Jeges pokol – kritika


jeges pokol 1The Ice Road, rendező: Jonathan Hensleigh, szereplők: Liam Neeson, Marcus Thomas, Laurence Fishburne, Amber Midthunder, Benjamin Walker, Holt McCallany, amerikai akciófilm, 109 perc, 2021 (12)

A jéglovagok bére

Liam Neeson kezd elfáradni. Jó pár esztendő telt már el azóta, hogy hősünk hatalmas markába fogta a mobilt és elmondta pár mondatos, de legendássá vált monológját, amivel 56 évesen új karrierbe kezdett, belépett az egyszemélyes igazságosztók csapatába. A Jeges pokol sokadik, hasonló alapokra felfűzött megoldóemberes filmje, így közel a 70-hez most már ideje lenne jegelnie a bunyós-lövöldözős vonalat.jeges pokol 2Nem kötekedve az ír színész más zsánerű mozijaival, azért látható az erős, gerinces, keményöklű karakterre épített akcióinak minőségi lejtmenete. Az Elrabolva-szériával kezdődően Liam Neeson újat, izgalmasat hozott az akció-thrillerek világába és ezt nagyjából folytatta is az Ismeretlen férfi, a Fehér pokol és még a Non-stop filmekkel. A Sírok között és a Becsületes tolvaj által behatárolt filmek már a látott panelekből építkezve, az öregedő akciópapa ellenére sem voltak képesek kiemelkedő szórakozást nyújtani. Az eggyel ezelőtti Az oltalmazó pedig megtette az első nagy lépést a nagyon nem várt „nicolascage-esedési” zsákutcában. Épp ezért kissé vacogósan-félősen kezdtünk hozzá a Jeges pokol megtekintésének. Sapka, sál, kesztyű! Vajon kilinccsel előre csapatja Liam bá a jégen vagy a fagyott vízbe süllyeszti a kamionját?liam neesonKanada nagyon távoli, északi részén, Manitoba közelében hatalmas robbanás rázza meg a Katha gyémántbányát, ezzel bezártságra és lassú halálra ítélve a törmelék mögé szorult huszonhat bányászt. Egyetlen megoldás, ha három kamion útnak ered és a további robbanásokat megakadályozandó 30 tonnás kútfejet szállítanak a helyszínre – mégpedig a legrövidebb úton, befagyott tavakon keresztül! Mivel április van és rég vége a szezonnak, a túra különösen veszélyes, így a mentésért felelős Jim Goldenrodnak (Laurence Fishburne) épp kapóra jön a veterán és nemrég munka nélkül maradt sofőr, Mike McCann (Liam Neeson) és „retardált” – valójában PTSD-ben szenvedő háborús veterán –, ezermester öccse, Gurty (Marcus Thomas – Nem írnek való vidék, A hamisító), akik vállalják a 200 ezer dolláros fuvart.
Csapódik még hozzájuk egy vagány, öntudatos lány, Tantoo (Amber Midthunder – A préri urai, plusz kis szerep Az oltalmazóban és jövőre a Skull című predator eredetsztori), valamint a biztonság kedvvért a cég képviseletében Tom Varnay (Benjamin Walker – A tenger szívében, Jessica Jones és az új A gyűrűk ura-sorozat). A csapat tehát elindul, ám – természetesen – a havas-jeges úton számtalan veszéllyel kell szembenézniük…jeges pokol 3A félelem bére és az Ice Road Truckers reality fagyos keverékének tűnő film sajna a jégen csúszkálva nem képes fordulót hozni Neeson akciós pályafutásában. Az alapötlet sem új, ám a probléma az, hogy a Jonathan Heinsleigh író-rendező (Az ifjú Indiana Jones kalandjai, Dia Hard 3., Armageddon, A megtorló) hóval borított roadmovie-ja kiszámítható, sőt néhol unalmas. Igazán nem tud mit kezdeni a bányában rekedtek drámájával, hiába került közéjük egy ismert arc, Holt McCallany (Harcosok klubja, Sivatagi cápák, Éjszakai hajsza, Egy igazán dühös ember), a történetszál kidolgozatlansága csak az üresjáratok kitömésére alkalmas. Az alapfelállásból sejthető, hogy a dráma érdekében a csapatból ki távozik majd idő előtt, illetve az is, hogy valami gonoszság van az egész robbanás hátterében. A modern elvárásoknak megfelelően előremutató és trendi, de emellett fárasztó Tantoo karaktere – „fehérként fogok viselkedni”, tessék?? –, illetve a rasszista szál sztoriba erőltetése is. Ennél azért komolyabb konfliktust is kitalálhattak volna a készítők.jeges pokol 4Persze, azért nem mindent terít be a kritikalavina: szívet melengető és olykor drámai a testvérpár kapcsolata, izgalmas és félelmetes a táncoló jégen való haladás, sőt még azt is megtudhatjuk, milyen trükkel állítható talpra a fagyott tavon felborult több tonnás kamion! Ezek azonban nem elegendőek a maradandó szórakozáshoz: a Jeges pokol gyorsabban illan el az emlékeinkből, mint ahogy egy megrakott truck a hideg tóba fullad!

Liam bá számára azonban még nincs vége mindennek: idén még várható tőle a Blacklight és a Memory című akciófilmek, illetve valamikor a jövőben Neil Jordan rendezésében a Marlow. Ami azonban minket most sokkal jobban érdekel: épp forgatják a Retribution című thrillert, amiben a most 69 éves veterán színészt hazánk fia, Antal Nimród dirigálja majd! Ha pedig ezek sem térítik vissza Liam bát az akció gyorsforgalmira, akkor végső infúzióként jöhetne egy vérfrissítéses Elrabolva 4., amiben a pórul járt unokái érdekében kezd bele a eposzi mondataiba: „Nem tudom, hogy kicsoda maga…”5.szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Kötelező filmek: A tengeralattjáró
Következő cikk Game Builder Garage – játékteszt