni, persze csak kicsiket, mint a gyufaskatulya…”  Isten hozta, őrnagy úr! (1969)

 A három testvér – Bujtor István, Frenreisz Károly és Latinovits Zoltán

 Az utolsó szolgálatban Jack Nicholson magyar hangja Latinovits, és ami még érdekessé teszi, hogy a szinkronban pont Bujtorral perlekedik.

 A Mátrix Smith ügynökét is zsebre tette – Az ötödik pecsét (1976)

 Liz Taylor-Richard Burton…akkor Ruttkai Éva-Latinovits Zoltán

 “Azt mondják átmeneti idők, csakhogy én nem kívántam átmeneti időt…”

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (258.)
Következő cikk 25 éves a Tiszta románc

3 hozzászólás

 1. Avatar
  2011. szeptember 9. péntek

  Azt tudjátok, hogy az Ötödik pecsétben miért hord napszemüveget? Ekkor már olyan szinten kész volt, hogy folyamatos szemrángása, tikkje volt, és néha furcsán kifordult a szeme, hogy kivillant a fehérje – ezért tették rá a szemüveget. Nemsokára meg is halt.

 2. 2011. szeptember 10. szombat

  […] Ma lenne 80 éves a Színészkirály (hetediksor.hu) Ajánlom! * Latinovits Zoltán rajzait mutatja be egy veszprémi kiállítás […]

 3. Cheese
  2011. szeptember 11. vasárnap

  Köszönjük!

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..