64 éves Tom Hanks, akit könnyű szeretni, csak utazni nem szabad vele


tom hanks 1tom hanks 2Thomas Jeffrey Hanks az a fickó, akihez bárki szívesen hozzáadná a lányát. Mintaférj, mintaapa, mintapolgár. Amikor abban a bizonyos interjúban elhagyta a száját az F-betűs szó, a Fehér Ház plafonján repedések jelentek meg és a nemzeti lobogóról leesett két csillag.

Concordban született, Kaliforniában, apja séf, anyja kórházi dolgozó. Mikor szülei elváltak, Tom az apjához került, aki többször nősült, először egy ötgyerekes, majd egy háromgyerekes nőt vett el. Saját bevallása szerint nagyon szégyenlős volt, ezért gyakran bohóckodott.
A színészettel a középiskolában ismerkedett meg. Első színpadi felkéréséből egy hároméves fellépéssorozat lett, a hiányzások miatt kirúgták az egyetemről.

hanks24 évesen New Yorkba költözött, ahol megannyi sikertelen meghallgatás után kapott egy kisebb filmszerepet, majd onnan Los Angelesbe. Itt az egyik televíziós csatorna tehetségkutatója figyelt fel rá és két évadot húzott le egy sorozatban (Bossom Buddies), illetve más sorozatokban (Taxi, családi kötelékek) vendégszerepelt.

Ron Howard mellékszerepet ajánlott neki A nagy csobbanásban (legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-jelölés, legjobb vígjáték és musical Golden Globe-jelölés 1985), amiből végül főszerep lett. Chevy Chase, Bill Murray, Dudley Moore, John Travolta (az ügynöke tanácsára) és Michael Keaton, Jeff Bridges, Richard Gere, Kevin Kline, David Morse, Burt Reynolds, Robin Williams és Robert Klein is passzoltak. Hanks megvillantotta komikusi vénáját és egyre több felkérést kapott.tom hanks 3A 80-as években szórakoztató és népszerűségét növelő mozik jöttek, mint a Magas, barna férfi felemás cipőben, a  Legénybúcsú, vagy a Pénznyelő. Jóval emlékezetesebb alakítást nyújt a Segítség felnőttem!-ben (legjobb férfi főszereplő, legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-jelölés 1989), amit az Egyik kopó, másik eb követett.

A 90-es évek a sikerről szóltak. A Joe és a vulkán, valamint a Szerelem hullámhosszán (legjobb eredeti forgatókönyv, filmzene Oscar jelölés 1994) című vígjátékokban Meg Ryan volt a partnere.

Ezt követte a Philadelphia – Az érinthetetlen (legjobb betétdal Bruce Springsteen ’Streets of Philadelphia’ Oscar-díj, legjobb betétdal, smink, eredeti forgatókönyv Oscar jelölés 1994) és a Forrest Gump (legjobb film, rendező, adaptált forgatókönyv, vágás, effekt és vizuális effekt Oscar-díj, legjobb férfi mellékszereplő, fényképezés, hang, filmzene, smink, hangeffekt és hangvágás, fényképezés, látványtervezés Oscar jelölés 1995), mindkét alakítás Oscart ért Hanks számára.tom hanks 4A Forrest Gumpért Hanks csak a bevételekből kapott részesedést, így is 40 millió dollár ütötte a markát. Bill Murray, John Travolta és Chevy Chase is elutasították a szerepet, később Travolta azt nyilatkozta, hogy ez nagy tévedés volt a részéről. Andrew Beckett szerepére pedig olyanok mondtak nemet, mint Andy Garcia, Daniel Day-Lewis, Michael Keaton és William Baldwin.
“Színészként folyton arra várok, hogy egyszer elhagy a szerencsém.”

Már ekkor biztatták a rendezésre, azonban előbb gyerekkori álmát váltotta valóra az Apolló 13-ban (legjobb hang, vágás Oscar-díj, legjobb film, férfi mellékszereplő, női mellékszereplő, adaptált forgatókönyv, effekt és vizuális effekt, filmzene. látványtervezés Oscar jelölés 1996), amikor beöltözhetett űrhajósnak.

A Nyomul a banda bizonyította (legjobb betétdal Oscar-jelölés 1997), hogy forgatókönyvíróként és rendezőként is megállja a helyét.
“Néhány ember esténként úgy bújik ágyba, hogy azt gondolja „Na ez egy jó nap volt”. Én azok közé tartozom, akik azt kérdezik maguktól: Hogy rontottam el a mai napom?

