Rick és Morty boncolda és popkultúra elmélet


Nincs annál mókásabb, mint kedvelt filmjeinket, sorozatainkat, karaktereinket agyon analizálgatni, azok legapróbb részleteit is tudatosan elhintett kenyérmotzsának venni és róluk valós vagy valósnak vélt elméleteket gyártani. Természetesen a megalapozatlan történetszálak, mögöttes tartalom nélküli apróságok és mezei véletlenek lehetőségét teljességgel visszautasítva.

Egy ilyen teóriahegesztő tréning eredményeként több órányi matériát kaphatunk hasonszőrű rajongókkal folytatott kamu-szofisztikált diskurzusokhoz. Kedvenc vizuális média tartalmainkat új jelentésekkel, rétegekkel ruházhatjuk fel… vagy teljesen el tudjuk rontani őket, fogyasztásukat mások és magunk számára örökre megsavanyítva a szétvizsgálgatással… mint mondtam móka… vagy mi.

Ahogy a boncmester is nyitott szemmel dolgozik, sajnos a popkultúra vizsgálat sem megy SPOILERek nélkül. Ha még nem láttad a szóban forgó filmeket, sorozatokat, térj vissza, ha már bepótoltad őket.rick mortyJustin Roiland és Dan Harmon animált agymenése a legabszurdabb nagyapa-unoka duóról. A széria következetessége és részletekre kiterjedő figyelme megdobogtatja a legkényszeresebb kontinuitási hiba kutatók szívét is. Éppen ezért remek alapanyag a legkülönbözőbb rajongói teóriákhoz.

Gonosz Morty személyazonossága

Az internet népe már régóta csámcsog a különböző elméleteken Gonosz Morty kilétét illetően. A harmadik évadban a karakter átvette a hatalmat a Rickek citadellája felett, de először az első évadban találkozhattunk vele. A „Rickedik típusú találkozások” epizód végi leleplezés, hogy Gonosz Ricket mindvégig Gonosz Morty irányította, a legstabilabban ülő nézőt is földhöz vágta.mortyAhogyan a szemtakarót elmorzsolva elvegyül a Rick nélküli Mortyk között, joggal feltételezhetjük, hogy ez a státusz nem újdonság számára. Gonosz Rick is egyértelműen csak egy könnyen feláldozható eszköz szerepét töltötte be a tervében, ami arra enged következtetni, hogy nem ő volt ennek a Mortynak az eredeti Rick partnere.
A Rickek, úgy általában, nem törődnek többet a Mortyjaikkal, mint egy fogkefével. Ha egy elkallódik vagy elhasználódik, szereznek egy másikat a végtelen számú dimenziók adta kínálatból.
A mi Rickünk, azaz a legRickebb Rick a C-137-es dimenzió Földjéről*, azonban talán eltér a többitől, erre engednek következtetni, könnybe lábadó szemei a Mortyval kapcsolatos emlékei közben. Persze ez csak spekuláció, hiszen a három évad során nem egyszer bizonyította ennek ellenkezőjét. Akárhányszor bizakodik Morty abban, hogy egy kicsit is számít nagyapjának, Rick képletesen kirántja alóla a szőnyeget… sőt még egy szekrényt is ráhúz, ha akad a közelben.
Viszont, hogy lehetnek emlékei a mi Rickünknek egy totyogó Mortyról? Amennyire mi tudjuk, csak egy éve tért vissza a Smith / Sanchez család életébe 20 évnyi távollét után, Morty pedig 14 éves. Az egyetlen logikus magyarázat, hogy bár a mi Mortynk valóban a C-137-es dimenzió Mortyja, az ottani Rick soha nem tért vissza a családjához. Helyette a mi Rickünk, aki valójában egy másik dimenzióból származik ahol a családdal maradt és tanúja volt az ottani Morty felcseperedésének, egy éve egyszerűen felvette a C-137-es személyazonosságát.morty 2

Gonosz Morty intelligenciája jóval meghaladja az átlag Morty szintet, feltételezhetjük, hogy csecsemő korától egy extrém okos Rick mellett nevelkedett.
Több, mint valószínű, hogy a mi Rickünk Gonosz Morty eredeti nagyapja, aki pedig éppen azért tör hatalomra, hogy az összes Ricken bosszút állhasson. Nem hiába, ha valamelyik Rick képes ennyire felbosszantani / őrületbe kergetni egy Mortyt, az a legRickebb Rick kell, hogy legyen.morty 3

Gonosz Morty tökéletes archetipusa a főellenségeknek, még gonosz monológot is tart a 3. évadban. Más elméletek szerint Gonosz Morty Lüke (Doofus) Rick eredeti unokája a J19Zeta7 dimenzióból, de Lüke Ricktől tudjuk, hogy soha nem született gyereke, tehát nem létezik vér szerinti unoka sem.
Vannak akik, azzal magyarázzák Gonosz Morty intelligenciáját, hogy ő valójában egy Rick, aki tudatot

cserélt egy Mortyval, így hátra hagyva Lüke Rick testét. Ez a teória több sebből is vérzik, pl. miért nem beszél erről a Lüke Rick testében lévő Morty stb.

