Tied a világ – kritika


Tied a vilagTied a világ (Le monde est à toi ), rendező: Romain Gavras, szereplők: Karim Leklou, Isabelle Adjani, Vincent Cassel, francia akció-vígjáték, 95 perc, 2018. (16)

A drog rossz

Amikor a pókerező anyád miatt szertefoszlik az álmod, elindulsz Spanyolországba egy nagy adag drogért, hogy újra előteremtsd a kezdőtőkét a vállalkozásodhoz. Costa Gavras fia Guy Ritchie és Tarantino nyomába ered, hogy egy ütős akció-vígjátékban mutassa be napjaink legégetőbb problémáit és egy rakás kretén alakot.

Még emlékszem azokra az időkre, amikor a francia vígjáték egyet jelentett az önfeledt szórakozással, de ez már elmúlt.  Manapság az igencsak hullámzó teljesítmény a jellemző, abból is inkább az egész jó és a vállalhatatlanul rossz a két leggyakoribb befutó. Előre kell bocsátanom, a Tied a világ nem a vígjátékok Rolls Royce-a, de meglepően gazdag a felszereltsége és megbízható. Egy mozijegy áráért szinte ajándék. Na de miről is van szó? Tied a vilag5A jámbor képű Farès (Karim Leklou) harmincon túl még minidig az anyjával, Dannyvel (Isabelle Adjani) él egy lakótelepi lakásban és arról álmodik, hogy jégkrémet fog forgalmazni Észak-Afrikában, amit a dílerkedésből szerzett pénzből finanszírozna meg (vagyis egy fokkal tökösebb, mint ahogy elsőre gondolnánk). A jégkrémből származó pénzből pedig vesz egy szép kis házat medencével és ott él boldogan. Csakhogy azon túl, hogy anya gengszter, szerencsejáték-függő is, így elpókerezi a drogpénzt, ezért hősünknek újra elő kell teremtenie a kezdőtőkét. A helyi kiskirályhoz Poutine-hoz (és tényleg Putyinnak ejtik, egyébként Sofian Khammes alakítja) vezet az útja, aki egy spanyolországi melóval bízza meg. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a dolog nem úgy sül el, ahogy azt mindenki már fejben lejátszotta, a Skóttal (Sam Spruell) való üzletelés számos buktatót rejt magában. Tied a vilag2Costa Gavras fia videóklipekkel futott be és valóban, az egyes jelenetek olyannyira passzolnak a zenéhez, hogy nem könnyű eldönteni, melyik volt meg előbb. Ehhez mérten természetesen a képi világ is gangsztásan van megkomponálva. Romain ezen kívül reklámokban is jó, amit pedig itt elad, az a gyógyír a lúzerségre. Vegyél be napi 3×1 pirulát étkezések előtt és menő leszel. Ami pedig a mellékhatásokat illeti, nem árt tudni, hogy a menőség kéz- és lábtörést, szélsőséges esetben akár halált is okozhat. Előfordulhat, hogy rád lőnek, agyba-főbe vernek, átver a csajod és még gyereket is kell rabolnod. Komolyra fordítva a szót, a gengszterélet sok gyerek álma, különösen, ha ebben a közegben nő fel és egyébként sincs más. Van, aki állja a pofonokat és van, aki nem. Mindenki nagyot akar szakítani, mindenki azt akarja, hogy a többiek tiszteljék, és mindenki vinni akarja a legjobb csajt (Lamya szerepében Oulaya Amamra).

Vígjátékról lévén szó, az árnyoldal sem fest olyan sötéten, gyakorlatilag végigröhögöd az egészet, amihez a frissen szabadult laposföld-hívő Henri (Vincent Cassel) vastagon hozzájárul. A magyarra lefordított szöveget Fluor Tomi vette kezelésbe, amitől az egész frissnek hat, a szinkront pedig a legismertebb arcok (hangok) követték el. A hazai forgalmazótól (csak ebben a felállásban számítanak relatíve újnak, hiszen régi motorosokról van szó) eddig nem ezt szoktuk meg tőlük, választásuk meglehetősen bátor, de jó eséllyel meghálálja magát.

10 7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Hangulatos videóban forgatókönyvet olvas a Beverly Hills 90210 csapata
Következő cikk Csaló csajok - kritika