Tied a világ – kritika


Tied a világ (Le monde est à toi ), rendező: Romain Gavras, szereplők: Karim Leklou, Isabelle Adjani, Vincent Cassel, francia akció-vígjáték, 95 perc, 2018. (16)

A drog rossz

Amikor a pókerező anyád miatt szertefoszlik az álmod, elindulsz Spanyolországba egy nagy adag drogért, hogy újra előteremtsd a kezdőtőkét a vállalkozásodhoz. Costa Gavras fia Guy Ritchie és Tarantino nyomába ered, hogy egy ütős akció-vígjátékban mutassa be napjaink legégetőbb problémáit és egy rakás kretén alakot.

Még emlékszem azokra az időkre, amikor a francia vígjáték egyet jelentett az önfeledt szórakozással, de ez már elmúlt.  Manapság az igencsak hullámzó teljesítmény a jellemző, abból is inkább az egész jó és a vállalhatatlanul rossz a két leggyakoribb befutó. Előre kell bocsátanom, a Tied a világ nem a vígjátékok Rolls Royce-a, de meglepően gazdag a felszereltsége és megbízható. Egy mozijegy áráért szinte ajándék. Na de miről is van szó? A jámbor képű Farès (Karim Leklou) harmincon túl még minidig az anyjával, Dannyvel (Isabelle Adjani) él egy lakótelepi lakásban és arról álmodik, hogy jégkrémet fog forgalmazni Észak-Afrikában, amit a dílerkedésből szerzett pénzből finanszírozna meg (vagyis egy fokkal tökösebb, mint ahogy elsőre gondolnánk). A jégkrémből származó pénzből pedig vesz egy szép kis házat medencével és ott él boldogan. Csakhogy azon túl, hogy anya gengszter, szerencsejáték-függő is, így elpókerezi a drogpénzt, ezért hősünknek újra elő kell teremtenie a kezdőtőkét. A helyi kiskirályhoz Poutine-hoz (és tényleg Putyinnak ejtik, egyébként Sofian Khammes alakítja) vezet az útja, aki egy spanyolországi melóval bízza meg. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a dolog nem úgy sül el, ahogy azt mindenki már fejben lejátszotta, a Skóttal (Sam Spruell) való üzletelés számos buktatót rejt magában. Costa Gavras fia videóklipekkel futott be és valóban, az egyes jelenetek olyannyira passzolnak a zenéhez, hogy nem könnyű eldönteni, melyik volt meg előbb. Ehhez mérten természetesen a képi világ is gangsztásan van megkomponálva. Romain ezen kívül reklámokban is jó, amit pedig itt elad, az a gyógyír a lúzerségre. Vegyél be napi 3×1 pirulát étkezések előtt és menő leszel. Ami pedig a mellékhatásokat illeti, nem árt tudni, hogy a menőség kéz- és lábtörést, szélsőséges esetben akár halált is okozhat. Előfordulhat, hogy rád lőnek, agyba-főbe vernek, átver a csajod és még gyereket is kell rabolnod. Komolyra fordítva a szót, a gengszterélet sok gyerek álma, különösen, ha ebben a közegben nő fel és egyébként sincs más. Van, aki állja a pofonokat és van, aki nem. Mindenki nagyot akar szakítani, mindenki azt akarja, hogy a többiek tiszteljék, és mindenki vinni akarja a legjobb csajt (Lamya szerepében Oulaya Amamra).

Vígjátékról lévén szó, az árnyoldal sem fest olyan sötéten, gyakorlatilag végigröhögöd az egészet, amihez a frissen szabadult laposföld-hívő Henri (Vincent Cassel) vastagon hozzájárul. A magyarra lefordított szöveget Fluor Tomi vette kezelésbe, amitől az egész frissnek hat, a szinkront pedig a legismertebb arcok (hangok) követték el. A hazai forgalmazótól (csak ebben a felállásban számítanak relatíve újnak, hiszen régi motorosokról van szó) eddig nem ezt szoktuk meg tőlük, választásuk meglehetősen bátor, de jó eséllyel meghálálja magát.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Hangulatos videóban forgatókönyvet olvas a Beverly Hills 90210 csapata
Következő cikk Csaló csajok - kritika