Az Adam-projekt – kritika


adam projekt 001Az Adam-projekt (The Adam Project), rendezte: Shawn Levy, szereplők: Ryan Reynolds, Mark, Ruffalo, Zoe Saldana, Jennifer Garner, amerikai sci-fi akciófilm, 106 perc, 2022., 13 éven aluliaknak nem ajánlott!  

Időzavarban

Egy pilóta visszamegy a múltba, hogy megváltoztassa a jövőt, amit persze nem hagy az, aki miatt meg akarja változtatni. A Free Guy sikere után Shawn Levy és Ryan Reynolds újra együtt támadják a rekeszizmainkat. Az Adam-projekt a múlt század második felének filmes utalásaival van tele és az időutazós csihipuhi mellé ad nekünk egy hogyan tehetném helyre az elcseszett életem szálat is. Vérbeli netflixes cucc, de mégis olyan érzésünk van, mintha a Csillagkapu valamelyik epizódját néznénk a kilencvenes évekből, csak felturbózva. ryan reynoldsMiután Adam Reed (Ryan Reynolds) meglovasít egy időutazásra is alkalmas repülőgépet, 2050-ből 2022-be repíti magát és a házuk mögötti erdőben landol. Találkozik 12 éves önmagával (Walter Scobell), akivel viszonylag hamar sikerül tisztázniuk, hogy ők ketten ugyanazok. A férfi a fészerben húzza meg magát és megpróbálja helyrehozni a dolgokat, az eredeti cél ugyanis 2018 lett volna, csakhogy Adamot üldözőbe vették és rálőttek, így ő maga és a gépe is megsérül.
Nagy Adamnak meg kell találnia apját (Mark Ruffalo), aki 2022-ben már halott és el kell neki mondania, hogy a kutatásait bőkezűen finanszírozó Maya Soriannál (Catherine Keener) bizony elgurult a gyógyszer. Közben kis Adammal is kezdenie kell valamit, mert azon túl, hogy a srác egyfolytában a jövőről kérdezi, a jelenben is gondok vannak. Apja elvesztése erősen kihat a viselkedésére, mind az iskolatársaival, mind pedig az anyjával (Jennifer Garner) konfliktusai vannak, aki persze megpróbál keménynek látszani. Ha ez nem lenne elég, úgy tűnik, nagy Adamnak a felesége (Zoe Saldana) is meghalt, de ezt nem tudni biztosan. adam projektCsaládi moziról van szó, ez azt jelenti, hogy igyekszik mindenkit kiszolgálni, ami sosem egyszerű feladat. A Vissza a jövőbe 3 alapgondolata köszön vissza, vagyis az, hogy valaki túl nagy hatalomra és befolyásra tesz szert a múltban a jövő megismerésével és ezt meg kell akadályozni, amit érthető módon ő nem hagy annyiban. Ehhez kapunk egy csomó üldözős jelenetet, lövöldözést és verekedést, vicces beszólásokat, amiket Ryan Reynolds karaktereitől már megszokhattunk, de az egész leginkább Adam személyes drámája.adam projekt kA film ugyanis azt szeretné megmutatni, hogy az életünk során elkövetett hibák és elszenvedett veszteségek mennyiben határoznak meg minket, illetve, ha lehetőséget kapnák arra, hogy ezen változtassunk, akkor milyen mértékben élnénk ezzel. Tisztáznánk-e a félreértéseket, a vitákat szeretteinkkel, figyelmeztetnénk-e őket a közelgő veszélyre, illetve ellátnánk-e tanácsokkal fiatalkori önmagunk, mindezt persze annak tudatában, hogy ezzel a jövőbeni énünk élete, személyisége is megváltozhat. Nagy Adamnak a fő feladatra koncentrálva újra és újra előjönnek ezek a kérdések.

Az Adam-projekt ugyanakkor végtelenül leegyszerűsíti az időutazás problematikáját, gyakorlatilag elintézi azzal, hogy van és kész. Időnként ugyan megpróbál tudományosnak látszani, de erősen érződik rajta, hogy a készítők nem igazán akartak ezzel bajlódni (a négy forgatókönyvíró ellenére sem). Három Adam egyszerre egy időben? Na és akkor mi van? A cél a felhőtlen szórakoz(tat)ás, nem az, hogy közben agyaljunk a látottakon, pláne nem utána, de bennem mégis számtalan kérdés felmerült (pl. miért csak ők tudnak utazni az időben és ha valaki kőgazdag, akkor miért ilyen nyomi hadserege van?). Részben ennek is tudható be, hogy számomra az eredmény sokkal inkább hasonlít valamelyik régi sci-fi/fantasy sorozat egyetlen epizódjára, amit ugyan látványosan felturbóztak, de megmaradt egy kevés szereplővel, kevés helyszínen játszódó történetnek, melynek lényegét egy mondatban össze lehet foglalni: nagy Adam visszamegy az időben, hogy elmondja kis Adamnak, szar az élet. Ezt egyébként utóbbi már kezdi sejteni. 65

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A legfájdalmasabb sorozatbúcsúk egyike lesz, itt a Better Call Saul záróévadának trailere
Következő cikk Oscar kisokos 2022: az összes érdekesség a jelöltekről