MLB The Show 22 – játékteszt


Fejlesztő: San Diego Studio, Kiadó: Sony Interactive Entertainment; Platform: Nintendo Switch, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S

Bővítette az MLB The Show 22 azon platformok számát amelyeken megjelenik, de sajnos sokkal többet nem tud idén felmutatni.

Évről-évre rendszeresen jelentkezik az MLB The Show, a sorozatról legutóbb mi is beszámoltunk. Ugyan továbbra sem lettünk baseball mogulok, illetve idehaza a sport népszerűsége még mindig csekély, azért most is van nyomós oka, hogy foglalkozunk vele. A 2021-es verzió apropója egyrészt az volt, hogy először jelent meg az új generációs konzolokon, másrészt PlayStationön kívül, hiszen a rivális Xbox gépekre is kijött. Az idei verzió újabb platformot hódít meg, immár a Nintendo Switch is szerepel a repertoárban, így most főleg erre koncentrálunk.

21007343

Azt már tavaly tisztáztuk, hogy miként is lehetséges, hogy egy Sony belsős stúdió által készített produkció más konzolokra is megjelenjen (a sportág mögött álló szövetség helyezett nyomást a készítőkre a licensz megtartása fejében), de ezzel együtt is még mindig fura a Playstation Studios logóját másik gépeken látni. Viszont most üdítő újdonság a Switch változat, hiszen a Nintendo masina kézikonzolként is funkcionál, ilyen élmény pedig utoljára 2015-ben adatott meg a széria rajongóinak (akkor még PlayStation Vitán). Másrészt viszont akárhogy is csűrjük-csavarjuk, a Switch egy gyengébb hardver (még az előző generációs PS-ek tekintetében is), így nagy kérdés, hogy a főleg látványra építő sport széria miként is fest a maroknyi gépen.

Szóval tisztázzuk mindjárt az elején: bizony kompromisszumokat kellett hozni, hogy a Nintendo konzoljára is ellátogathasson a sorozat. Mivel a 4K itt nem elérhető, természetesen kisebb felbontásban fut a játék, már csak azért is, hogy bírja az iramot a grafikával. A látvány így sem csúnya, igaz inkább a játékosokon és a pályán van a hangsúly (ők viszont szinte ugyanúgy gazdagon animáltak, mint a nagyon testvéreknél), a nézőközönség viszont érezhetően gyengébben kivitelezett, mint mondjuk PS5-ön (kevesebben vannak, gyengébben ábrázolva és több az ismétlődés is). Mindezzel persze semmi gond, hisz mint mondtam fentebb ára van ennek a portnak, de sajnos még így sem lehet makulátlan az élmény. A játék ugyanis nagyon sokszor fenti egyszerűsítések ellenére is beszaggat (inkább a közeli jeleneteknél, vagy mozgalmasabb kamera svenkeknél), pedig a képfrissítés is ugye 30-ra redukált 60 helyett, de mint látható azt sem bírja folyamatosan tartani. Az élsimítás hiánya pedig leginkább (ismét) szegény közönségen fog feltűnni, amikor távolabbról vannak mutatva, gyakran láthatunk mindenféle zavaró csíkokat, illetve a karakterek élei is sokszor zavaróan pixelesednek.

21011515

Hogy jó hírt is mondjak, a játék többi része viszont szinte ugyanaz, mint a többi változatban. Itt is megvannak a March to October, Road to the Show és Diamond Dynasty játékmódok és ha apróbb változások vannak is (például pár magyarázó rész videó helyett, csak rádió felvételként van prezentálva) kb. ugyanazt az élményt kapják a Switch játékosok is. További jóság, hogy a crossplay is támogatott, tehát játszhatunk a többi platform tulajdonosaival, igaz az online játék sajnos nem igazán a Nintendo masina erőssége (gyakran jelentkezik input lag, valószínűleg az eltérő grafikai teljesítmények okán). Az egyedüli funkció, amiről a kis gép játékosainak le kell mondani, az a stadion építés, ez a jelen generáció kiváltsága marad (a PS4 és Xbox One verziókból ugyanis szintén hiányzik).

Az élesebb szeműek bizonyára kiszúrták, hogy habár a teszt végén járunk már, a játékmenet újdonságairól nem nagyon esett szó. Ennek az oka roppant egyszerű, mégpedig hogy nincsenek igazán. Gyakorlatilag szinte ugyanazt a játékot kapjuk mint tavaly (ami annyira nem baj, mert  egy szinte tökéletes baseball szimuláció), apróbb különbségeket csak a hardcore rajongók fognak felfedezni. A Switch verziót a felsorolt hibák ellenére csak méltatni tudom, hiszen a hardverhez mérten kisebbfajta csodát tettek a fejlesztők, de igaz ami igaz: aki ezt választja, annak erős kompromisszumokat kell tennie (elsősorban a látvány terén – cserébe viszont mobilis a játék, ami semelyik másik verzióról nem mondható el). Ha viszont a kristálytiszta kép, folyékony mozgás és például az online meccsek élménye a fontos, akkor az MLB The Show 22-ből továbbra is inkább a PS5-ön ajánlott.

7 szék

Legutóbb ezt teszteltük:

Moss: Book II – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Ahol a nap felkel Párizsban - kritika
Következő cikk Charlie Chaplin rengeteget futott a közönségéért, pláne ebben a videóban