Az HBO csatornán futó (nálunk 2001-ben mutatták be) A végtelen szerelmesei – Az Apolló-program című minisorozatával executive producerként (egyes részek esetében színészként és rendezőként és társ-forgatókönyvíróként is) tért vissza a világűrbe. A megannyi Primetime Emmy-jelölés mellett 1999-ben a legjobb televíziós minisorozat vagy tévéfilm kategóriában járó Golden Globe-díjat sikerült elhozni olyan alkotások elől, mint pl. a Kifutó a semmibe (Angelina Jolie főszereplésével). Aszteroidát is neveztek el róla.
Olyan világban élünk, ahol az emberek a Holdon sétálnak. Ez nem valami csoda, egyszerűen csak elhatároztuk, hogy megyünk.”rita wilson tom hanksA következő filmet úgyis lehetne jellemezni, mint egy nagyszerű barátság kezdetét. A Ryan közlegény megmentése (legjobb rendező, fényképezés, hang, vágás, effekt és hangeffekt Oscar-díj, legjobb film, férfi főszereplő, látványtervezés, smink, filmzene Oscar-jelölés 1999) Hanks és Spielberg közös munkája, az egyik legjobban sikerült második világháborús mozi. 2006-ban pedig ő lett az első színész, akit az amerikai elitalakulat, a rangerek tiszteletbeli tagjukká fogadtak, jóllehet Hanks a valóságban nem teljesített katonai szolgálatot. 

actor careers gifs graphicurry prasad bhat 3 571f1074da6bd 605A gazdasági válság idején játszódó Halálsoron (legjobb film, férfi mellékszereplő, adaptált forgatókönyv hang Oscar-jelölés 2000) Stephen King regényéből készült.

A 2000-es években sem volt megállás, a Számkivetett (legjobb férfi főszereplő, hang Oscar jelölés 2001) a legjobb színésznek járó Golden Globe-díjat jelentette, olyanok elöl elorozva, mint Javier Bardem, Russel Crowe, Michael Douglas, Geoffrey Rush vagy Johnny Depp. Tény, Crowe az Oscarral vigasztalódott.

A kárhozat útja (legjobb fényképezés Oscar-díj, férfi mellékszereplő, látványtervezés, hang, hangvágás, filmzene Oscar-jelölés 2003) 1931-ben játszódik és egy újabb karakter megformálását jelenti Hanks számára, aki ezúttal egy bérgyilkost alakít Paul Newman, Daniel Craig és Jude Law társaságában. A fiát alakító Tyler Hoechlin később olyan filmekben és sorozatokban tűnt fel, mint az Elhajlási engedély, a Teen Wolf – farkasbőrben, a Castle vagy a Miami helyszínelők.

Ismét egy Spielberg mozi, a Kapj el, ha tudsz (legjobb férfi mellékszereplő, filmzene Oscar-jelölés 2003) igaz történeten alapul, a Leonardo DiCaprio által alakított szélhámost az FBI ügynök Hanks üldözi nagy elánnal.
Az 1955-ös Betörő az albérlőm újrafeldolgozása a Coen testvérek számára hozott egy Arany Pálma nominációt Cannes-ban.
Nem kellett sokat várni a harmadik Spielberg rendezésig. A Terminál Viktor Navorskija a Kennedy reptéren ragad, miután hazája gyakorlatilag megszűnik létezni, ezért jobb dolga nem lévén, beleszeret Catherine Zeta-Jones-ba. Stanley Tucci a kezdettől fogva ellenzi a kapcsolatot.

A Polar Expressz (legjobb betétdal, hangkeverés, hangvágás Oscar-jelölés 2005) című animációs filmben egy vonat a jegykezelőjét alakítja, mellyel a Mikulás létezésében kétkedő gyerekek utazhatnak az Északi-sarkra.
A Charlie Wilson háborúja (legjobb férfi mellékszereplő Oscar-jelölés 2008) főszereplője egy texasi kongresszusi képviselő, aki a szovjetek ellen harcoló afgán felkelőknek nyújtott évi 5 millió dolláros támogatást 1 milliárd dollárra tornássza fel. A megtörtént eseményeken alapuló regényből a zseniális Aaron Sorkin írt forgatókönyvet.tom hanks 62019-ben negyedszer kölcsönözte hangját Woodynak a cowboynak. Az 1995-ös Toy Story – Játékháború 3 Oscar jelölést gyűjtött be, az 1999-es Toy Story 2 1-et.  A Toy Story 3 az 5 jelölésből 2-t váltott aranyszoborra (legjobb animációs film, betétdal Oscar-díj 2011), majd a 4. rész 1-et, de az a legjobb animációs filmé.

toy story 4A Larry Crowne saját rendezése, melyet társszerzőként is jegyez, valamint a címadó főszereplőt is ő alakítja. A romantikus vígjátékban Julia Roberts a partnere. Bár a film a gyártási költségek dupláját hozta vissza, eléggé vegyes fogadtatásban részesült.
tom hanksAzt hiszem, jobb, ha jól érzed magad, mint ha jól nézel ki.”  

A könnyfakasztó regényből készült Rém hangosan és irtó közel (legjobb film, férfi mellékszereplő Oscar jelölés 2012) című filmben Tom Hanks a 2001. szeptember 11-iki terrortámadásban elhunyt apát alakítja, aki fia emlékeiben tér vissza.

A Felhőatlasz Tom Tykwer és a Wachowski testvérek közös munkája David Mitchell regénye alapján. A többi szereplőhöz hasonlóan Hanks az időn és téren átívelve több karaktert formál meg a XIX. századtól a XXIV. századig hat, egymással összefüggő történetben.

