Tormented Souls – játékteszt


Tormented Souls key artFejlesztő: Dual Effect Games és Abstract Digital; Kiadó: PQube Limted; Platform: PC, PlayStation 4 és 5, Xbox One és Series S és X, Nintendo Switch

Az utóbbi évek egyik nagyon király túlélőhorror címe ellátogatott a Nintendo Switch-re is, avagy lessük meg, hogy bírja a kis masina meghajtani a Tormented Souls-t.

Akik rendszeresen olvasnak minket valószínűleg tudják, hogy a horror zsáner az egyik gyengém, legyen a médium bármilyen típusú. Gondolhatjátok mennyire ettem a kefét, amikor először felfedeztem a Tormented Souls-t és megláttam, hogy egyelőre PS5-ön és PC-n lehet megpörgetni, így   kolléga nyomta az első kört. Na de szerencsémre hamar érkeztek a hírek, mely szerint még akár a Nintendo hibrid konzolján is el lehet majd merülni ebben a túlélő horror kalandban, természetesen így már kivártam a megfelelő alkalmat és lecsaptam erre az átiratra a tesztelés céljából. Sajnos azonban annak ellenére, hogy nagyon élveztem az eltöltött órákat, természetesen komoly viharfellegek lepték be a tesztelési időszakot, de erről majd később.

NSwitch TormentedSouls 01

A történet szerint Caroline Walker nevezetű hősnőnk egy levelet kap a rejtélyes Winterlake-ből, melyben csupán egy furcsa, ikerlányokat ábrázoló fotó található, mindenféle magyarázat nélkül. Persze a hölgyeménynek nincs is szüksége holmi komoly üzenetre, az említett kép elég is, hogy szedje a sátorfáját és a helyszínre siessen. Na nem is telik el sok idő a helyszínen lófrálva, egy hátulról jól irányzott tockostól elveszítjük az eszméletünket és a következő képen, már meztelenül, egy kád vízben, csinos méretű csővel a torkunkban nyitjuk a szemünket, vagyis csak nyitnánk, mert az egyiket módszeresen eltávolították. Innen indulva van lehetőségünk kideríteni mi is történt velünk és mi van a képen látható ikerlányokkal, miközben számos rút szerzet és számos feladvány állja majd utunkat.

NSwitch TormentedSouls 04

A Tormented Souls, ahogy már említettem egy hamisítatlan túlélő horror a zsáner fénykorából, tehát ha kedveltétek a klasszikus Resident Evil, Alone in the Dark vagy Silent Hill játékokat, akkor sanszos, hogy ez is be fog jönni. Kicsit azonban keserű a szám íze mert habár én élek halok ezekért a játékokért, bizony eljárt már felettük az idő. Értsétek ezt úgy, hogy számos olyan baki vagy elavult mechanika jelen, amivel már a felsorol nagy öregek is szakítottak, hogy a jelenlegi játékosbázist ki tudják szolgálni. Na de nem is ez a lényeg most, nézzük, hogy is teljesít az anyag a Switch-en.

NSwitch TormentedSouls 03

Sajnos nem túl jól, annak ellenére, hogy az anyag nem néz ki túl jól, sajnos a performansz sem éppen zökkenőmentes, gyakran esik be a képfrissítés vagy akad meg a hang. A grafika nem éppen a legszebb nagyobb képernyőkön, azonban a handheld módban teljesen rendben van, a kis kijelzőn nem látszódnak annyira a kidolgozatlan részletek és a recés élek. Ezek fölött azonban simán szemet tudnék hunyni, a portot sajnos jóval nagyobb problémák kísérik, amik a játék alapmechanikái miatt teljes mértékben meg tudják mérgezni az élményt.

Konkrétan a Tormented Souls Nintendo Switch portjában olyan gamebreaking bugok vannak, amitől bizonyos helyszíneken nem tudunk tovább haladni, mert a továbbjutást jelentő ajtó kinyitása crasheli a játékot. Ez egy túlélőhorrorban, ahol a tárgyak menedzsmentje, ideális beosztása elsődleges, nem megengedhető. Gondoljátok el, hogy egy csomó ideje nem találtatok magnószalagot, amivel menteni lehet, majd egy ilyen ajtó miatt crash, az állást visszatöltve és jelentős előrehaladást elbukva újráztok és megint ugyanaz a hiba, majd újra és újra. Akik emlékeznek a Song of Horror tesztemre ott is hasonló cipőben jártunk és habár a készítőktől kaptam ígértet a javításra, sajnos legutóbbi látogatásomig ez nem történt meg. A kapcsolatot itt is felvettem a kiadóval, akik ígértek egy javítócsomagot, de az a mai napig nem futott be (ezért is váratott magára a teszt eddig). Így annak ellenére, hogy a Tormented Souls nagyon élvezetes, Nintendo Switch-re nem tudom nyugodt lelkiismerettel ajánlani. Vagy várjátok meg a frissítést (ami ki tudja mikor érkezik) vagy lessétek meg más platformokon, ahol ezek a hibák már javításra kerültek. A fentiek értelmében úgy fair, hogy ha a másik cuccnál eltekintettem a pontozástól, akkor itt is így teszek.

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Loot River – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Itt a Ragadozó előzményének, a Prey-nek az előzeteskéje
Következő cikk Sorozatban tér vissza Jeff Bridges, a The Old Man trailere biztató