Remorse: The List – játékteszt


Remorse 1024

Fejlesztő: Ashkandi, Truthkey; Kiadó: Ashkandi; Platform: PC

A Remorse: The List történetének helyet adó, fiktív Hidegpusztán olyan lidércnyomás lehet úrrá rajtunk, amire Magyarországon nem nagyon volt még példa.

Mindig nagy öröm olyan anyagot tesztelni, ami valamilyen módon köthető kicsiny hazánkhoz, ennél azonban még nagyobb öröm olyan anyagot kézbe venni, ami teljes mértékben magyarok által készült és még ha fiktív helyszínen is, de Magyarországon játszódik. A Remorse: The List-et Ifju “Ashkandi” Péter és Ramos Romero “KeyToTruth” Dániel, pontosabban formációjuk, a DeppreSick Team alkotta meg. A srácoknak nem új keletű dolog a játékkészítés ugyanis példának okáért olyan sikeres produktumot is tettek már le az asztalra, mint a Grey című Half-Life 2 horror mod. A srácokról és a közreműködőkről egy kis biográfiát találhattok, a játék vége felé feloldódó Múzeum módban, melyet körbejárva megcsodálhatjátok a felhasznált, de még a kimaradt ellenfeleket és ötleteket is.

Remorse The List 01

Na de vágjunk is bele a történet ismertetésébe, melyet egy ijesztő folyosón haladva kezdünk meg, hogy egy fiktív, magyar, vidéki kisvárosban, Hidegpusztán eszméljünk. Itt egy elsőre talán értelmezhetetlen lista fogad minket, tehát az éj sötétjében kell kiderítenünk, hogy mi is történik itt. A történet és a kép világ is kellően beteg, a készítők nem is titkoltan rengeteg inspirációt gyűjtöttek a mára már klasszikusnak számító Silent Hill 2-ből. Ez alatt a merítés alatt ne csak a vizualitásra gondoljatok, lesz itt bőven az atmoszférából, de a történet alapjait megszabó cselekmény is erősen hajaz az említett címre. Ne de ezt ne vegyétek hibának, sőt inkább előnyére vált a végterméknek, hogy ilyen ügyesen merített inspirációt a megfelelő helyről.

Remorse The List 02

Néhány szót ejtsünk a Remorse: The List legfontosabb eleméről, az atmoszféráról. Rengeteg horror cuccal játszottam már a pályafutásom során, azonban a legtöbben éppen az atmoszféra megteremtése, amin megbukik egy-egy cím. Alanyunknál viszont a srácok olyan ügyesen vették le a magyar, vidéki, kihalt kisváros jelleget, hogy az párját ritkítja. Egyszerűen minden passzol, a házaktól, kerítésektől a lakótelepig minden a helyén van. De a hangeffektek is zseniálisak, amit alátámaszthatok vidéki, kisvárosi lakosként. Lenyűgöző ahogy a messzi csendből sejlő kutyaugatás néha megtöri a nyugalmat, egészen elképesztett ez az apróság. Gyakran le kellett vennem a fülest megnézni, hogy ez most tényleg a játékban van, vagy valóban ugatnak a környék kutyái. Tehát mind az audió mind a vizualitás rendben van és még stabilan is fut, ritka kombináció ez manapság a AAA kategóriában is.

Remorse The List 03

Sajnos azonban van azért egy kis negatívum is, mert hát nem lehet minden tökéletes. Ez pedig a harcrendszer, egyszerűen a kiegyensúlyozottság nem lett az igazi. A fegyverkezelés nem az igazi és ellenfeleink nagyon gyorsak és igazi golyószivacsok, a legtöbbe egy egész tárat bele kell engednünk és a korlátozott tárhelyünk és fellelhető lőszer mennyisége miatt azért nem lesz egyszerű feladat őket a jobb létre szenderíteni. Ezenkívül azonban nem igazán tudok mást felróni és komolyan le vagyok nyűgözve a srácok teljesítményétől.

Összességében a Remorse: The List egy remek játék a kevéske hiányossága ellenére is. Remekül teremt atmoszférát, így még azt a néhány jumpscare-t is nyugodtan lenyelhetjük. Páratlanul hozza magyar kisvárosok kihalt, puritán világát, így csak ajánlani tudom, főleg mivel a srácok munkájának támogatásával elősegíthetjük, hogy a jövőben is készíthessenek hasonlóan színvonalas cuccokat. Annyit mondok tehát, hogy zseblámpát elő és derítsétek fel Hidegpusztát.

8.szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Nintendo Switch Sports – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Ricky Gervais mindig egyszerre vicces és fájón őszinte
Következő cikk Az Északi - kritika