Szabó István retrospektív a Cinema MOM-ban, Mephisto, Szerelmesfilm, Redl ezredes újra vásznon


szabo istvan mephisto
Szabó István már az Oscar-díjas Mephistóval beírta magát a filmtörténetbe. Megkerülhetetlen kortárs alkotó, aki forgatókönyv-íróként, opera- és filmrendezőként, főiskolai-egyetemi tanárként és kultúrpolitikai szakemberként egyaránt jelentős életművet hozott létre: Oscar- és Kossuth-díjas magyar filmrendező, érdemes és kiváló művész, az Európai Filmművészeti Akadémia egykori alelnöke, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja. 80 felett is aktív, legutóbbi filmje, a Zárójelentés 2020-ban került a mozikba.
A Cinema MOM-ban ezt az életművet ünnepelendő programsorozatot rendeznek március 24-től kezdve.

szaboistvanA Pannonia Entertainment és a Nemzeti Filmintézet a Filmarchívummal karöltve az alábbi filmeket válogatta be a műsorba:

Március 24. 19:30 Mephisto

Március 25. 19:30 Apa – Egy hit naplója

Március 26. 19:30 Szerelmesfilm

Március 27. 19:30 Álmodozások kora

Március 28. 19:30 Budapesti mesék

Március 29. 19:30 Redl ezredes

Március 30. 19:30  Édes Emma, drága Böbe
mephisto

A Mephisto digitálisan felújított kópiája ráadásul országosan is lesz forgalmazva.

MEPHISTO KIÁLLÍTÁSOK

Idén lesz 40 éve, hogy bemutatták Szabó István Mephisto című filmjét, mely a magyar játékfilmek közül elsőként nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat. Az évforduló kapcsán a Pannonia Entertainment és a Nemzeti Filmintézet a Filmarchívummal együttműködésben, a Klassz program keretében közös alkotópályázatot hirdetett középiskolásoknak, egyetemistáknak és fiatal művészeknek, akik kedvet éreztek, hogy a nagyjátékfilm NFI – Filmarchívum által digitálisan felújított, a Pannonia Entertainment forgalmazásában 2022 márciusában a mozikba kerülő kópiája kapcsán képzőművészeti alkotást hozzanak létre, bármilyen műfajban, bármilyen technikával.
A beérkezett pályamunkák között a legkedveltebb műfaj a moziplakát, a digitális grafika, a festmény és a rövid gif animáció volt. Izgalmas, merész és bátran kísérletező alkotások közül választotta ki a zsűri a 11 nyertes pályázatot, mely alkotásokat a Cinema MOM moziban március 24-től két hónapig láthat a közönség. Kiállítás-megnyitó: március 24., csütörtök, 17.00, az első emeleti mozi legfelső szintje.

mephisto 1
Kis-Nagy Erzsébet: A lélek tükre
A MEPHISTO ALKOTÓPÁLYÁZAT EREDMÉNYHIRDETÉSE
https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/hirek/mephisto-alkotopalyazat-eredmenyhirdetes

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Megérkezett a Barry 3. és A légikísérő 2. évadának előzetese
Következő cikk Mikor Billy Crystal Marlon Brando vagy Robert De Niro szája és hangja