9 érdekesség a Forrest Gumpról


forrest gump

forrest2

Nem lehetett rossz 1994 októberében élni. A nevezetes időszakban ugyanis a tengerentúli mozik egyidejűleg játszották a Ponyvaregényt, a Jurassic Parkot, a Remény Rabjait no meg a Forrest Gumpot is. Közülük végül Robert Zemeckis filmje zsebelte be a legjobb filmnek járó Oscart, és nem is érdemtelenül. Az ikonikus idézetekkel telepakolt mozi kiváló mementója a 20. század viharos történelmének, Tom Hanks felejthetetlen alakításával tökéletesítve. Mi pedig erről az örök klasszikusról gyűjtöttünk össze kilenc olyan érdekességet, ami még a legnagyobb rajongók számára is újdonság lehet.

1. A film mindmáig híres a korszakalkotó vizuális megoldásairól. Ezek közé tartozik Dan hadnagy lába, vagyis inkább annak a helye. Az ominózus végtagot a készítők egy kék vászonnal borították be, hogy azt később green screen szerűen eltüntethessék. Hasonlóan kreatív az asztaltenisz meccsek megvalósítása is, ahol a színészek igazából labda nélkül mérkőztek meg. A játékszert csak utólagosan, CGI segítségével adták hozzá.

1 8

2. Tom Hanks nem különösebben nagy sportoló, ám karakterének a filmben többször is keresztül kell futnia egész Amerikát. A kaliforniai születésű színész azonban kivágta magát a kemény munka alól, hiszen a futójelenetek többségében Jim nevű testvére helyettesíti.

2 8

3. A film egy sarkalatos pontja, mikor Forrest és tolószékhez kötött barátja, egy Bubba Gump elnevezésű rákászvállaltból keres dollármilliókat. A jól profitáló elképzelésük pedig néhány valós szakembert is megihletett, akik életre hívtak egy azonos néven futó étterem franchiset. A tengeri ételekre specializálódott Bubba Gump Shrimp világszerte, mintegy negyvenöt egységgel képviselteti magát.

3 8

4. Habár minden bizonnyal bőven akadtak volna jelentkezők, a washingtoni tévébemondó karakterét mégsem egy hivatásos színész alakítja. A szerencsés kiválasztott egy hétköznapi turista lett, akit egy feleségével tett séta során kértek fel a szerepre.

4 8

5. Gumpék hatalmas, fehér háza is a film egyik ikonikus elemének számít, igaz nem ez az egyetlen mozi, ami felhasználta az épületet. A Hazafi című polgárháborús drámában például Mel Gibson és családja él itt, igaz a hitelesség kedvéért a belső tereket a kor ízlésvilágához igazították.

5 9

6. Forrest még a seregben, egy felettesétől tanulta el az asztaltenisz csínját-bínját. A férfi instrukciói között az is szerepelt, hogy a szemünket sosem szabad levenni a labdáról. A nem túlzottan eszes Forrest pedig igen komolyan vette az utasítást, hiszen innentől egyetlen meccse során sem pislog.

6 8

7. Noha a filmben egy 75-ös IQ-val rendelkező karaktert alakít, a valóságban Tom Hanks mégis igen dörzsöltnek bizonyult. A színész ugyanis nem rögzített előzetesen meghatározott fizetést a szerződésében, hanem inkább az összbevétel egy X-százalékára tartott igényt. Ez végül kiváló húzásnak bizonyult, hiszen Hanks így végül 40 millió dollárt, mai árfolyam szerint mintegy 11 (!) milliárd forintnak megfelelő összeget tehetett zsebre.

7 10

8. Szintén a film technikai eszköztárát dicséri az a jelenet, ahol Forrest egy magas rangú kitüntetést vesz át Lyndon Johnson elnöktől. A készítők ugyanis egy valóságos felvételre szerkesztették rá Forrest karakterét, ahol eredetileg egy Sammy L. Davis nevű katona került díjazásra.

8 8

9. Forrest megformálása hozta meg Tom Hanks számára a második és eddigi utolsó Oscar győzelmét, játéka a filmtörténelem legemlékezetesebb alakításai között marad fenn. Épp ezért különösen fájó Bill Murray és Chevy Chase számára, hogy anno. elutasították a szerepet, viszont ez annál inkább jobb döntésnek bizonyult John Travolta esetében, aki a Ponyvaregény kedvéért mellőzte a filmet.

9 7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Tom Hanks lesz az élőszereplő az élőszereplős Pinokkióban
Következő cikk Viccesre veszi a Boldog halálnapot! 2 előzetese