A szomáliai kalózok által 2009-ben elrabolt kereskedelmi hajó történetét meséli el a Phillips kapitány (legjobb film, férfi mellékszereplő, vágás, hangvágás, hang, adaptált forgatókönyv Oscar- jelölés 2014), melyben Hanksé a főszerep.

PUD2NnFA Banks úr megmentésében (legjobb filmzene Oscar jelölés 2014) nem mást alakít, mint Walt Disneyt, aki megígéri kislányának, hogy vászonra viszi Mary Poppins történetét, ám a szerző nem hajlandó kötélnek állni.  Disneynek két hete van P.L. Travers megpuhítására.

Legutolsó nálunk bemutatott filmje a Kémek hídja (legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díj, legjobb film, eredeti forgatókönyv, filmzene, hangkeverés, látványtervezés Oscar-jelölés 2016), melyet ismét Spielberg jegyez. Hanks James Donovant alakítja, akinek egy lebukott szovjet kémet kell védenie a bíróság előtt, kiváltva ezzel a köz haragját. Munkájának elismeréseként a szovjet légtérben lelőtt U2 felderítőgép pilótáját, Francis Gary Powerst kell Berlinben kicserélnie Rudolf Abelre, de ha már úgyis ott van, egy, az NDK-ban bebörtönzött amerikai egyetemista ügyében is tárgyalásokba kezd.

Bár a Dan Brown által kreált szimbólumszakértő, Robert Langdon első két mozija nem aratott osztatlan sikert (csak anyagilag), azért Hanks harmadszor is visszatért az Infernoban (egyes jeleneteit nálunk vették fel), de ez már a kasszáknál sem teljesített fényesen.

A Hologram a királynak nálunk a mozikba sem került, de Eastwood rendezése a Sully újabb siker, ebben azt a pilótát alakította, aki a Hudson folyóra tett le egy utasszállító repülőt. Újfent Spielberggel dolgozott A Pentagon titkaiban, ami a kritikusok és a közönség elismerését is kivívta. Az Egy kivételes barát pedig a 6. Oscar-jelölését jelentette Fred Rogers kardigánjában. tom hanks fred rogers
A Greyhoundban megint visszatér a II. világháborúba, és majd Baz Luhrmann Elvis filmjében ő lesz a Király menedzsere.

Tom Hanksnek saját nevetéseivel kívánunk jobbulást

Hanks producerként olyan filmeket és sorozatokat jegyez, mint a Számkivetett, Az elit alakulat (íróként is), a Bazi nagy görög lagzi, a Polar Expressz, a Charlie Wilson háborúja, A tökéletlen trükk, a Mamma mia!, a The Pacific – A hős alakulat, vagy a Larry Crowne (íróként is).

Filmjeinek dalait rendszeresen maga adja elő.

Első és második feleségétől is két-két gyereke született.tom hanks kids

Rajta kívül csak Spencer Tracy nyert két egymást követő évben Oscart legjobb színész kategóriákban.

Majdnem láthattuk őt a Jerry Maguire – A nagy hátraarc főszerepében.

Tom Hanks remek lett volna a Shazam!-ban

Az Amerikai Filmakadémia legfiatalabb életműdíjasa. tom hanks
Néhányaknak Forrest Gump maradok egész hátralevő életemben. De ez rendben van, ez egy jó dolog.”

Nagy Aston Villa rajongó.

1994 és 2004 között négyszer jelölték Oscarra (Sean Penn, Meryl Streep, Judi Dench és Ed Harris mondhatja még el ezt magáról), ebből kétszer meg is kapta.

Majdnem láthattuk őt Peter Pan szerepében a Hookban.

Bruce Springsteen fiatalkori barátja.

Meg Ryannel az életben is nagyon jó barátok.

Pattogatott kukoricát és mogyorót árult tinédzserként.

Diana hercegnő temetésére is meghívták.

A különleges ügyosztály, a Monty Python és Doctor Who nagy rajongója.

Kétszeres nagypapa.

Nyolc filmben játszott, melyet a legjobb film kategóriában Oscarra jelöltek.

HanksNyolc olyan rendezővel dolgozott, akik elnyerték a legjobb rendezőnek járó Oscart.

Azon kevés színészek közé tartozik, akik Oscar jelöléseik mellé ugyanazért az alakításért a többi „nagy” jelölést is megkapták.

Kilenc olyan filmben játszott, melynek mellékszereplőit is Oscarra jelölték.

Ha elveszítesz ruhadarabot, ő segít megtalálni. Előszeretettel fotóz le elhagyott kesztyűket, cipőket, de segít megtalálni a személyidet.

Még mindig Tom Hanks a legjobb fej fickó

250 darabos írógép-gyűjteménye van, s néhány éve novelláskötete is megjelent, ahol az egyik állandó szereplője a Különös karaktereknek.

Tom Hanks amerikai elnökök viaszszobrával menti meg a világot

„Több mint húsz mozit csináltam, ebből öt jó volt.”

tom hanks 5Mindig kapható a hülyülésre:

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Az Esernyő Akadémia és a They Boys 2. évada is előzetest kapott
Következő cikk Ema - kritika