Boncolda: Trónok Harca 4. epizód (8. évad)


ep

Figyelem, SPOILER! Ha még nem nézted meg a GoT 8. évadának 4. részét, várj az olvasással. Essünk túl a sellőnénis kávéspohár cameojának kötelező megemlítésén. Na, ez is megvan.

A legutóbbi Boncolda teóriázgatásai a 4. epizóddal és a folytatással kapcsolatban, nagyrészt bejöttek. Ez jó hír is, meg rossz is. Rossz mert így nem várhatunk sok meglepetést a továbbiakban sem, jó mert, mint bármelyik másik halandó, mi is szeretjük, ha igazunk van.
– Sanyarú sárkány sors – pipa

– elgurul Daenerys gyógyszere és felzárkózik Cersei elvakult szintjére – pipa és még nincs vége

Arya inkább kihagyja az ünnepelt celeb életet – pipa

Jaime öli meg Cerseit (vagy legalábbis a halálát okozza) – jó úton halad a projekt

Csapjunk bele!

Az intró megint megörvendezteti a részletfikszált bolondokat, mint jómagam. Látjuk az átfordult “jégcserepek” egészen Deresig érnek, ahol már feltűnnek a máglyák a terepasztalon. A belső bejárásnál akadozik az erőd korábban zökkenőmentes animációja, utalva a harc hagyta romokra. Ezzel kontrasztban Királyvár még erősebbnek és ellenállóbbnak tűnik, mint valaha és nem marad ki most sem a “sárkányölő dárdaágyú” megvillantása. Dany, le ne engedd Rhaegalt és Drogont sapka meg sodronying nélkül a térre!

Égetős temető ceremóniával indít a rész. Ezek a karakterek vita nélkül megérdemlik, hogy szertartásos keretek között vegyenek búcsút tőlük, de hadd legyek az a pragmatikus rosszarc, aki megpróbálja összefoglalni a helyzet gravitasát. Lemosták és tiszta ruhába öltöztették a csata áldozatait, ami bizonyára rengeteg időbe és munkába telt, majd akkurátusan összeácsolt máglyákra helyezték őket szabályos rendben. Ennyi égetnivaló fa hiányát biztosan megérzik az északiak, elvégre a jégzombik eltűntek, de a tél és a hideg nem.

11 2
“Tudod mibe kerül annyi fáklya?” /Lovasi András, Múlató/

Nem beszélve arról, hogy tuti akadt pár elhagyott végtag stb. gazdátlanul a csatatéren. Ezekkel mi történt? A szépen rakott máglyák 12. sora után jönnek a kupisabbak?

2 5
Melisandre haláljeleneténél (3. ep) jól látszik, hogy ez a feladat a puzzle-bajnokoknak is feladná a leckét

Mint mondtam, nem vagyok totál érzéketlen, ezek az emberek az egész faj túléléséért áldozták fel életüket a sorozatban és még ennél sokkal többet is érdemelnének. Az égetés meg teljesen logikusan adódik a szituációból mind a hatékonyság, az esetleges járványok megelőzése, az északi tradíció és a “nem bízunk semmit a véletlenre, mostantól minden halottat égetünk” gondolatmenet okán.

Győzelmi dínom-dánom, kajával, piával és fokozott hajlandósággal a mindenféle rossz illetve jó döntésekre. (Pun intended.) Csak a pajtatánc marad el, de talán Északon az nem is divat.

Sandor “a Véreb” Clegane életben maradt, így talán nem maradunk “a Clegane fivérek végső összecsapása” nélkül a sorozat hajrájában.

3 3
Sanyi, irány “a Hegy”-nek, úgyis tudjuk, hogy te is azt akarod!

Aki nem mulat, az már fejben számolja az északi választókerület ajánlószelvényeit uralkodó-jelöltek szerint osztályozva. Daenerys próbál minél hamarabb (egy új) rendet teremteni a kialakult hatalmi káoszban, de persze ennek az ő alkotta rendnek kell lennie és az sem árt, ha szerez eközben pár hűséges szövetségest. Meg is teszi Robert Baratheon kovács fattyát, Usain-Bolt-Gendryt, Viharvég lordjának. Mazel Tov.

Ahogy jósolható volt, Aryanak nem fűlik a foga arra, hogy megünnepeltesse magát. Az is biztos, hogy nem vele fogunk Marvel-maratont nézni, mert nem csípi a hősöket. Gendry, a kis édi-bédi, kicsit túllihegi hogy Arya pont vele gondolta, “egye-fene, megnézem miről szólnak az R&B dalok mielőtt mindannyian a biztos halálba indulunk”. Kvázi megkéri Arya kezét, aki egy első évados kijelentését újrahasznosítva inkább passzol (“That’s not me”).

4
N: Bran lesz Deres ura, te meg hozzámész valami nagyúrhoz és a fiaid lovagok, hercegek, urak lesznek. A: Nope, apám. Az nem én vagyok.

