NeoGeo Pocket Color Selection Vol. 1 Steam Edition – játékteszt


keyart 4

Fejlesztő: SNK Corporation, Code Mystics; Kiadó: SNK Corporation; Platform: PC, Nintendo Switch

Megjelent a 21 évvel ezelőtt kiadásra került játékok gyűjteményét tartalmazó a NeoGeo Pocket Color Selection Vol. 1. A PC-s változat minimálisan eltér a nintendóstól, de pánikra nincs okunk.

A 16-bites Neo Geo Pocket Color világszerte 1999-ben jelent meg: a tengerentúlon az akkori rekordot jelentő 14 különböző címmel debütált és a marokkonzol sokak szimpátiáját elnyerte. Ám sajnos az SNK valamilyen rejtélyes okból kifolyólag nem (vagy alig) dolgozott együtt külsős fejlesztőkkel. Közben pedig megjelent a Nintendo Pokémon franchise-zának legújabb epizódja és a boltok polcaira felkerült a jóval fejlettebb, 32-bites Game Boy Advanced, illetve Japánban megjelent egy WonderSwan nevű – hasonlóan tiszavirág életű – konzol. A konkurens kütyük és játékaik megjelenésével, továbbá a tömeges kirúgásokkal nyilvánvalóvá vált, hogy az oszakai központú cég kénytelen lesz csődöt jelenteni. Ez végül 2001 októberében bekövetkezett, a többi pedig mára történelem.

1 2Már év eleje óta megvásárolható Nintendo Switch-re a NeoGeo Pocket Color Selection Vol. 1, azonban immáron a személyi számítógépek tulajdonosai is nekiveselkedhetnek a tíz klasszikus játékot tartalmazó kollekciónak. Ezek a teljesség kedvéért a következők: SNK Gals’ Fighters, Samurai Showdown! 2, King of Fighters R-2, The Last Blade: Beyond the Destiny, Fatal Fury First Contact, Metal Slug 1st Mission, Metal Slug 2nd Mission, Dark Arms: Beast Buster 1999, Big Tournament Golf és Crush Roller. Érdekesség, hogy a steames verzióba bekerült az utóbbi, ugyanakkor kikerült az „évezred mérkőzése”, vagyis az SNK VS. Capcom: The Match of the Millenium c. verekedős játék, amit külön kaparinthatunk meg a népszerű áruház által.

2 2A játékokról ezúttal nem osztanék meg magasröptű gondolatokat, hiszen akkor az olvasónak végeláthatatlan tesztcunamival kellene megbirkóznia, mindazonáltal a kínálat magját akciójátékok uralják, de a pakkban találkozhatunk többek közt Pac-Man klónnal és egy korai egy rogue-like címmel is. Mindenesetre ezek a produktumok legkevésbé sem az összetettségük miatt váltak a kockák körében népszerűvé, hanem mert hosszabb utazások idejét rövidítette le kellő mennyiségű szórakozási lehetőséggel – kivéve persze, ha akaratunkon kívül egy-két megállóval megtoldottuk azt.

3 1A The Last Blade-et leszámítva mindegyik időtálló remekművel a színes mellett játszhatunk fekete-fehér módban is, mely funkció apropóján a monokróm NeoGeo Pocket rajongóinak kívántak kedveskedni. Körbe forgathatjuk és nagyíthatjuk a kazettákat, valamint megnézhetjük, hogy fizikai formában miként néztek ki anno eme nagyszerű termékek, ezenfelül pedig kiolvashatjuk a felhasználói útmutatókat. Mindezt megtehetjük japán és angol nyelven, érdemes megvizsgálni az apró (kulturális) különbségeket és a tervezési stílust. Sajnos a teljes képernyős nézet kimerül annyiban, hogy a kijelzőnk tetemes részét elfoglalja a NeoGeo Pocket irányítópultjának pixelesített változata, variálni ezen nem lehetséges.

A NeoGeo Pocket Color Selection Vol. 1 Steam Edition azoknak az elszánt gamereknek készült, akik hajdanában nyüstöltek NeoGeót. Töredelmesen bevallom, én nem tartoztam közéjük, de a régmúlt játékok rajongójaként örülök, hogy röpke 21 évvel a bukás után bepótolhattam elmaradásomat. A pontszámot így kizárólag a nosztalgia jegyében érdemes abszolválni.

10 7

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

UnMetal – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Amerikai vacsora – kritika
Következő cikk James Bond és az Aston Martinok története