* Mielőtt a, hozzám hasonló, töbi nerd belemarkolna a képregényfigurás vagy „ironikusan vicces popkultúra utalásos” polojába a szíve tájékán és frusztrált, sziszegő hangot adna ki, muszáj megjegyeznem pár dolgot. Igen, tisztában vagyok azzal, hogy höseink már nem a C-137 dimenzióban laknak, mióta azt kijavíthatatlanul elCronenbergesítették… vagy ha nem is javíthatatlanul, de túl sok macera lett volna visszaállitani. Az olyan karakter megnevezések, mint „a C-137-es dimenzió Mortyja” így is baromi hosszúak, nem bonyolítanék tovább olyan ropogósra sült eposzi jelzőkkel, mint „ a C-137-es dimenzió egész Földjét elCronenbergesítő, így már gyakorlatilag nem ott élő, de onnan származó” Morty.bethKlón vagy igazi Beth

Beth, az életének középszerűségével küszködő családanya, rendszeresen lamentál azon, hogy teherbe esett tiniként a pipogya Jerryt és a családi áldást választotta az önmegvalósítás helyett. A harmadik évad utolsó előtti epizódjában Rick felajánlja a klón készítő szolgálatait Bethnek azzal a lehetőséggel, hogy egy „helyettest” hagyva a családra, bűntudat és kötelékek nélkül indulhat lélek- / élet értelme kereső utazásra. A show nyitva hagyja a kérdést, maradt e Beth vagy lelépett világot látni.rick and morty 1

A figyelmes (vagy kényszeres) néző azonban össze tudja rakni annyira az idővonalat, hogy a családi körben pizza-evős jelenet túl korán (értsd. kint még világos van) játszódik és nem volt elég idő egy kifejlett klón barkácsolásához. (Kb. 3 óra, ezt magától Ricktől tudjuk.)rickPersze ez a sorozat lazán ugrálgat dimenziók között, de az időben nem, tehát az időutazás kizárt. Erre nem csak Rick mutat rá abszolút célzottan az epizód végén, de Dan Harmon is nyilatkozta, hogy az időugrásos bénáskodástól mindenképp távol maradnak.rick 1

Annak ellenére, hogy a sorozat egy Marty McFly és Doc Brown paródiából indult, vizuálisan is érzékelhetjük a topik iránti érdektelenséget: Rick garázsában jól láthatóan porosodik a polcon egy „időutazás cucc” feliratú doboz. (Gondolom, az idő befagyasztása viszont más súlycsoport, mert az első évad végén Rick, Morty és Summer kb. hat hónapra megállítják az időt.) A legvalószínűbb válasz tehát, hogy Beth feladta dimenziók között kalandozós ambícióját és otthon maradt, ami azért kár, mert ennek ellenkezője élesen eltérne a szokásos forgatókönyvektől. A férfiak faképnél hagyják szeretteiket, mert vagy túl gyengék vagy túl intelligensek és elméjüket ketrecbe zárja a „családi idill középszerűsége”. Az intelligens nők, ezzel ellentétben, mindig „elég erősek ahhoz” hogy feláldozzák kalandvágyukat a család jóléte érdekében. Üdítő lett volna ezzel a klisével szembe menni, de talán később még visszakacsintanak erre a kérdésre.rick and morty 2

Nyilván minden elméletgyúrós gyakorlat után ott a kisbetűs rész, ami mindent megkérdőjelez abban az esetben, ha maguk az alkotók nem ragaszkodnak ennyire görcsösen a részletekhez és a szórakoztatás oltárán szívesen feláldozzák az efféle háttér teóriákat.

Minden esetre én további nyomokat kínáló Gonosz Morty jeleneteket remélek a 4. évadtól, ami nemrég kapott egy erős anime szuperhős beütésű előzetest.

Ha szerencsénk van, nem kell addig várnunk az új évadra, míg Mr. Poopy Butthole mikulásszakálat növeszt. Addig is, Plumbust mindenkinek!plumbus

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Johnny English újra lecsap - kritika
Következő cikk Joaquin Phoenix Jokerként randalírozik a metróállomáson - fotók