Trek to Yomi – játékteszt


trektoyomi keyartFejlesztő: Leonard Menchiari, Flying Wild Hog; Kiadó: Devolver Digital; Platform: PC, PS4|5, Xbox One & Series

Megjelent a Kuroszava szamurájfilmjei által inspirált Trek to Yomi teljes változata. Bétatesztünk után cikkünkben tovább elemezzük a stílusos akciójátékot.

Mint ahogyan a teljes változat tesztelésével utólagosan világossá vált, az első két pályát tartalmazó béta verzió makulátlan prezentációja volt annak, hogy a Trek to Yomi kapcsán nagyjából mire számíthatnak a japán világ és kultúra iránt érdeklődő játékosok, bár valamennyi szempontot figyelembevéve azért akadhat némi hiányérzetünk. Ugyanakkor jó hír, hogy immáron konzolokon is elérhetővé vált Hiroki egészestés története, akinek szomorúsággal és halállal megspékelt szamurájjá válásának útjába a harmadik szinttől kezdődően az alkotók belecsempésztek némi fantasy elemet is, mely kis túlzással kitart egészen az összesen nyolc pályát felölelő, az opcionális párbeszédek miatt négy teljesen eltérő katarzisáig.

trektoyomi screen1

Bánatunkra némileg túlzásba is estek a Shadow Warrior trilógia készítői, ugyanis az író-rendező Leonard Menchiari vezetésével egy hangyányit elkanyarodtak attól a koncepciótól, amiben a korábbi tesztünk kapcsán reménykedni lehetett. Az a megállapítás viszont továbbra is stimmel, hogy a játék elegáns főhajtás a néhai filmrendező, Akira Kuroszava munkássága előtt, s persze a Trek to Yomi „változatlanul” a lineáris hack’n’slash műfaját képviseli, illetve játékmenete során lényegében főként kardforgatási tudásunkat kell kamatoztatnunk.

trektoyomi screen2

Ebből kifolyóan kombókat is elsajátíthatunk: ehhez pedig – ha már egyszer hősünk felesküdött a védelmükre – segítenünk kell az elesetteken.  Eme személyek lehetnek banditák szorításában lévő földművesek vagy akár foglyul ejtett özvegyek. Mindeközben pedig a gyűjthető fegyverek (puska, íj, kés), töltények és tárgyak (életerő- és állóképesség növelők) felvételére is gondos figyelmet kell szentelnünk. A mellékküldetések rövid utcákon keresztül érhetőek el, melyeket tán a játék grafikai sajátosságából kifolyóan nem egyszerű mindig észrevenni.

A Trek to Yomi nem árul zsákbamacskát, egy ízig-vérig vagány akciójáték számos önismétlő jelenettel, ám annak minden bájával, néhány tanulságos párbeszédével és sablonos felépítettségével együtt. A külcsín és a távolkeleti bosszúfilmekre hajazó sztori, főleg karaktereinek köszönhetően jócskán ellensúlyozza a szögegyszerű belbecset, s mindent egybevetve, ha nem is lesz belőle klasszikus, annyi bizonyos, hogy művészeti aspektusát tekintve igazi remekművel van dolgunk.

75

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Sokobos – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A szürke ember trailerében a körszakállas Ryan Gosling és a bajszos Chris Evans esik egymásnak
Következő cikk Top Gun: Maverick - kritika