9 ok, amiért a Rick és Morty még sokáig sikeres lehet


1 2A Rick és Morty 2013-ban indult útjára. A sorozat azóta három évadot élt meg, de a készítők nem is olyan rég jelentették be hetven új epizód érkezését. Ennek apropóján a széria olyan erősségeit gyűjtöttük össze, amik előrevetítik az elkövetkező részek parádés színvonalát.

Korlátlan mozgástér

A cselekmény egyik fő mozgatórugója Rick teleportáló pisztolya, amivel főhőseinek kedvükre utazgathatnak az univerzumban. A világűr végtelensége pedig kellő mozgásteret biztosít a készítők számára, akiknek így csak a saját fantáziájuk szab határt. Képzelőerőnek pedig nincsenek hiányban, így Rick és Morty kalandjai rendszerint lenyűgözően sokszínűek. Minden epizódban egy más bolygón, galaxisban vagy épp idősíkon járunk, ez a változatosság pedig lenyűgöző pezsgéssel látja el a sorozatot.

2 4

 

Kulturális utalások

Habár a sorozat alapvetően nem erre alapozza a humorát, helyenként mégis jól áll neki pár közéleti kikacsintás. Tekintve hogy karakterek nagy része nem képvisel különösebben magas intellektuális nívót, ezért az ilyen jellegű poénok legtöbbje Rick szájából hangzik el. Ő helyenként megereszt pár viccet filmekről, celebekről, divatról, sőt olykor politikusokon is csipkelődik.

3 1

 

Megtalálta a közönségét

A specifikusan felnőtteknek készülő animációs sorozatok első nagy robbanása a kilencvenes évekre tehető. Ez volt az az időszak, amikor sorban bukkantak fel az olyan vígjátékok, mint a South Park, Familiy Guy, vagy a A Simpson család. Ez a három széria hatalmas rajongótáborral bír, akik több mint húsz éve követik kedvenceik épp aktuális kalandjait. Ám a fiatalabbak utólag már nem érezhették magukénak a kilencvenes évek sikersorozatait, képtelenek voltak kialakítani a megfelelő kötödést. Ezt az űrt töltötte be a Rick és Morty, ami a 21. század talán első olyan animációs vígjátéka, ami egy lapon emlegethető a műfaj legnagyobbjaival. A sorozattal egy generáció tud azonosulni, a közélet szerves része lett, így elmondhatjuk, hogy hasonló jelentőséggel bír, mint a fentebb említett sorozathármas az ezredfordulót megelőző évtizedben.

4 2

Komplex karakterek

Mindamellett hogy a Rick and Morty humora zseniális, a sorozat a szokottnál jóval összetettebb karakterekkel bír. A szereplők messze túlmutatnak a műfajhoz kapcsolódó sztereotípiákon, animációs mivoltuk ellenére hús-vér emberek, valódi problémákkal. Rick és Beth apa-lánya kapcsolata, Jerry önbecsülési problémái, vagy Morty tinédzserkori dilemmái messze felülmúlják azt, amit a legtöbb animációs vígjáték karakterépítés terén tud nyújtani.

5 4

Jelen van az interneten

A 21. század sorozatainál a képernyőkön nyújtott teljesítmény mellett legalább ugyanannyira fontos az interneten való jelenlét. A Rick és Morty pedig ilyen téren is jelesre vizsgázik, hiszen a széria érezhető hatást gyakorolt a közösségi médiára. A sorozat hatalmas rajongótáborral bír, akik rendre lelkesen képviseltetik magukat a világháló különböző platformjain. A Rick és Morty valósággal elárasztotta az Instagram, Facebook, Twitter szentháromságot, sok későbbi néző itt találkozott először a sorozattal.

10

Nem fél komolyabb témákat boncolgatni

Rengeteg animációs sorozat bukott bele abba, hogy a készítők nem tudtak, vagy nem akartak belemenni bármiféle komolyabb témába. Ám a Rick és Morty kiválóan áthidalta ezt a problémát, az évadok során humor mellett legalább ugyanolyan hangsúlyos volt az értékes üzenet kiépítése. A sorozat alkotott már mélyenszántó képet az istenkép és társadalom kapcsolatáról, vagy az egyént teljesen háttérbe szorító, de mégis eredményes hatalmi rendszerről. Helyenként pedig elővesz olyan hétköznapibb témákat is, mint a családi összetartás, reménytelen szerelem, vagy a szülői felelősség.

6 1

Jól érzékkel adagolt mellékkarakterek

Az animációs vígjáték-sorozatok közül persze nem csak a Rick és Morty vonultat fel kiváló mellékkaraktereket, ám a készítők itt sosem látott módon használják fel az epizódszereplőiket. Az univerzum végtelensége ugyanis egy olyan mellékszereplő felhozatallal látja el őket, hogy könnyedén megengedhetik maguknak, hogy csak elvétve szerepeltessék őket. Az évadonkénti egy-két epizód pedig sokkal hangsúlyosabbá teszi a karakterek jelenlétét, akik így sosem lesznek túljáratva. Erre tökéletes példa Pirdperson karaktere, aki eddig mindössze öt epizódban tűnt fel, ám ott rendre felejthetetlen benyomást tett.

7 1

Mindenki romlott

A sorozat egyik alaptétele hogy az összes szereplője rendkívül megosztható. Nincsenek klasszikus értelemben vett ,,jó” karakterek , hiszen minden szerethető vonásukra legalább  jut egy elítélendő szokás. Rick személyiségében szinte túlnyomó többségben vannak a megkérdőjelezhető vonások, Jerry elfogadhatatlanul makacs, Beth pedig nem lát túl a saját problémáin. A gyerekek közül Summer leginkább egy Violetta főgonoszra emlékeztet, és az elsőre ártalmatlannak tűnő Morty is jó párszor megmutatta már a sötét arcát. Mindezek ellenére a Smith család mégis szerethető marad, ám tagadhatatlan hibáik sokkal árnyaltabbá teszik őket.

8 2

Rick Sanchez

Legvégül pedig az emblematikus karakter, a központi személyiség, aki nagyjából azt jelenti a sorozatnak, mint Eric Cartman a South Parknak, vagy Peter Griffin a Familiy Guynak.  Rick egy ezer sebből vérző személyiség, aki megbukott apaként, kihasználja unokáit, néha pedig miniatűr civilizációkat használ ki űrhajója meghajtásához. Ám minden szörnyű vonása ellenére egy valahol szerethető jellem, aki már sokszor megmutatta az érző oldalát. Bárhogy is titkolja, az életét is odaadná Mortyért, szeretne normális viszonyt kialakítani lányával és részesévé válni családja életének. Ez a kettősség teszi igazán emlékezetessé Rick karakterét, aki a televíziózás történetének egyik legérdekesebb figurájaként vonul majd be a történelembe.

9

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Hogyan manipulálnak az előzetesek? - Szavazás!
Következő cikk Marvel – Férfiasan tökéletes