Nino bárkája – kritika


nino 1Nino bárkája, rendező: Miklauzic Bence, szereplők: Baki Dániel, Bartsch Kata, Cserna Antal, Gera Marina, Znamenák István, magyar dráma-vígjáték: 60 perc, 2019 (16).

A bárka, ami nagy szívet szállít

A világ talán legismertebb testi fogyatékossággal foglalkozó filmje az Életrevalók. Mindenki szerette az életvidám álgondozó és a bezárkózó milliomos történetét, hiszen tele volt elfogadással, szeretettel és a film megfelelő arányban elegyítette a drámai és vidám pillanatokat. A recept egyszerűnek tűnik: vegyünk egy pénzügyi, magánéleti gondokkal rendelkező embert, hozzuk össze egy mozgásában, elméjében korlátozott személlyel és nézzük meg mi sül ki belőle. Az Életrevalóknak és a Gilbert Grape-nek ez sikerült, a Mielőtt megismerteleknél már kicsit rezgett a léc, de még szerettük. Viszont sokan rontják el az arányokat: vagy elbagatellizálják a problémát, vagy túl hangsúlyozzák, mint a Cafe de Flore-ban. Az a titka a jó filmeknek, hogy főhősünk elfogadja és egyenlőként kezeli a társadalom által “sérült árunak” bélyegzett embereket. Kis hazánkban még nem volt példa ilyen műre, egészen mostanáig.

nino

A Nino bárkája középpontjában egy, a szocreál hétköznapokban és vendéglátásban ragadt étteremtulajdonost, Ninót (Znamenák István – szinte érthetetlen, hogy a Megáll az idő óta nem kapott ilyen emlékezetes filmszerepet) láthatjuk, aki a magyar sport tematikájú kis csehójával lassan a csőd szélére kerül. Hitelt nem kap, így utolsó lehetőségként belemegy egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató programba. Kap öt millió forint támogatást és három alkalmazottat: Veres Péter (Cserna Antal) egy baleset során agysérülést szenvedett és részleges amnéziával küzd. Iratai híján a baleset helyszínéül szolgáló utcáról nevezték el, egyébként kiváló szakács, a minőségi alapanyagok híve. Villányi Ágoston (Baki Dániel) gerinc-rendellenességgel született, műtéti komplikációk folytán kerekesszékbe került fiú. Amúgy egy átlagos, szerelmes 22 éves srác, aki nagyon igyekszik az első munkahelyén. Lóth Vera (Gera Marina) Tourette-szindrómás. Mellesleg pedig egy csinos olasz szakos egyetemi hallgató, akin megakad a férfiak szeme.

nino3

 A öreg panelkockák közé szorult múlt rendszerből itt ragadt étterem tökéletes nosztalgiafaktor és kiválóan megtalált helyszín. A történet hatvan percben viszonylag sűrű, az előzményeken és a kezdeti problémákon gyorsan átlendül a cselekmény, de ennyi játékidőbe pontosan ennyi fért bele. A fontos, a sztori lényegi részére szerencsére jutott hely, a négy főszereplő és a foglalkoztatóprogramot irányító hölgy (Bartsch Kata) kapcsolati rendszere szép ívvel lett kidolgozva.
A színészek érdeme, hogy az egyszeri néző még szívesen követte volna a történetüket, ha kell, kétszer ennyi időn át is (a friss Emmy-díjas Gera Marina megint remekel). Egyrészt a három “kihívásokkal küzdő” beosztottat nem fogyatékosnak láttuk, hanem hétköznapi embereknek, akiknek megvannak a maguk gondjai és vágyai. Néha csak annyi, hogy a körülöttük lévők ne süssék le a szemüket. És aztán ott van Nino, a klasszikus magyar vendéglős mintapéldánya. Az olcsó konzervkukorica hívő, jég hátán is megélő, minden lehetőséget kiaknázó vállalkozó, aki ha a megélhetésről van szó, egy este alatt átrendezi a sportcentrikus éttermét kis szicíliai tavernának. Ninót az érdekli, hogy fennmaradjon, hogy hogyan az már mindegy. De persze ez nem jelenti azt, hogy a zsörtölődő, csipkelődő, rafinált külső alatt ne lenne normális érző szív. nino 001Miklauzic Bence rendező és szinte (a Parkoló kivételével) állandó forgatókönyvírója Maruszki Balázs nem először bizonyítja (Hőskeresők) a tévéfilmet is illik megbecsülni, ha nincs keret egy nagyjátékfilmre. Szerettük korábbi embermeséiket is (Ébrenjárók, A zöld sárkány gyermekei), ha valakinek ezek eddig kimaradtak, hátha majd ezután kap kedvet őket visszakeresni.
A Nino bárkájának nagy érdeme ez az egyértelmű, természetes elfogadás, és mindezt tényleg őszintén, kedvesen teszi. És ha valaki kételkedne, hogy működik-e ilyen hely, akkor látogasson el a Nem adom fel kávézóba Pesten. Addig pedig nézzétek meg a szívet melengető Nino bárkáját, amit december 11-ig ingyen megtehettek a Médiaklikk oldalán!

8.szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Írd alá a petíciót! Legyen Bébi Yoda emoji!
Következő cikk 2020 legőrültebb bandájával megérkezett a Pesti balhé előzetese