Viharbanszületett Dany T, első ezen a néven, nem viselte túl jól, mikor a már nem szomjas Tormund ajnározni kezdte Jont. Ez alapvetően nem lenne probléma. Hasonló tekintetet dobnánk mi is azok irányába, akik mellettünk glorifikálnának valakit, mert az végre elkezdte nézni a Trónok Harcát. Mi 8 éve követjük ezt a sorozatot, izgulunk együtt a szereplőkkel, szomorkodunk együtt velük, ha egy jó karakter meghal, illetve háborodunk fel, mikor valami nagyon béna történetszál bontakozik ki. Pont így, Dany is mióta lovagol/nevel már sárkányokat? Plusz nincs hozzászokva, mint mi, hogy Jont a 2. évad óta mindig érdemein felül dicsérik… DE természetesen itt nem csak erről van szó. Az Elsők, az Andolok és a Rhoyniak királynője és a birodalom védelmezője valószínűleg Jon komplikációkat okozható támogatottsága és származása aggasztja. Mikor kérleli a Pöttöm Élőhalottat, hogy az hallgassa el ezt a Targaryen családfás részletet, minden egyes szava realista és őszinte. (Pl. ez az infó meg fogja bolygatni a birodalmat és veszélyezteti az én moderált ellenállás melletti uralkodásomat… szeretném ha inkább az eredeti felállásban maradnánk… ha ez kiszivárog, nem számít hogy akarsz-e a trónra ülni… stb.) Viszont nem (csak) azért mondja el mindezt, mert el akarja kerülni a hatalmi konfliktus potenciális áldozatait, vagy mert úgy bele van zúgva a fiúba, hanem mert már nagyon szeretné azt a trónt magának és szinte a szájában érzi annak fémes ízét.

Rögtön be is bizonyosodnak szavai a Nagy Fűtenger Khaleesijének, hiszen Havas meggyón a testvéreinek (akik egyébként unokatesói) beindítva ezzel a szivárgást.

5 3
Sansa nyilván továbbadja az infót, Arya nyilván lesz@rja, Bran meg nyilván jobbnak látja a múlt kerekesszékeiről csevegni, mint tippeket adni a jövőről

Persze ezen a ponton a Láncok leverője még mindig szimpatikusabb jelölt, mint Cersei, ezért is volt egyértelmű, hogy valahogy végleg el kell boríttatni Mereen királynőjének agyát. Csak bántani kell BFF tanácsosát, Missandeit, illetve a sárkány-gyerekeit és már közeledünk is a Mad King szintjéhez.

6 3
Szegény Rhaegal… kellett volna az az XXXXL-es sodronying

Missandei utolsó szavát, “Dracarys” (~ pörkölj oda nekik), ezek után nem lesz rest követni a Sárkányok anyja…azaz hogy csak Sárkány anyja.

7 3

Nyilván azért utaztatja a show Jont Királyvárba lóháton (ugye hajón ő is hipp-hopp ott lehetett volna), hogy ebből az egész gyorsan vérontásba torkollós, kegyetlen konfliktusból “tisztán” jöjjön ki, maradva ezzel a legjobbnak vélt uralkodójelölt. A két begolyózott zsarnok majd kaszabol, Havas meg ott marad legjobb választásnak.

8 3
Már akkor zsarnok voltam, mikor te még (sárkány)tojásokkal játszottál
9 3
A következő epizódban szökni fog ez még magasabb fokra is

Megjegyzem Lena Headey (Cersei) olyan profin hozza a tömény megvetést Tyrionnal és az egész Daenerys vezette delegációval szemben, hogy neki nem elég lenéző pillantásokat vetni a 17 méteres várfalról az eleve nem magas öccsére, de még így is felfelé fordítja a fejét annyira, hogy kimaxolja a “lenézés” fizika szabta határait.

10 3

in abruptum inspecto maximus

Teória time

Jaime visszatérése Királyvárba és Brienne faképnél hagyása (not cool, bro) teljesen belepasszol az előző Boncoldában kifejtet elméletbe, miszerint ő “veszejti el” majd Cerseit, értsd megöli vagy halálát okozza.

Ahhoz hogy Jaime a kézjegyének számító (haha, aranykézjegy…) módon a saját batshit crazy “védelmezettje” ellen forduljon annak közvetlen közeléből, az kell hogy most vissza akarjon menni Cerseihez, őszintén mellette akarjon állni és higgyen abban az állításában, hogy a nővére és ő is gyűlöletes.

Így kerülhet vissza abba a bizalmi vagy csak pusztán szó szerint közeli helyzetbe, ahol lehetősége fog nyílni Cersei ellen fordulni. Történni fog valami, ami meg fogja hozni Jaime-Auric-Goldfinger karakterfejlődésében azt az utolsó ívet, amivel eléri ő is Theon jó-emberes szintjét.

Cersei halálát borítékolhatjuk, mert

A.) egy jóslat szerint 3 gyereke lesz (és mind előbb halnak meg mint ő), amit már le is tudtunk, tehát az új incest poronty már nem látja meg a napvilágot,

B.) mert ez a Trónok Harca.

Varys és Tyrion teljesen jól látják a helyzetet (tegyük hozzá, nem nehéz), csak épp a hozzáállásuk különbözik. Tyrion az optimista, “ez van, de reméljük a legjobbakat” “a nővérem kegyetlen, de talán már kellően összekócolta a terhesség a hormonháztartását”. Varys pedig a pesszimista (vagy inkább realista) “ebből baj lesz, én mondom” oldalon forral is egy tervet. Az én tippem az, hogy vagy külső segítség bevonását latolgatja (valószínűtlen ezen a ponton, mert kifogytunk a még pártatlan nagyhatalmakból) vagy valami merényletet Daenerys ellen. Utóbbi esetben, egy sikertelen próbálkozás Dany élete ellen csak még jobban bizalmatlanná tenné a már amúgy is vérben forgó szemű Khaleesit. Különösen szívás lenne, ha ráadásul a balhét meg Tyrion vinné el érte.

12 2
V: Megint kirabolsz és magamra hagysz elpusztulni? A: Sanszos, de egyes elméletek szerint, meg is öllek.

Az 5. epizód nagyot fog durranni, ha követi a széria az eddigi felépítését, miszerint mindig az évad utolsó előtti része hozza a “nagy csatát”. Legalább Tormundnak és Szellemnek már nem eshet baja…

13 2
Tormund, Szellem, Sam és Gilly kiestek a Trónokos deadpoolból

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Így reagáltak a filmes karakterek a Sonic előzetesére
Következő cikk A tett - kritika