Kedvenc vakációzós filmjeink a múltból (Hulot úr nyaral, Családi vakáció, Go, Trabi, go!…)


hulot úr nyaral“Ég a nap melegtől a kopár szik sarja”, a filmbolondokat pedig a légkondis moziba zavarja. Ahogy az ünnepek, úgy az évszakok is rengeteg témát kínálnak a filmgyártásnak. A  nyárhoz leginkább a limonádé dukál, így bőröndpakolás és matracfelfújás között szétnéztünk házi tékánkban.

Családi vakáció (Vacation – 1983)

Chevy Chase itt kezdte meg a Griswold család fejeként ámokfutását. Mai szemmel nézve igen erős stáb készítette, a rendezői székben Harold Ramis ült (Idétlen időkig, Csak egy kis pánik), míg a sztori John Hughes (Európai/Karácsonyi vakáció, Reszkessetek betörők) nevéhez fűződik. A lökött família eszement utazása egy vidámparkig vezet, ám addig a pokol összes bugyrát kénytelenek körbekocsikázni. Titkos aduász: Edna néni. A családfő mindig is nagyon tudott csajozni:

Hulot úr nyaral (Les vacances de Monsieur Hulot – 1953)

Jacques Tati, az utolsó szerzői filmesek egyike (írta, rendezte, játszotta),  ezzel nyitotta meg híres Hulot-sorozatát. A csetlő-botló, szomorú clown-címszerepében Chaplin és Buster Keaton cipőjében lépkedett. Precízen szerkesztett jelenetei, dialógok nélkül is könnyedén működtek. Itt Hulot úr a franciák egyik közkedvelt nyaralóhelyére látogat el, a bretagne-i tengerpartra. A jóindulat szobrát lehetne faragni róla, mégis akármerre jár, káoszt és felfordulást hagy maga után. Hibátlan jellemrajzok, a karikírozás magasiskolája. Kíváncsi lennék  ma egy Nadal-Tati teniszmeccsre!

Tüskevár (1967)

Ki hinné, hogy a Fekete István regényéből készült sorozat immáron 45 éves? Tutajos és Bütyök kalandjai a nádasban magyaros ízéből mitsem veszített. A felnőtté válás fizikai fájdalmakkal járó kezdőlépéseit egyengető, a természet szeretetére cukormentesen okító Matula bácsi (Bánhidi László alakításában) gyerekkorunk kultfigurájává nőtte ki magát. Minden városi puhánynak kötelező darab! Szerencsére a 2008-as újrafogatott verziója máig dobozban.

Hurrá, nyaralunk! (Dobro pozsalovaty, ili posztoronnyim vhod voszprescson – 1964)

Eredeti címe egyébként az Isten hozott, avagy idegeneknek tilos a belépés! – maróan szatirikus komédia. Elem Klimov a szovjet filmművészet egyik legtehetségesebb rendezőjeként próbált alkotni (Jöjj és lásd! (1985) a legjobb háborús mozik között tartják számon), bár a politika ott tett be nála, ahol tudott.  A helyszín egy szigorú úttörőtábor, ahol a gyerekeknek korlátozott a szabadsága: egyesek csendben lapulnak, a többiek egymásra árulkodnak, mígnem megérkezik egy pártfunkcionárius szülő…  A rendszer allegóriája volt, tele Hruscsov utalásokkal, így egy darabig jegelték a bemutatását, később azonban nálunk is kultikussá vált.

Le a cipővel! (1975)

„Kenderice Ákos is volt gyerek.” A lurkók először mennek egyedül kirándulni. Az aggódó szülők titokban leszerződtetik a helybelieket, hogy vigyázz minden lépésüket. Amikor még készültek erős honi ifjúsági filmek: Csukás István tollából, a felnőttek között: Kaló Flórián, Bujtor István, Hacser Józsa…  a helyszín: Kismarosi rév és a Homoksziget (Dunakanyar).

Go, Trabi, go! (Go Trabi Go – 1990)

Az NDK törpeautóján, Trabanton száguld a Struutz család Velence felé. “Nápolyt látni és meghalni” kántálja Udo fater, ám a kicsi kocsi nagy gondokkal jár. A lokális siker miatt megért később egy folytatást. Mi magyarok könnyedén azonosultunk Struutzék kálváriájával, mert egykoron kevés olyan honpolgár akadt, aki nem ismerte e csúcstermék áldásait.

Szeleburdi vakáció (1987)

A Faragó család számított Griswoldék hazai megfelelőjének. Palásthy György bábáskodása mellett ez már amolyan második résznek minősült, lecserélődtek a szereplők (pl. Benedek Miklós váltotta Ernyey Bélát családfőként). A nincs pénz, nincs nyaralásból kiindulópontból lesz a legemlékezetesebb nyár.

Euro túra (Eurotrip – 2004)

Tipikus tini vacak, a filmes lexikonokban nem találjuk előkelő helyen (jogosan), ellenben van benne néhány klasszikus poén, ami miatt mindenképp bocsánatos bűn megtekintése. Frissen érettségizett amerikai fiatalok bejárják Európát, nem tudnak rólunk semmit, de ebből fakad minden poén. Helyenként bárgyú, bugyuta, ám a 2:05-től  kezdődő rész miatt egyszer ajánlatos! Ilyen a szlovák gettó… már ahogy az amcsik elképzelik.

Vakáción a Mézga család (1978)

1968-ban született meg a legismertebb rajzolt család. A 3. évad egésze arról szólt, hogyan kerekedett fel a csacsika brigád Hufnágel Pisti kedves invitálására. Célirányosan haladva bejárják az egész Földet, természetesen Máris szomszéd sem maradhatott otthon. Romhányi József-Nepp József-Ternovszky Béla zsenijével átitatva minden epizód.

Mr. Bean nyaral (Mr. Bean’s Holiday – 2007)

Rowan Atkinson ráun a ködös Albionra, és Cannes-i meg sem áll. A haladás viszont nem erőssége. A Bean – az igazi katasztrófafilm sokkal mívesebb darab, de azért komikusi vénáját itt is jócskán megcsillogtatja. Az egész show elrablása Willem Dafoe nevéhez fűződik, ezzel a kis részlettel történelemmé vált nálam… Carson Clay.

Égigérő fű (1979) 

“Az a szép zöld gyep.”  Nem hiányozhat Plásthy György másik remeke, ahol kedves lakóközösség befüvesíti az udvart a nyugdíjba készülő parkőrnek, Poldi bácsinak. Ma már ilyen szintű megmozdulást elképzelhetetlennek tartok a Nyóckerben. Janikovszky Éva bájos története ellenben időtálló, Ullman Mónika még jaj milyen pöttöm! Nem sodorni, megnézni!

+1

Tökmag és Gázolaj – Vakáció négy keréken – kritika

+ 1

Luca – kritika

+ néhány cím, amit Hujbi válogatott:

Tökéletlen idők, Vicky Cristina Barcelona… vakációzós filmek

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Demon Slayer - Kimetsu no Yaiba - The Hinokami Chronicles – játékteszt
Következő cikk A hét röhögései (440.)

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .