A filmtörténelem híres macskái


KépkivágástökéletesAzt tudjuk, hogy a macskák már rég meghódították az internetet és átvették a hatalmat fölötte. De mi a helyzet a filmvilággal? Körbenéztünk, melyik filmekben lopták el a show-t a cicák, még ha csak pár percre is.

A beteg cicus (1901)

Tényleg nincs új a Nap alatt, már a filmezés hajnalán is odaférkőztek a macskák a kamera elé. A világ egyik legelső közelije természetesen egy macskáról készült, ki hitte volna.

Édes élet (1960)

Még mielőtt Anita Ekberg és Marcello Mastroianni megfürödne a Trevi kútban, Anita összeszed az utcán egy kóbor macskát, és elszalasztja Marcellót tejért az éjszaka közepén. Szóval a klasszikus jelenetnek van egy elfeledett szemtanúja: a fehér kiscica!

Álom luxuskivitelben (1961)

Ennek a macskának kijárt volna egy Oscar, olyan átéléssel alakította a főhős kedvencét (habár kilenc állattal dolgoztak összesen a felvételek alatt). Audrey Hepburn elmondása szerint soha az életben nem kellett annyira gusztustalan dolgot eljátszania, mint ebben a filmben, amikor ki kellett tennie a taxiból a macskát az esőbe. Azt persze Hollywoodban is jól tudják, hogy nem lehet teljes a happy end, amíg nincs meg a macsek:

Macskarisztokraták (1970)

Végre egy egész estés rajzfilm, csak macskákról! Megszakítva az eddigi némaságot, a macskák megszólalnak, sőt, dalra is fakadnak:

Macskaduett (1976) és Macskafogó (1986)

A magyar animáció is szépen hozzájárult a macskák népszerűsítéséhez, két alkotással is. Hofi Géza és Koós János adta hangját a legendás Macskaduetthez, ami a Kell néha egy kis csavargás rádiós musical egyik dala volt eredetileg:

A másik rajzfilmben, a Macskafogóban a macskák sajnos a gonosz oldalon állnak, de ki tudná nem szeretni például Mr. Teufel és Safranek kettősét (Benedek Miklós és Haumann Péter zseniális tolmácsolásában):

A Macskafogó annyira népszerű lett, hogy számtalan mondata szállóigévé vált. („Mehetünk vissza a balettba ugrálni.”, „Nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében.”, „Ma is konzerv vért iszunk”.) 2007-ben elkészült a folytatása is, de az közel sem lett annyira népszerű, mint az első rész.

A Keresztapa (1972)

Még a legnagyobb színészeket is le tudja játszani egy macska. A legjobb példa erre a Keresztapa. Marlon Brando próbál ugyan fenyegetően viselkedni, de ki tudna rá figyelni, amikor az a cuki kis macska ott fetreng az ölében? Állítólag a cica az utolsó pillanatban került a képbe, Coppola tudta, hogy Brando nagy állatrajongó, így közvetlenül a felvétel előtt betette a stúdióban kóborló állatot a jelenetbe. A dorombolástól néha alig hallani Brandot, annyira jól összehangolódtak ezek ketten:

Blofeld macskája a James Bond filmekben

James Bond legendás ellenfele egy tapodtat sem megy sehova a fehér perzsamacskája nélkül. Természetesen ezt is kifigurázták az Austin Powers filmekben.

Argus Frics macskája a Harry Potter-filmekben

Mrs. Norris hűséges társa a mogorva Argus Fricsnek, de egy másik macska, Csámpás is okoz derűs perceket a Harry Potter-filmekben.

A hosszú búcsú (1973)

Egy magányos magándetektív sem lehet meg macska nélkül, olyannyira, hogy még a film reklámszövegében is megemlítik: „Két barátom van a világon. Az egyik egy macska. A másik egy gyilkos.” A cicát alakító Morris már ismert és közkedvelt reklámmacska volt a forgatás előtt is.

Amerikai éjszaka (1973)

Na de ha egy macska nem akar közreműködni és a filmesek kedvére tenni, akkor ott csak kínszenvedés várható. François Truffaut ebben a filmjében tökéletesen bemutatja, milyen egy ellenszegülő macskával dolgozni. Szerencsére aztán találnak egy profi cicát, aki hajlandó eljátszani a szerepét:

Llewyn Davis világa (2013)

A Coen tesók is megtanulták, hol lakik a macskák istene. Több órányi használhatatlan anyaguk van macskákról, mert azok egyáltalán nem azt csinálták, amit vártak tőlük. A cica szerepét különben azért találta ki a híres testvérpár, mert rájöttek, hogy a filmnek nincs igazán története. Viszont a főszereplő, Oscar Isaac kifejezetten rühelli a macskákat, mióta egy megharapta, talán ezért is volt olyan nehézkes a forgatás.

A nyolcadik utas: a Halál (1979), A bolygó neve: Halál  (1986)

A macskák az űrből sem hiányozhatnak! Az egyik jelenetben, amikor Jones, a macska meglátja a Xenomorph-ot, idegesen rásziszeg. Ezt a valóságban egy farkaskutya segítségével vették fel, arra reagált így a macska. Érdekes, hogy Sigourney Weaver furán kezdte a viszonyát a filmbeli társával: a forgatás elején kiütéseket vett észre a bőrén, és azt hitte, hogy a macskára allergiás. Szólni viszont nem akart ezért, mert úgy gondolta, hogy inkább őt, a kezdő színésznőt teszik ki a filmből, mint hogy négy egyforma macskából keressenek újakat. Szerencsére kiderült, hogy nem a macska okozta a bőrpírt, így mindegyik szereplő maradhatott.

Elle (2016)

Paul Verhoeven legutóbbi filmjében a főszereplő macskája még a plakátra is rákerült, pedig a film elején a kis kedvenc sem tudja megmenti a gazdáját az erőszaktól:

Ezeken kívül persze még rengeteg filmben szerepel macska, akinek megjött a kedve, itt böngészheti a listát: Cinema Cats Kommentben pedig várjuk a kedvenc filmes macskáitokat!

Az írásunk a http://www.bfi.org.uk/news-opinion/news-bfi/lists/10-great-films-featuring-cats cikk ötlete alapján készült.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A nyomorultak - kritika
Következő cikk 90 éves korában elhunyt Max von Sydow, svéd színészlegenda