Most nevess! (Kidding) 1. évad – kritika


kiddingMost nevess! (Kidding), készítő: Dave Holstein, szereplők: Jim Carrey, Frank Langella, Judy Greer, Catherine Keener, Cole Allen, Huliet Morris, Bernard White, amerikai groteszk vígjáték sorozat, 22 perc, 1 évad, 2018 –

Savanyú Uborka úr a Holdon

Jim Carrey, a mostanában inkább képzőművészeti hajlamait kiélő színész nem is térhetett volna vissza sokkal másabb hangulatú sorozattal, mint amit Michel Gondry megalkotott számára, hiszen a szomorú bohóc karaktert egy olyan vizuálisan is intenzív világban tudja kiteljesíteni, ahol a képzelet valóssággá válik – és nem mindig jó értelemben. Emiatt egy kissé szétszórt, olykor töredezett, de nagyon különleges sorozatot kapunk, ami megköveteli a nézői kitartást.

jim2Habár a sorozat kreátora Dave Holstein, azért nagyon érződik ezen az egész feelingen Gondry keze nyoma, hiszen ha láttunk tőle filmeket, mondjuk Az álom tudományát, az Egy makulátlan elme örök ragyogását vagy a Tajtékos napokat, rögtön felismerjük kézjegyét az óriási bábokon, az elvont asszociációkon és a színes-szagos díszletezésben. Nem véletlen, hogy a főhős, Jeff egy gyerekműsor közkedvelt sztárja, aki bár a kisebbeknek készít műsort, személyisége disszonanciája nagyon látványosan tör előre a részek során és az ő elmeállapotának a kivetülése köré építkezik az egész évad. Jeff könnyed, bábokkal tarkított gyerekműsorát, amit egyébként családjával együtt készít (a műsor készítője, Seb az apja, a bábkészítő Deirdre a testvére), így még jobban meg lehet bombázni igazi, belsőséges drámai elemekkel. A gyerekműsor népszerűsége töretlen, azonban tragikusan egy autóbaleset után ikerfiai közül az egyik meghal, így nem csak magánéletére és az ezáltal széthulló házasságára, hanem a műsorban is meginog a hite. Szeretne a könnyed gyerektémák mellet komolyabb dolgokról is beszélni a tévében, de a készítők és a nagyközönség (főként a felnőttek) nem díjazzák ezt, így megindul egy belső harc, ami részben saját gyászának feldolgozása, részben pedig a műsor újítását illető frusztrációjából fakadó kétségek miatt történik.

jimAki vígjátékra vágyik, ne vágjon bele, hiszen a dramedy jellege ellenére csak kevés ironikus humorra és sokkal több keserű drámára koncentrál. Eleve egy családon belüli haláleset nem épp szórakoztató téma, viszont az ezzel kapcsolatos küzdésbe sikerült belecsempészni Gondry látásmódjával olyan komikus elemeket, amik kicsit megmosolyogtatják az embert. Ha nagyobb látószögből tekintünk rá, a történet nem annyira egyedi, inkább a kivitelezési technikája parádés, gondoljunk csak a harmadik részben Jeff egyik „rajongójának”, Shainának az átalakulására, aki Mr. Pickles műsora miatt jött ki a drogfüggőségéből. Az egész egy shnittbe van felvéve, miközben megy a műsor a háttérben.

A legkiemelkedőbb mégis Jim Carrey, aki hasonló karaktereket már alakított az Ember a Holdon-ban vagy a Truman Show-ban. Itt azonban személyes drámáját és úgymond szakmai „kiégését” is sikerült belecsempésznie a karakterbe, aminek köszönhetően egy cseppet sem vált karakteridegenné a szerepében. A groteszk asszociációk miatt az egész történet kiszámíthatatlanná, az időben olykor csapongóvá válik, így néhol türelmet követel a dramaturgiai szál, hogy mégis hova akar kifutni, cserébe azonban nem válik kliséssé és tud meglepetést is okozni a sorozat, például a korcsolyázásnál történő baleset vagy az utolsó epizód vége nagyon meghökkentő pillanatokat tud kreálni, amiket váratlanul dobnak a képünkbe az alkotók.

A gyerekműsor felépítésének szerves része a zenei betétek is, ami nagyon jól működik és ahogy haladunk az évad vége felé, Jeff karakteréből fakadóan egyre sötétebbé válnak a témái, ami az ő „leváltását” is kiköveteli a műsorban, így a személyes drámán kívül a családjával is meg kell küzdenie, hiszen ők a műsor készítői és kreatív résztvevői. Így Jeff élete egyre kilátástalanabbá és kezelhetetlenebbé válik, ahol meg kell küzdenie megmaradt ikerfia, Will szeretetéért is. Az a legjobb, hogy tud ezen a 10 részen keresztül foglalkozni a karrierproblémákkal, a testvére és az apja családi problémáival, az életben maradt fiára nehezedő teherrel az iskolai közösségen belül, a volt felesége lelki problémáival és Jeff szerelmi életével is. Sokrétű, olykor talán pont emiatt soknak is tűnik, de a technikai megoldások és a végtére is egy gyerekköntösbe bújtatott bábos dráma eszköztárában meglapuló mondanivaló valahogy érdekessé teszi a cselekményt.
Szerencsére berendelték a második évadot, így az első évad nem semmi cliffhangerrel ér véget, szóval fér még ebbe kellő anyag, a kérdés, hogy Jim Carrey meddig tudja kitartani ezt a karaktert, hiszen rajta múlik minden.

10 7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk James Corden csatlakozott Mark Wahlberg hajnali 4-kor induló edzéséhez
Következő cikk Sorozat készül A csontemberből